Det Trond-Mohn-dominerte oljeselskapet M Vest Energy er blitt godkjent og kvalifisert av Olje- og energidepartementet som rettighetshaver på norsk sokkel.

– Det er svært gledelig at myndighetsgodkjennelse nå endelig er på plass og at arbeidet med å bygge opp selskapet sammen med våre fantastiske medarbeidere kan starte, sier administrerende direktør Jonny Hesthammer i en melding torsdag.

Tredje strake

M Vest Energy er det tredje oljeselskapet Hesthammer er med å starte etter Rocksource og Amergy, der han tidligere ga fra seg kontrollen. M Vest Energy overtok Atlantic Petroleums syv lisenser og øvrig innmat 8. mars i år. 

Men, det er først nå, som godkjent, kvalifisert oljeselskap, arbeidet med å bygge opp selskapets portefølje kan starte, påpeker oljetoppen.

– Til våren er det budsjettert for boring av en ny brønn i Norskehavet, og vi ser frem til resultatene fra denne. Per i dag deltar M Vest Energy i fem lisenser med flere spennende leteprospekter og sannsynlig kommersielle funn, sier Hesthammer.

Teknologi

På sikt er selskapets mål å være et fullverdig oljeselskap som har inntekter fra produksjon, som kanaliseres inn mot videre leting og utvikling, ifølge ham. 

M Vest Energy skal imidlertid ikke konkurrere på størrelse, men være best i klassen på teknologi og geologi, påpeker geologiprofessoren.

– Selskapets mål er å ta bedre beslutninger enn bransjegjennomsnittet ved hjelp av teknologi, smarte hoder og de nye eiernes industrielle kompetanse og erfaring, sier han.

Kan bli utvannet

Oljegründeren lyktes med å få Trond Mohn og Lars Moldestad inn på eiersiden da Atlantic Petroleum hadde stø kurs mot skifteretten i 2014.  

Gjennom selskapet M Vest eier Mohn og Moldestad i underkant av halvparten av aksjene i M Vest Energy. Majoriteten er eid av Hesthammer og hans mangeårige kolleger, Aris Stefatos og Susanne Sperrevik. Dette kan imidlertid endre seg. 

Det er laget en aksjonæravtale mellom partene som regulerer eierforholdet etter hvert som selskapet behøver mer kapital. Hesthammer tror M Vest Energy om fem år er et oljeselskap av betydning i Bergen, kanskje med egen produksjon.

– Vi er klar over at vi blir utvannet over tid, men avtalen vil gi oss en god gevinst om dette går bra, sa Hesthammer til DN i vår.

Posisjonerer seg

Moldestad og Mohn startet investeringsselskapet M Vest i fjor for å ta del i oppturen innen olje -og oljeservice, når den kommer. M Vest Energy er selskapets første satsning.

Moldestad ønsker ikke å gå i detalj på hvor mye M Vest har investert i oljesatsningen. Han påpeker imidlertid at flere oljeselskaper fikk problemer og ble tvunget å selge seg ut av lisenser da oljeprisen falt mot 20-tallet ved inngangen til året.

- Når det var som svarteste natten måtte de avhende lisenser. Da fikk vi mulighet til å overta en del av disse, hvori det ligger fremtidige investeringsforpliktelser, sier Moldestad til DN.

Forløsning

Oljeprisfallet har til nå også skjøvet på investeringene i ulike lisenser, som oftest er et samarbeid mellom flere oljeselskaper. 

Nå som oljeprisen har doblet seg til rundt 55 dollar fatet er det mulig få ting til, mener Moldestad. Siden tidlig 90-tallet har han jobbet med selskaper som Odfjell Drilling, DNO og Petromena og vært igjennom flere opp- og nedturer i oljebransjen. Oljetoppen tror ikke det er annerledes denne gang.

- Vi skal bore en brønn til sommeren, det har vi prosjektert med. Så må vi ta det derfra, sier Moldestad. 

Hovedkontoret til M Vest Energy vil være i Bergen. Investeringsselskapet M Vest eies av Trond Mohn (80 prosent) og Lars Moldestad (20 prosent).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik styrer du lyden i nye 5-serie
DN har kjørt BMWs nye 5-serie. Sjekk den nye måten å betjene lydanlegget på.
01:01
Publisert:
Brekke og Wærsted: – Ikke vært noen personkonflikt
Både konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted avviser at det har vært noen personkonflikt mellom dem. Ulikt syn på enkeltsaker skal være årsaken til uroen i toppledelsen i Telenor.
01:45
Publisert: