Et snaut døgn etter at Tinde Energi onsdag kveld sendte epost til kundene om nye vilkår, ble eieren Raymond Henriksen varslet av Forbrukertilsynet om saftige bøter dersom selskapet gjennomfører endringene.

Tinde Energi krever i de nye forskriftene blant annet at fastpriskundene skal betale den strømstøtten de måtte få fra staten videre til Tinde.

Forbrukertilsynet varsler nå en bot på tre millioner kroner mot selskapet pluss 400.000 kroner mot Raymond Henriksen personlig dersom vilkårene ikke endres. I tillegg varsler tilsynet et forbudsvedtak med 100.000 i bot for selskapet og 10.000 kroner for Henriksen for hver kunde selskapet skulle innføre de nye vilkårene for.

Rekordbot

– Det er viktig at grove lovbrudd sanksjoneres, fordi det ikke skal lønne seg å begå lovbrudd. Det er også viktig å hindre lovbrudd frem i tid, og derfor har vi i tillegg varslet forbudsvedtak. Forbudsvedtakene forbyr Tinde Energi å håndheve vilkårene de nå har varslet til fastpriskundene. Overtrer selskapet forbudene, er det varslet tvangsmulkt for hvert lovbrudd, skriver direktør i Forbrukertilsynet, Trond Rønningen, i en melding som er lagt ut på tilsynets hjemmeside fredag ettermiddag.

Forbrukertilsynet bekrefter overfor DN at det aldri før har varslet bøter i denne størrelsen mot et strømsalgselskap. Antallet klager mottatt av Forbrukertilsynet gjør at tilsynet anser at det er sannsynlig at lovbruddene er begått overfor et stort antall kunder.

– Det er snakk om flere lovbrudd, som både samlet og hver for seg, utgjør vesentlige overtredelser av markedsføringsloven. I tillegg har lovbruddene et åpenbart stort inntjeningspotensial for Tinde Energi, og et tilsvarende stort skadepotensial for forbrukerne, skriver Rønningen.

Forbrukertilsynet påpeker i vedtaket at Henriksen er den som kunne hindre lovbruddene gjennom sin sentrale rolle i selskapet.

«I tillegg vurderer Forbrukertilsynet at det er sannsynlig at Tinde Energi har en anstrengt likviditet og soliditet, hvilket i verste fall kan ende med at Tinde Energi går konkurs. Dette vil igjen medføre at Tinde Energi i praksis slipper unna med lovbruddene, fordi det ikke vil være noe overtredelsesgebyr å inndrive, samtidig som alle forbrukere som har vært utsatt for lovbruddene vil miste sine fastprisavtaler for resten av avtaleperioden» står det.

Tinde Energi har frist til nyttår til å etterkomme tilsynets krav.

DN har bedt Raymond Henriksen (46), som sammen med kona Natalia Freires Silva Henriksen (37) eier Tinde Energis morselskap Henriksen Gruppen, kommentere varselet fra Forbrukertilsynet.

Henriksen skrev i en epost til DN torsdag at han mener de varslede endringene er marginale.

– Vi tenker at det er naturlig at selskaper endrer vilkår fra tid til annen for å oppdatere vilkår ut fra nåtidens marked, sa han.

Henriksen sier til TV 2, som omtalte saken først, at han ikke har fått sett nøye på Forbrukertilsynets begrunnelse for å varsle bøter.

– Men i utgangspunktet så tenker jeg at tilsynet har vært litt for raske på labben. Det er frivillig å drive med dette, og jeg vurdere å legge ned bedriften, sa han til TV 2 fredag ettermiddag.

Raymond Henriksen, eier Tinde Energi gjennom selskapet Henriksen Gruppen, som han eier med sin kone Natalia Henriksen. I tillegg er han daglig leder og styreleder i Tinde Energi.
Raymond Henriksen, eier Tinde Energi gjennom selskapet Henriksen Gruppen, som han eier med sin kone Natalia Henriksen. I tillegg er han daglig leder og styreleder i Tinde Energi. (Foto: André Svendsen)

–Frekkhetens nådegave

Mani Hussaini, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget for Ap, sier han har sluttet å bli overrasket over hvor frekke og useriøse enkelte strømsalgselskaper er.

– Bransjen har et enormt omdømmeproblem. Her trengs det en storrengjøring. Konkurranse er vel og bra, men en konkurranse om å svindle og lure forbrukerne mest mulig skal vi ikke ha. Folk stoler ikke lenger på denne bransjen. Selv jeg, som er kunde hos et av de større og seriøse selskapene, sjekker strømregningen nøye hver måned, sier han.

– Vi har blant annet sett selskaper selge arbeidsledighetsforsikring til pensjonister. Det finnes visst ingen grenser. De har frekkhetens nådegave, og det er tydelig at det er altfor enkelt å få konsesjon til å selge strøm, mener Hussaini.

Stortingsrepresentant Mani Hussaini reagerer kraftig på at Tinde Energi krever selskapet, ikke fastpriskundene, skal få den statlige strømstøtten. – Åpenbart ulovlig, sier han.
Stortingsrepresentant Mani Hussaini reagerer kraftig på at Tinde Energi krever selskapet, ikke fastpriskundene, skal få den statlige strømstøtten. – Åpenbart ulovlig, sier han. (Foto: Ida von Hanno Bast)

– Det Tinde Energi nå har gjort, der de altså krever å få utbetalt fastpriskundenes strømstøtte, er åpenbart ulovlig. Dette gjør meg skikkelig forbannet. Strømstøtten skal kun gå til kundene, ikke ned i lommen til strømsalgselskapene. Jeg er glad for å se at Forbrukertilsynet nå tar skikkelig tak i dette.

Hussaini sier han kjenner til at det er en del eksempler på fastpriskunder som med dagens støtteordning maksimerer strømforbruket når prisene er høye og dermed kan få langt mer i støtte enn de betaler i strøm, noe som også innebærer at strømselskaper som ikke har sikret seg frem i tid til gunstig pris kan tape mye.

– Vi ble tidlig i prosessen med strømstøtteordningen kjent med denne utfordringen. Men det viktigste for oss var å lage en enkel og ubyråkratisk ordning som skulle gjelde alle husholdningene og der den statlige støtten aldri skulle gå inn på kontoen til strømselskapene, sier han.

DN har bedt Tinde-eier Henriksen svare på kritikken.

«Jeg er sikker på at Hussaini er like enig som meg, at det er forkastelig at en kunde som betaler i underkant av kr 2 000,- i strøm får nesten kr 20 000,- i strømstøtte for å dekke denne regningen på under 2 000,- helt lovlig» skriver han i en epost.

I hardt vær

Tinde Energi har i høst fått fire dommer mot seg i tingretten og lagmannsretten der kunder har mistet gunstige maksprisavtale. I alle disse sakene om midlertidig forføyning har kundene vunnet frem og selskapet pålagt å levere strøm basert på opprinnelig avtale. For de fleste kundene er dette 43 øre per kilowattime.

Selskapet er også ilagt tvangsmulkt på 10.000 kroner dagen av Forbrukertilsynet, en avgjørelse som er anket inn for Markedsrådet.

DN har tidligere omtalt hvordan flere kunder er blitt overført fra GNP Energy til Tinde Energi – og deretter kastet ut. I juni betalte GNP Energy en ukjent sum til Tinde for å kvitte seg med selskapets rundt 5800 svært ulønnsomme makspriskunder.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.