Flere av de fjerne øyene i Hellas sliter med strømforsyningen.

Nå har myndighetene i landet blant annet kontaktet Tesla for hjelp til å bygge et mikronett med solceller og batterilagre, skriver det greske bransjenettstedet Energypress.

Mange av de greske øynene som ligger fjernt til er vanskelig, dyrt eller helt umulig å knytte til det nasjonale strømnettet. Standardløsningen i dag er som oftest dieseldrevne kraftverk.

For å redusere både kostnader og skadelige klimagassutslipp ønsker Hellas å gå over til fornybar energi på i første omgang de mindre øyene.

Derfor ble flere Tesla-sjefer i forrige uke ifølge Energypress invitert til et møte med den greske energiministeren Giorgos Stathakis for å diskutere muligheten for å bygge mikronett på fjerne øyer.

Anbud i løpet av våren

Kort fortalt kan et mikronett defineres som et elektrisk system som inneholder distribuert produksjon og laster, og i tillegg har evnen til å koble fra, og drifte parallelt med det lokale distribusjonsnettet. Utkobling fra det lokale distribusjonsnettet kalles øydrift. Det finnes i tillegg såkalte isolerte mikronett, som ikke er tilkoblet et overordnet nett, ifølge en masteroppgave avlagt ved NTNU.

Tanken er å kombinere vindkraft og solceller med Teslas batterilagre. Teslas batterier som skal lagre solenergi, «Powerwall» og «Powerpack», ble første gang vist frem i 2015.

Tesla ønsket i utgangspunktet å gjøre Rhodos til et pilotprosjekt, men energiministeren foreslo i stedet den mye mindre øya Limnos som et passende sted å begynne. Planen er å hente inn anbud fra Tesla og andre internasjonale energiselskap i løpet av våren.

Tesla har tidligere bygget lignende løsninger på øyer i Amerikansk Samoa og Hawaii.

Og i 2017 lanserte Tesla-grunnlegger Elon Musk verdens største batterikompleks som gir strøm til det nasjonale energimarkedet i Sør-Australia.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne låven ble bygget i 1936, men se hva den passer perfekt til i 2018.
03:25
Publisert: