Det var en helt usedvanlig optimistisk letesjef Tim Dodson i Equinor som onsdag morgen entret pressesenteret på oljemessen i Stavanger. Dodson nærmest rant over av superlativer når han skulle beskrive mulighetene som nå ligger foran selskapet på brasiliansk sokkel, selskapets nye kjerneområder.

Dodson drar linjene helt tilbake til starten på det norske oljeeventyret i 1970- og 1980-årene da en fant de store feltene på norsk sokkel.

– Dette er det mest spennende jeg har vært med på i hele min karriere, sier Dodson.

Og legger til:

– Dette har samme potensial som det vi hadde på norsk sokkel på 1970- og 1980-årene.

Det var i 1970- og 1980-årene selskapet fant de store feltene som Statfjord, Gullfaks og Troll på norsk sokkel.

Dodson viser også frem kurver der det kommer frem at Brasil har økt sine påviste reserver fra rundt 30 milliarder fat til 80 milliarder fat siden 2006, bare takket være såkalte presalt-funn i det lovende Santos- og Campos-området. Utviklingen er helt eksepsjonell.

– Kurven peker bare oppover, sier Dodson.

Han tror dette området kan vise seg å levere oppimot 100 milliarder fat olje.

Støttes av analytiker

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken har snakket med flere Equinor-folk under oljemessen i Stavanger denne uken, og sitter igjen med det samme inntrykket. Selskapets folk er usedvanlig optimistiske når det gjelder Brasil.

Anne Gjøen er analysesjef i Handelsbanken.
Anne Gjøen er analysesjef i Handelsbanken. (Foto: Ida von Hanno Bast)

– Equinor har kommet seg inn i Brasil på et gunstig tidspunkt. Det er motsatsen til det selskapet gjorde i USA, da det kom inn etter de andre og betalte en beviselig høy pris, sier Gjøen.

Hun synes også at Brasil passer bra med selskapets tradisjonelle kompetanse, som handler om oljeutvinning på dypt vann.

– Equinor har aldri tidligere gjort noe lignende internasjonalt, med den størrelse, oppsidepotensial og den timing som det selskapet har gjort nå i Brasil, sier hun.

Tunge tak

Selskapet har likevel opplevd flere tilbakeslag i landet opp gjennom årene. Equinor har arbeidet i Brasil siden 2001, og har vært spesielt interessert i de såkalte presalt-mulighetene i Santos- og Campos-områdene helt siden de første funnene ble gjort der i 2006. I mange år var imidlertid nasjonal kontroll det store mantraet i Brasil, og meningen var at det statskontrollerte oljeselskapet Petrobras skulle ha full kontroll over utviklingen av disse ressursene.

Oljepriskollapsen i 2014 og den store oljekorrupsjonsskandalen i Petrobras endret på dette. Utlendingene ble invitert inn. Equinor var klar fra dag én, og brukte milliarder på å kjøpe seg inn i feltene Carcará og Roncador. Carcará omtales allerede som Equinors brasilianske Johan Sverdrup-felt. Johan Sverdrup-feltet inneholder opp mot tre milliarder fat olje.

Dodson er klar over at de politiske vindene kan snu igjen, og nasjonalismen komme tilbake, men han har tillit til tryggheten for investeringene.

– Det er politisk risiko, det vil svinge, det går i sykler som med oljeprisen. En må kunne håndtere det, sier han og understreker at selskapet har et langt perspektiv i landet.

Leting gir oppside

Oljen Equinor så langt har påvist, kan vise seg bare å være starten på eventyret.

– Jeg er veldig entusiastisk som dere kan høre. Jeg kan nesten ikke vente på å starte boringen, sa Dodson mens han smilte og trippet entusiastisk rundt foran pressen på oljemessen.

– Dette har potensial til å være to ganger Sverdrup, sa han da han dro frem en av de fem blokkene, Uirapuru-blokken.

Equinors letesjef Tim Dodson, her under et besøk på oljeriggen «Songa Enabler» i Barentshavet i 2017, har stor tro på energiselskapets satsing på den brasilianske sokkelen.
Equinors letesjef Tim Dodson, her under et besøk på oljeriggen «Songa Enabler» i Barentshavet i 2017, har stor tro på energiselskapets satsing på den brasilianske sokkelen. (Foto: Marius Fiskum)

Equinor kunngjorde også onsdag at selskapet har gjort et nytt funn i den samme blokken som Carcará-funnet ligger i. Dette funnet, Guanxuma, har like stor geografisk utbredelse som Carcará, men i et tynnere lag. Dodson antyder allerede at dette funnet muligens kan gi grunnlag for en selvstendig utbygging.

En plansje viser hvordan syv av Equinors boremuligheter peker seg ut i selskapets globale portefølje med mye høyere funnsannsynligheter og mye høyere volumsannsynligheter enn snittet.

Anders Opedal er avtroppende landsjef for Equinor i Brasil.
Anders Opedal er avtroppende landsjef for Equinor i Brasil. (Foto: Mikaela Berg)

– Disse syv mulighetene stikker seg ut «big time» sammenlignet med andre muligheter i vår portefølje, sier Dodson.

Brasil blir størst

Sammen med Dodson på pressekonferansen i Stavanger onsdag var også avtroppende Brasil-sjef Anders Opedal. Han avløses straks av veteranen Margareth Øvrum. Parallelt løftes Brasil-sjefsstillingen inn i Equinors konsernledelse for å understreke betydningen av landet i porteføljen.

I 2030 vil selskapet produsere mellom 300.000 og 500.000 fat dagen. Men da er svært lite av eventuelle nye storfunn regnet inn. Det betyr at Brasil vil bli det suverent største område for Equinor utenfor Norge.

Til sammenligning produserer Equinor i dag rundt 800.000 fat dagen internasjonalt. Frem mot 2030 anslår selskapet investeringer i landet på rundt 15 milliarder dollar, opp mot 130 milliarder kroner. Det er mer enn hva selskapet samlet investerer i år, og like mer enn selskapet samlet vil investere i fornybarprosjekter frem mot 2030.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ser man på hva Trøim gjorde i Storebrand, kan man kanskje få noen ideer om hva som vil skje i Yara nå
Tor Olav Trøim har kjøpt aksjer for 900 millioner i Yara,. Man trenger ikke være Snåsa-mannen for å spå hva som trolig er neste trekk.
01:30
Publisert: