Solenergiselskapet Rec Silicon var et av Børsens aller største selskaper rundt 2007 og starten av 2008 med en markedsverdi på rundt 95 milliarder kroner på det meste.

Selskapet produserer rent silisium som brukes til å lage solcellepaneler.

Men et svekket solmarked og store kostnadsoverskridelser sendte aksjekursen rett ned i årene som fulgte. Nå handles solaksjen for rundt én krone mot like under 200 kroner i storhetstiden på Oslo Børs.

Resultatene for tredje kvartal i 2017 viser et driftsresultat på minus 82 millioner dollar. Det er en oppgang fra minus 110 millioner dollar i samme periode i fjor. Inntektene øker også, i tillegg til at kontantbeholdningen ved utgangen av kvartalet var 88 millioner dollar, opp fra 71 millioner dollar i foregående kvartal.

Men nederst i kvartalsrapporten skriver selskapet at det ikke er nok penger i kassa til å dekke neste års gjeldsforpliktelser.

Vurderer refinansiering av gjeld

Ifølge rapporten er det usannsynlig at Rec Silicons nåværende likviditet, samt kontantbeholdning, vil være nok til å dekke gjeldsforpliktelsene som forfaller i 2018. Selskapet skriver i tillegg at erstatningslånet kan komme til forfall i 2018, og vil i så fall øke likviditetsrisikoen i selskapet.

«Ledelsen i selskapet og styret vil fokusere på gruppens likviditetskrav, og vurderer ulike alternativ som inkluderer refinansiering av selskapets gjeld, avhendelse av eiendeler utenfor kjernevirksomheten, og innhenting av ny egenkapital. Selskapets evne til å møte gjeldsforpliktelsene i 2018 avhenger av utfallet av disse tiltakene», skriver selskapet.

Videre opplyser Rec at selskapet venter å forbli nær kontantnøytralt ut fjerde kvartal 2017.

Lån på 110 millioner dollar

Hovedutfordringen for Rec er lånet på 110 millioner dollar som forfaller i september 2018, ifølge konsernsjef Tore Torvund.

– Vi har startet verdsetting i markedet for de fleste av våre eiendeler, for å se hva mulighetene er. Alle disse mulighetene vil være tilgjengelige første kvartal 2018, sier Torvund på selskapets kvartalspresentasjon mandag.

Han sier det ikke vil være problematisk å betjene lånet på 57 millioner dollar som forfaller i mai 2018.

Fortsatt stengt i Kina

Rec skriver også at tilgangen til markedet for polysilisium fortsatt er begrenset på grunn av handelskrigen mellom Kina og USA, og at selskapet jobber med å finne en gunstig løsning. Samtidig ser selskapet fortsatt på løsninger for salg av sitt silisium utenfor Kina for å kompensere for effektene av handelskrigen.

Kina står for rundt 70 prosent av Recs marked, men siden 2015 har det kinesiske markedet i praksis vært stengt, og både priser og volumer har falt.

Mandag morgen faller Rec Silicon på Oslo Børs og aksjen er ned 3,41 prosent.(Vilkår)

Var lei nedbemanning. Startet for seg selv
Bjørnar Bråthen (52) og Eva Bråthen (52) jobbet i henholdsvis DNB og i SAS. De var lei stadige nedbemanningsprosesser.
03:51
Publisert: