Ingen blør mer enn amerikanske skiferoljeprodusenter i kjølvannet av priskrigen i oljemarkedet. Aksjekursen i amerikanske skiferoljeselskaper som Occidental og Oasis Petroleum har falt opp mot 70 prosent siden slutten av sist uke.

Årsaken er at produksjon på land i USA krever langt høyere oljepriser enn normalt offshore. Med priser for amerikansk olje på rundt 35 dollar taper selskapene store penger.

John Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier, håper ikke Equinor lar seg friste av problemene i amerikanske skiferoljeselskaper.
John Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier, håper ikke Equinor lar seg friste av problemene i amerikanske skiferoljeselskaper. (Foto: Elin Høyland)

– Det har gått fra vondt til verre. Ingenting er lønnsomt. Selskapene har negativ cashflow bigtime, sier John Olaisen. Han er oljeanalytiker i ABG Sundal Collier.

90 milliarder i nedskrivninger

Equinor har allerede tapt store penger på investeringer i amerikansk skiferoljeproduksjon. De samlede nedskrivningene på investeringene er nå oppe i 9,2 milliarder dollar, nærmere 90 milliarder kroner med dagens dollarkurs.

Det er omtrent like mye som det kostet å bygge ut første fase av Johan Sverdrup-feltet. Nylig solgte Equinor seg ut av området Eagle Ford i Texas og sitter igjen med andeler i oljefeltet Bakken i Nord-Dakota og gassfeltet Marcellus på østkysten.

– Jeg håper ikke Equinor blir fristet av de lave aksjekursene hos skiferoljeprodusenter og kjøper mer. De har penger til å gjøre det, sier Olaisen.

Olaisen har vært en skarp kritiker av Equinors satsing onshore USA.

Equinor har allerede tatt ned boreaktiviteten på land i USA. Med lav boreaktivitet vil produksjonen fra eksisterende brønner falle raskt.

– Vi har tatt aktiviteten ned onshore i USA. Nå er det begrenset boreaktivitet. Vi har tatt ut rigger. Vi har for tiden to rigger. Nå tar vi det ytterligere ned, sier pressetalsmann Erik Haaland i Equinor.

Selskapet har i lengre tid planlagt for redusert bore- og frackingaktivitet på land i USA, både på egenopererte og partneropererte felt.

– Hva vil den lave oljeprisen bety for virksomheten på land i USA?

– Det er for tidlig å si hva oljeprisen vi ser nå vil bety. Vi har som sagt tatt ned operasjonelle aktiviteten, sier Haaland.

I tillegg til lav oljepris, er gassprisen på et historisk lavt nivå. I fjerde kvartal hadde Equinor en samlet produksjon i USA på vel 290.000 fat olje og gass. Rundt 66.000 fat var ren oljeproduksjon fra Bakken-feltet i Nord-Dakota.

Konkursskred ventes

Blant amerikanske produsenter er det nå ventet et skred av konkurser. Det har også ført til kraftige kursfall på aksjer i amerikanske finansinstitusjoner med lån til oljeselskaper. Aksjekursene i banker i oljetunge stater som Texas, Oklahoma og Nord-Dakota har falt med mellom 20 til 30 prosent de siste dagene.

Mange av oljeselskapene har finansiert seg i obligasjonsmarkedet. De neste årene forfaller enorme mengder gjeld, gjeld som kredittvurderingsselskaper lenge har advart mot. Etter sist oljekrise var i særlig grad private equity-selskaper ivrige etter å refinansiere selskapene.

Nå stilles det store spørsmål om det vil skje igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.