Da Tor Olav Trøim kom skridende inn på Holmenkollen Park Hotel til Paretos årlige energikonferanse, ga han en liten smakebit på hva som skulle komme.
– I dag skal jeg snakke om energisikkerhet. Energigalskap, kanskje, sa han til DN på vei inn til den tettpakkede salen, der investorer og bransjetopper hadde tatt plass.
Og Trøim fornektet seg ikke.
Den erfarne investoren, som har bygget en karriere på shipping, rigg og det meste som har med olje å gjøre – og vært med på både oppturer og dype nedturer – slo til med en real bredside mot det grønne skiftet og kreftene i samfunnet som støtter det.
– Jeg er stolt av å være hydrokarbonist. Vi leverer 84 prosent av energien i verden. Til dere andre, lykke til med de resterende 16 prosentene, åpnet Trøim fra scenen, til stor applaus fra salen.
Trøim, som hadde forberedt en lang rekke plansjer som eneste deltager i det brede panelet om energisikkerhet, fortsatte:
– Jeg er blitt kritisert, og de kommer etter meg etter denne talen. Men jeg er lei av ESG-politikk, og jeg mener det delvis har skylden for energikrisen vi har i dag.
ESG står for «environmental, social, governance», og viser til bærekraftskriterier som selskaper og andre investeringsobjekter måles etter. Økt bevissthet rundt ESG har de siste årene bidratt til at investorer har styrt unna investeringer i fossil energi.
Det har ikke Trøim. John Fredriksens tidligere høyre hånd, som blant annet bygget opp verdens største oljeboringsselskap med den norskfødte milliardæren før de to brøt samarbeidet i 2014, har vært tungt inne i flere av de samme sektorene i den tunge perioden som fulgte oljepriskollapsen som startet det samme året. Det endte med en av historiens skarpeste nedturer for alle som lever av å levere tjenester og utstyr til oljeindustrien, og det ble bare verre med pandemien.
Trøim sto i mellomtiden til knes i satsinger som riggselskapet Borr Drilling og annet innen shipping og energi – belånt på et nivå som ikke er kjent offentlig. På et tidspunkt anslo Finansavisen at verdiene var noe nær null.
Trøim har allerede fortalt om hvor krevende denne perioden var, men gjentok onsdag at det var så mye som fem år med «helvete.» Han fortalte også at oljekonsulent Jarand Rystad midt oppi dette anbefalte ham å investere i fornybar.
– Jeg sa «nei, jeg holder kursen.» For noen må holde kursen.
Nå ser alt bedre ut for Trøim. Ifølge finanstjenesten Holdings har han verdier på børs til over 2,7 milliarder kroner. Han eier blant annet aksjer for over én milliard kroner i gassfraktrederiet Golar LNG, som er doblet på børs bare i 2022.
– Større problem enn CO2
Trøim fortsatte tiraden, og det var tydelig at han var på hjemmebane: Kommentarene fra scenen ble etterfulgt av spontan applaus, til og med noen spredte «bravo!» Det er ikke første gang han setter fyr på Paretokonferansen. I 2018 presenterte han Borr Drilling som da så ut som et ypperlig veddemål på den sønderknuste riggindustrien, og advarte om å «forelske» seg i bransjen samtidig som han forklarte at han ikke hadde kunnet dy seg da prisene hadde falt så mye.
Han anklaget vestlige politikere for å ha skapt inflasjonen alle nå sliter med, og for å ha skapt energikrisen med for lave investeringer i olje og gass. Resultatet når vinden ikke blåser, er at Storbritannia må importere kull, viste han til.
– Gratulerer! Dere har virkelig fått det til så langt, sa han til stor applaus.
Men ikke alle var imponert over Trøims utblåsning.
– Jeg tror ikke han helt har skjønt hverken alvoret i situasjonen vi står i eller hvor fort endringene må komme i energimarkedene fremover, fra fossilt til fornybart, sier energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken i SV, som mener dreiningen mot investeringer i ESG burde vært enda større for Norges del.
Haltbrekken mener Trøim ikke har fått med seg at vi i Europa har hatt den tørreste sommeren på over 500 år.
– Eller en forferdelig flomkatastrofe i Pakistan som tar liv og skyldes klimaendringer. Hans støe kurs som han skryter av, er en stø kurs mot en varmere og farligere verden.
Tok oppgjør med banker
Trøim var heller ikke nådig med banker som ikke lenger ønsker å finansiere offshoreprosjekter.
– Det er virkelig sjokkerende, sa han.
