– Desto mer folk snakker om det grønne skiftet, desto bedre er det for oljeprisen, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus til DN.

Tirsdag ledet han et seminar i regi av DNB Markets på Hotel Continental der den London-baserte oljeanalytikeren Amrita Sen fra Energy Aspects var hanket inn som foredragsholder.

Både Kjus og Sen ser at investorene nå kvier seg for å pøse penger inn i nye oljeprosjekter fordi det fokuseres så kraftig på fornybar energi. En konsekvens av det er at færre investeringer gir mindre olje i markedet, altså et strammere marked, som igjen løfter oljeprisen og gir mer investeringslyst.

– Hvis du er ute etter å sette deg opp for en god avkastning på egne aksjer, vil jeg si at oljeaksjer fortsatt er et godt valg, sier Kjus.

Må ha 48 millioner elbiler til

Han mener oljemarkedet ennå ikke er svekket av fornybar energi.

– Vi er i en verden der folk tilsynelatende tror at elbilene allerede har angrepet oljemarkedet, men det har de ikke, sier oljeanalytikeren.

I dag finnes det to millioner elbiler i verden. Det er 0,2 prosent av verdens bilpark, ifølge IEAs siste elbilrapport «Global EV Outlook 2017».

Kjus forklarer at om man legger til grunn en kjørelengde på 15.000 kilometer i året og standard forbruk, må det rulle 50 millioner elbiler på veiene før man har tatt én million fat etterspørsel fra oljen.

– Å komme fra to til 50 millioner elbiler er ikke gjort med det første. Det tar litt mer tid, så det betyr at tidsaspektet er ekstremt viktig her, sier han.

Kjus mener et ekstremt raskt skifte i bruk av elektriske biler vil kunne gi negative effekter av betydning for oljemarkedet en eller annen gang mellom 2025 og 2030.

Musk kan ikke stoppe Asia

Oljeanalytiker Amrita Sen i Energy Aspects er ikke i tvil om at det grønne skiftet er i full sving og at elektriske biler vil være en «game changer» for etterspørselen på lang sikt, men avliver i likhet med Kjus alle spådommer om at elektriske biler vil strupe etterspørselen i løpet av de neste fem årene.

Oljeanalytiker Amrita Sen i Energy Aspects.
Oljeanalytiker Amrita Sen i Energy Aspects. (Foto: Javad Parsa)

– Samme hvor mange Teslaer Elon Musk lager, kan det ikke stoppe den store etterspørselsboomen som kommer fra Asia, sier Sen.

Ifølge Energy Aspetcs vil oljeetterspørselen fra Asia vokse med 760.000 fat om dagen til 29.38 millioner fat om dagen i 2018.

Sen trekker frem sitt hjemland India som et eksempel på hvorfor batteridrevne biler ikke vil utkonkurrere bensin og diesel med det første.

– De foretrekker å bruke gass og olje fordi det skaper mer arbeidsplasser enn fornybare energier, sier hun.

Norge utgjør to promille

I en rapport tidligere i høst skrev Kjus at selv om veksten i salget av elbiler har skutt i været i Norge, glemmer man fort hvor lite Norge er. Norsk nybilsalg utgjør om lag to promille av nybilsalget i verden.

– I de landene som betyr noe for elektriske bilers «stjeling» av oljeforbruk på globalt nivå, nemlig Kina og USA, representerer salget av helelektriske biler og plugin hybrid henholdsvis 2,3 prosent og 1,1 prosent av nybilsalget, skriver Kjus.

Til sammenligning har salget av helelektriske biler og plugin hybrid-modeller nådd cirka en tredjedel av nybilsalget i Norge.

I tillegg peker han på at persontransport kun utgjør 26 prosent av verdens oljeetterspørsel. Dermed er det begrenset hvor stor innvirkning elektriske biler kan ha på markedet. (Vilkår)

Feirer at Robert Mugabe har gått av
Folk gikk ut i gatene for å feire at president gjennom 30 år i Zimbabwe Robert Mugabe har gått av
00:42
Publisert: