– Det var ikke mange som visste hva vi drev på med.

Håkon Skjelvik humrer litt når han tenker tilbake til 2009 og de første spede forsøkene selskapet gjorde da de entret det amerikanske markedet for å selge norsk boreteknologi. I Norge var markedet på vei oppover, og få norske oljeserviceselskaper tenkte på USA. Det var mer enn nok å gjøre hjemme. Men oljekrisen i 2014 åpnet dørene for Skjelvik og Tomax.

– Frem til da hadde vi solgt produktet vårt til bruk offshore i USA. Men da oljekrisen kom, senket vi prisene, tilpasset produktet og gikk mot kunder i skiferoljeindustrien, sier Skjelvik.

I 2015 omsatte selskapet for 58 millioner på salg av teknologien som gjør det mulig å bore raskere og uten at så mye utstyr ødelegges. Høyere borehastighet og mindre skader på utstyr gir lavere kostnader.

Nå er omsetningen mangedoblet. I fjor endte den på 330 millioner kroner.

Craig Campbell (til venstre) fra Altitude Energy Partners er en av kundene Håkon Skjelvik fra norske Tomax tjener gode penger på. Her fra et oljefelt i Midland i Texas.
Craig Campbell (til venstre) fra Altitude Energy Partners er en av kundene Håkon Skjelvik fra norske Tomax tjener gode penger på. Her fra et oljefelt i Midland i Texas. (Foto: Jan Johannessen)

Svak vekst i bransjen

Tomax' og Skjelviks vekst er ikke hverdagskost i den norske oljeservicebransjen, ifølge den ferske analysen til revisjons- og rådgivningsselskapet EY.

– Flere burde gjøre som Skjelvik og Tomax og satse internasjonalt, sier partner Espen Norheim i EY.

EYs analyse er basert på regnskapstall for 2018, data for utviklingen i 2019 sammenholdt med makrotall for bransjen. Analysen viser at det i 2018 snudde for bransjen som til sammen omsatte for 306 milliarder kroner. Men veksten var svak med 5,9 prosent.

For fjoråret har imidlertid EY oppjustert veksten til 14 prosent. Veksten i 2020 vil ende på to prosent, og så falle med tre prosent i 2021, anslår EY.

– Veksten vi nå anslår er høyere enn det vi tidligere har antatt, sier Espen Norheim. Han er ansvarlig for analysen hvor regnskapstallene for selskaper i bransjen gjennomgås.

Særdeles upopulær

Selv om enkelte segmenter som engineering, installasjon og fabrikasjon kan vise til solide oppsving i både omsetning og inntjening, som Rosenberg-verftet i Stavanger, er fortsatt ikke inntjeningen der den skal være.

– Lønnsomheten i bransjen er ikke bærekraftig over tid, sier Norheim.

– Markedet er i ubalanse, og en konsekvens av at kundene har inngått langsiktige kontrakter under oljekrisen, sier han.

Verst er det for offshoreskipsnæringen som sliter med overkapasitet, svakt marked og selskaper med skyhøy gjeld. En ny refinansieringsrunde er allerede i gang. Nå er det bankene som sitter med nøkkelen etter at obligasjonseierne ble radert ut i sist runde.

– Markedet har kommet kortere enn jeg trodde. Det er forskjellige løsninger som diskuteres. Det er en stor utfordring at det er altfor høy gjeld. Det er jo bankene som nå sitter på svaret, sier Norheim.

Om ikke dårlig lønnsomhet og svak vekst er nok. Olje og gassindustrien sliter også på andre områder.

– Det er særdeles upopulært å jobbe i Norges viktigste næring, sier Norheim.

At bransjen er upopulær i Norge, merker ikke Håkon Skjelvik i Tomax noe til. Han konsentrerer seg å selge mest mulig i USA og i særdeleshet i Texas, senteret for den amerikanske skiferoljeindustrien nå.

– Vi har hatt en veksttakt på 50 prosent de siste to årene. Dette året starter på samme vis. Markedet er bare enormt. Derfor betyr det ikke noe om det samlede markedet sank med 20 prosent i USA i fjor, sier Skjelvik.

Og inntjeningen vokser nærmest i samme takt. Resultatet før skatt endte på 80 millioner kroner i 2018 og 105 millioner kroner i fjor. Det betyr at Skjelvik i fjor nesten tjente en kroner før skatt for hver tre han omsatte.

– Det er gode tider, slår Skjelvik fast.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.