– Det største problemet i hydrokarbonindustrien i dag er mangelen på finansiering og det politiske presset vi har på denne industrien.
Trøim stemplet også europeiske politikere som nå desperat kaster seg over laster med flytende gass som egentlig skulle til fattigere land i Asia, for å være «egoistiske.»
– Det er fortsatt tre milliarder mennesker i verden som ikke har strøm til kjøleskapene sine. De har ikke energien til det. Jeg mener det er et større problem enn CO2, la han til.
Spår «fantastiske år»
DN møtte Trøim også etter innlegget hans.
– Er du ikke redd for å bli stemplet som klimafornekter?
– Nei, det får være, sier han.
Pareto Securities-sjef og konferansevert Christian Jomaas spår en investeringsboom i energi, inkludert en ny «supersyklus» i olje og gass. Sistnevnte gleder Trøim seg til.
– Det kommer til å bli noen helt fantastiske år for oss som holder på med det her.
– Når kan vi kvitte oss med olje og gass, hvis i det hele tatt?
– Det blir ikke så lenge jeg lever i hvert fall, sa Trøim, og takket for seg.
– Helt skeiv og helt feil
Allerede under paneldebatten var det tilløp til reaksjoner fra andre energitopper som – i motsetning til Trøim – snakker mer og mer om ESG, selv om det for det meste dreide seg om nyanseringer.
Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen mener Norge kan være stolt av oljen, men la til at det nå er «eksponentiell vekst» i fornybar energi.
– Jeg ville sagt «putt en god porsjon av kapitalen din i fornybar,» verden trenger det, vi trenger det for å motarbeide klimaendringer. Og det gir en brukbar avkastning, sa Rynning-Tønnesen – og høstet applaus han også.
Norges største selskap, Equinor, fikk også gjennomgå av Trøim, som insisterte på å bruke gamlenavnet Statoil og fnøs av at det vil kalle seg et «fornybarselskap.» Equinors sjeføkonom Eirik Wærness gir ham svar på tiltale.
– Den blir jo helt skeiv og helt feil. Det vi gjør er å bygge om selskapet til å bli et bredt energiselskap.
Wærness mener Trøim undervurderer behovet for rammebetingelser som gjør at omstillingen går fortere.
– Hvis jeg skulle utfordret ham, blir det på hva vi kan gjøre for å få vekk karbonet når lng-et hans brennes og blir elektrisitet. Det snakket han ikke om, og det burde han gjøre. Vi snakker ikke bare om fornybart i Equinor, men også om hvordan vi skal gjøre olje og gass effektivt og bedre.
– Brød og sirkus
En annen som sto i panelet med Trøim, er Maria Moræus Hanssen, en oljeveteran som nå sitter i styret til blant annet oljeservicegiganten Schlumberger. Hun syns tonen i energidebatten ofte er for hard, selv om også hun understreker at omstillingen ikke kan skje fortere enn man greier å erstatte energikildene.
– Det er brød og sirkus, sier hun om Trøim-showet.
– Det er en måte å kommunisere på som er annerledes og til dels forfriskende. Det er klart at Tor Olav representerer egentlig bare seg selv og sine selskaper, mens veldig mange andre som deltar i debatten representerer systemer hvor man må veie sine ord med omhu.
Hun kan forstå at oljeindustrien mener den får ufortjent kritikk.
– Det kan man jo føle eller synes, men jeg er ikke sikker på om jeg er enig i det på generell basis.
Aker-sjef Øyvind Eriksen, som har benene plantet i både fossilt og grønt, mener Trøims beskrivelse av situasjonen her og nå er riktig.
– Men Trøim er også den investoren som har følt på kroppen mest hvordan markedet svinger. Og Aker har gått gjennom den samme lærdommen.
– Isolert sett er det mye rett i det han sier, men energimarkedet er ikke bare et spørsmål om tilbud og etterspørsel. Det påvirkes av myndighetsbeslutninger, markedspsykologi, og det påvirkes av stemningen i folket. Og det er ingen tvil om at kreftene virker for en omstilling av energisystemet. Det vil antagelig ta lengre tid, det vil være krevende, men det vil skje.
På konferansen var også Pareto-eier Svein Støle. Milliardæren, som flyttet til Sveits for mange år siden, ville ikke kommentere nyheten om at Kjell Inge Røkke nå har fulgt etter. Men han ville gjerne snakke om Trøims innlegg.
– Han kan å sette ting på spissen, sier Støle til DN.
– Jeg er helt enig med Trøim. Olje og fossilt kommer til å være en stor del av energimiksen i overskuelig fremtid.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.