Hvor mye olje det til enhver tid er på lager i USA har de siste månedene dominert oljemarkedet og sendt oljeprisen både opp og ned.

Oljelagrene sier noe om hvor mye olje som produseres i USA, som igjen kan signalisere utsiktene for balanse i oljemarkedet. Oljemarkedet har vært i ubalanse siden 2014, da amerikanske skiferoljeprodusenter oversvømte oljemarkedet og sendte oljeprisen ned fra 115 dollar fatet til en bunn på under 30 dollar fatet i 2016.

Amerikanske myndigheter offentliggjør tallene hver uke, og økte lagre betyr gjerne at produksjonen har økt ettersom det produseres mer olje enn det som brukes – som igjen reduserer sjansene for et balansert marked og økte priser. Fallende lagre signaliserer det motsatte.

Rekordnivåer

Lagrene har fortsatt å ligge nær rekordnivåer de siste månedene, og presset prisene nedover. Oljekartellet Opec, med Saudi-Arabia i spissen, har på sin side kuttet oljeproduksjon og dratt prisen i motsatt retning. Kartellet vedtok en kuttavtale i november i fjor, som trådte i kraft 1. januar og skal etter planen vare ut juni måned i år.

På tross av de økende lagertallene, tror oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets at Opec til slutt vil vinne dragkampen om oljeprisen med god margin, og tror Opec-kuttene vil føre til fall i oljelagrene i andre halvdel av 2017 selv om amerikansk produksjon skal øke «betydelig».

– Vi er derfor fortsatt svært bullish på oljeprisen fremover, men vi må muligens vente på synlige tegn på oljelagerfall før oljeprisen tar steget over 60 dollar fatet. Men det vil komme, ikke bekymre dere, sier Kjus i et internt oljenotat til DNB Markets' meglere denne uken. «Bullish» er et engelsk begrep for tro på økt pris i fremtiden.

DNB Markets har sterk tro på at Opec vil fornye kuttavtalen når kartellet og dets allierte møtes i mai.

Oljeprisbevegelser

Det er ikke bare lagertall og oljeproduksjon som beveger markedet. Finansielle aktører handler også oljekontrakter med mål om å tjene penger på kjøpe billig og selge dyrt.

Da lagertallene viste lang større økning enn ventet for to uker siden, falt plutselig oljeprisen kraftig to ganger kort tid – og endte med det største endagsfallet på over et halvt år og den laveste prisen på flere måneder.

Oljeanalytiker Kjus sier at aktører i finansmarkedene solgte unna oljekontrakter på den siste tidens prisoppgang, noe som kan ha bidratt til det store oljeprisfallet. Disse finansposisjonene rapporteres på ukebasis, og i uken 7–14 mars ble kontrakter for 205 millioner fat handlet av finansaktører utenfor oljebransjen, såkalte ikke-kommersielle posisjoner.

Av disse ble lange posisjoner – altså veddemål på prisoppgang – redusert med 36 millioner fat, og kontrakter på 169 millioner fat ble shortet, ifølge Kjus. Shorting er en måte for investorer å tjene på prisfall i ulike verdipapirer.

Det var dermed det store antallet shortposisjoner som bidro til oljeprisfallet:

– Det er en interessant endring i markedet at det er shortposisjonene som driver prisene, sier Kjus til DN.

Han melder om stor nervøsitet blant DNBs oljekunder rundt om i verden.

– Det er mye nervøsitet nå. Mange er nervøse for at prisene skal ned på 30-tallet, og da er det jo full krise.

Forventer forlengelse og økning

Oljeanalytiker Trond Omdal deler Kjus' oljeoptimisme, og ser flere tegn til at onsdagens lagertall vil vise nok et fall.

  • Eksport av olje fra Opec-landene Saudi-Arabia, Kuwait og Irak falt med til sammen 1,2 millioner fat, ifølge tall som kom forrige uke. Disse landene har også lagt større vekt på eksport til asiatiske enn vestlige markeder den siste tiden.
  • Amerikanske oljeraffinerier, som foredler råolje, er tilbake i drift ut etter en lang periode med vedlikehold.
  • Det kommer en naturlig økning i bensinetterspørsel inn mot sommeren.
  • Midlertidige effekter som har dempet oljeetterspørselen er på vei vekk – som en nedgang i etterspørsel i India etter at myndighetene trakk tilbake 80 prosent av landets sedler i en valutareform.

– Det er stor spenning knyttet til lagertallene. I løpet av måneden vil det komme en trigger som reverserer nedgangen i oljeprisen. Om det ikke skjer i morgen vil det skje i løpet av mars, sier Omdal, som tror oljeprisen vil nå 60 dollar innen halvåret er omme.

Han peker på at Opec-landene vil fortsette kuttavtalen når de møtes i mai, men at det vil være rom for kartellet til å kutte i mindre grad fordi oljeetterspørselen etter Opec-olje vil ligge godt over Opec-produksjonen fremover. (Vilkår)

Fulgte neon-drømmen i Texas: – Nå har han noen av verdens største stjerner som kunder
Jeg har drømt om å bli kunstner siden jeg var liten gutt, forteller Todd Sanders. Tilfeldigheter brakte ham til Austin, og byens sjel inspirerte han til å følge drømmen.
03:55
Publisert: