Seismikkselskapet TGS gir aksjonærene all grunn til å juble.

Mandag morgen varslet selskapet en kraftig omsetningsvekst for andre kvartal. Det mener omsetningen vil være på 158 millioner dollar – 47 prosent høyere samme kvartal i fjor.

– Dette er en regulær oppdatering, men når det er sagt er det et ganske sterkt tall, sier finansdirektør Sven Børre Larsen i TGS.

«Oi»

– Vi sier vel egentlig at det har vært et bra kvartal som igjen indikerer at resultatet for kvartalet er ganske brukbare. Vi har hatt ganske mange brukbare kvartaler på rad med bra trend på salgsutvikling og det er åpenbart at markedet har bedret seg, sier Larsen.

Markedet tar imot oppdateringen med åpne armer og sender aksjen opp ni prosent mandag formiddag.

– Oi. Det var mye, er Larsens første reaksjon på den plutselige oppgangen.

Så langt i år har aksjen steget 65 prosent.

– Kursen har gått mye. Det er vel en refleksjon av at det har vært en bedring i resultatene. Det er vanskelig å ha noen veldig sterk mening om, sier finansdirektøren.

Den norske staten er gjennom Folketrygdfondet største aksjonær i TGS med 9,94 prosent av aksjene. Kursoppgangen mandag har på få timer gitt staten en urealisert gevinst på 222 millioner kroner.

Fortsatt lite investeringer

Seismikkselskapene undersøker undergrunnen for olje- og gassforekomster og selger dataene til oljeselskaper.

Innen seismikk kan man hovedsakelig selge dataene på to måter:

  • Ved prefinansiering der oljeselskap inngår en avtale om å kjøpe data før de er hentet inn av seismikkselskapet.
  • Eller ved såkalt «late sales» som er et slags hyllesalg av seismikk som allerede er hentet inn.

Ifølge Larsen er omsetningstallene for andre kvartal drevet av salg av hyllesalg, altså fra eksisterende data fra multiklientbibliotekene til selskapet, og ikke fra investeringer eller såkalt prefinansiering.

– Ser du på late sale ser det greit ut i et historisk perspektiv. For å komme inn i neste fase må du se at investeringene og villigheten kommer etter. Prefinansiering av seismikk er fortsatt relativt svakt, sier han.

Det betyr med andre ord at oljeselskapene ennå ikke tør å forplikte seg helt til å investere i seismikk i forkant av innhentinger.

Blir bedre enn i fjor

«Kundeaktivitet er betydelig høyere enn for ett år siden, selv om lete- og produksjonsselskaper fortsatt er selektive og disiplinerte i henhold til nye datakjøp. Derfor er markedet ventet å være fortsatt volatilt i nærmeste fremtid», sier TGS-sjef Kristian Johansen i meldingen fra selskapet.

Larsen utdyper og sier at det i seismikk alltid er litt stang ut og stang inn.

– Kan dere love aksjonærene så positive varsler fremover også?

– Vi tør ikke love noe, men at det skal bli bedre enn i fjor og året før der føler vi oss rimelig trygge på, sier Larsen.

TGS legger frem resultater for andre kvartal 2. august.(Vilkår)

Er lege i ferd med å bli et lavstatusyrke?
Andelen kvinnelige leger øker. Gjør det noe med yrkes status?
01:33
Publisert: