Sist uke, i forbindelse med fremleggingen av resultater, ble det kjent at Equinor har solgt seg ut av Bakken-feltet i Nord-Dakota og Montana. 900 millioner dollar får selskapet betalt for det som hittil er det største oppkjøpet noensinne internasjonalt for selskapet. Equinor betalte 4,4 milliarder dollar i 2011.

Det kom samtidig frem at den internasjonale satsingen kostet Equinor 60 milliarder kroner i fjor. Signalene fra Equinors nye toppsjef, Anders Opedal, er at den internasjonale satsingen skal spisses, og at man skal konsentrere seg om norsk sokkel, der det går ganske greit.

Alt vurderes solgt

Internasjonal direktør Al Cook i Equinor følger opp dette i et intervju med nyhetsbyrået Reuters. Cook sier blant annet at Equinor ikke er store nok til å konkurrere på skiferolje i USA, og at selskapet også har undervurdert den lokale konkurransen.

Cook trekker særlig frem feltene Utica og Austin Chalk, men han fremholder at det meste Equinor har på land i USA er under vurdering.

– Alle våre posisjoner i drift på land i USA er nå under samme vurdering som vi gjorde på Bakken, sier Cook til Reuters.

Cook sier videre at det tok lang tid for Equinor å innse at produksjonen ikke var kostnadseffektiv da oljeprisene falt.

Vil beholde gass, vind og offshore

Men Equinor gir ikke helt opp i USA, selv om selskapet er på vei ut av skiferolje og oljeutvinning på land.

Cook sier Equinor fortsatt skal satse offshore i Mexicogulfen, der det vurderes økt satsing.

Cook sier også at det med Joe Biden som president ligger i kortene økt satsing på gass og fornybar energi, som vindkraft. Equinor er i dag partner i et stort gassfelt i fjellkjeden Appalachene, som er blant Equinors mestprodusenrende og som selskapet vil beholde.

Equinor håper også å bygge videre på den store havvindsatsingen nordøst i USA. For vel et år siden ble det klart at Equinor sammen med BP skal bygge en av verdens største havvindparker offshore utenfor New York, som skal forsyne store deler av USAs største by med strøm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.