Ragnhild Ulvik jobber ikke på et helsestudio. Det bare ser slik ut når en kommer inn i kontorlandskapet til Statoils 35 år gamle innovasjonsdirektør på Fornebu.

– Vi driver og tester om du tenker annerledes når du går og snakker, sier Ulvik, mens hun trasker av gårde på tredemøllen.

Foran tredemøllen står en plante med et spesielt lys som skal bedre veksten – og løsne på kreative prosesser.

– Vi er opptatt av hva som driver innovative prosesser. Det kan være små ting som endrer måten en tenker på. Her kan vi teste det, sier hun.

Industriell revolusjon

Det var i april i år NHH-utdannede Ulvik ble utnevnt til oljeselskapets nye innovasjonsdirektør. I Statoil er det Ulvik som skal se inn i glasskulen og finne de nye trendene. En enorm mengde data som selskapet eier gir store muligheter, ifølge Ulvik.

– Vi har 28 petabyte med data i Statoil. Dette er sikkert Norges største datasamling. Hvis du er dataekspert er mulighetene helt ekstreme, sier hun.

Til sammenligning sitter det norske nasjonalbiblioteket på ti petabyte. Én petabyte tilsvarer en million gigabyte, som er enheten vi vanligvis bruker til å angi lagringskapasiteten til mobiltelefoner og harddisker.

– Statoil har en lang historie med innovasjon. Men nå blir vi utfordret på en helt ny måte. Det er den fjerde industrielle revolusjon. Det er teknologi som krasjer inn i dagliglivet, arbeidslivet og forretningsmodeller. Det blir viktigere å jobbe på tvers, både internt og med samarbeidspartnere. Derfor ble det viktig for oss å ha en enhet for innovasjon på konsernnivå, sier Ulvik.

Det er snakk om disruptiv teknologi som kan endre hele forretningsmodellene Statoil-konsernet er tuftet på. Fornybare energikilder er ett område. Tradisjonell trading et annet.

– Vi vokser mye innenfor nye energiløsninger. Der er det en del som treffer oss. Innenfor verdikjeden vår er det endringer i samspillet mellom aktørene og hvordan man organiserer verdikjeden.

Bitcoin-teknologi

Blockchain, teknologien bak kryptovalutaen bitcoin, er en av teknologiene Ulvik og hennes innovasjonsteam nå studerer i detalj. Teknologien kan brukes som en digitalt distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner. Hver blokk inneholder informasjon om transaksjoner i en kjede og kan ikke endres. Det er ikke behov for en tredjepart som har ansvaret for transaksjonene.

– Du kan tenke deg at blockchain vil treffe oss i tradingen på energisiden. Vi vet egentlig ikke hvordan dette vil treffe oss som energiselskap, men vi har gått inn i tre ulike konsortier med eksterne samtidig som vi kjører noen interne prosjekter, sier Ulvik.

– Blockchain er en teknologi som vi ikke vet helt hvordan vi skal bruke nå, men som er et område hvor vi må være føre var eller se mulighetene, sier Ulvik.

Søker radikale ideer

Foreløpig er det bare seks ansatte i Ulviks innovasjonsteam.

– Det er en veldig liten enhet. Men vi bruker nettverket av dem som jobber med innovasjon i Statoil samtidig som vi har en rekke samarbeidsprosjekter. Vårt mandat er ganske stort og åpent.

– Hva er mandatet?

– Vi jobber med de mer radikale ideene. Å skape en lomme for å prøve ut de ideene er en viktig del av vårt mandat. Samarbeid på tvers er viktig i det arbeidet. Blockchain er en av disse aktivitetene, sier hun.

– En gründer er ofte motivert av å jobbe selvstendig. eller tjene penger. Er innovasjon vanskelig i et stort selskap?

– Veldig få av de jeg treffer har dollartegn i øynene. Få blir rike, men selvrealisering og det å se sin idé bli realisert, motiverer mange. Det som gründere opplever, på godt og vondt, er et press på seg hvor det dreier seg å få pengene til å strekke til ut måneden. I et stort selskap får du store muligheter til å teste ting. Det er interessant for små selskaper, sier Ulvik.(Vilkår)

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert: