–Det er en stor friksjon i markedet. Mangelen på investeringer kommer til å slå tilbake på oss. Det kommer til å bli en siste supersyklus for olje, sa oljeanalytiker Amrita Sen i Energy Aspects på et seminar i regi av DNB Markets på Hotel Continental i Oslo tirsdag.
Sen, som er basert i London, er en kjapp tur innom hovedstaden for å dele sitt syn på oljemarkedet før hun flyr av gårde til Wien for å snakke med Opec i forkant av oljekartellets novembermøte.
Hun sier årsaken til den siste tidens oljeprisoppgang skyldes høy global etterspørsel. Markedets tørst vil rett og slett ikke slukkes.
Store fall i oljelagrene
– Vi har absorbert enorme mengder fra oljelagrene. Oppgangen har vært ledet av etterspørsel. Og det vil fortsette neste år, sier Sen.
Det internasjonale energibyråets (IEA) siste World Energy Outlook som ble sluppet i midten av november anslår at oljeetterspørselen vil stige rundt ti prosent fra i dag frem til 2040 til 105 millioner fat om dagen.
De globale oljelagrene har falt jevnt og trutt gjennom hele andre og tredje kvartal i år. I oktober alene falt de med 2,43 millioner fat om dagen. Sammen med geopolitisk uro i Midtøsten og Nord-Afrika har det sendt oljeprisene oppover siden sommeren.
Hittil i høst har oljeprisen steget med 20 prosent og handles onsdag morgen for like under 63 dollar fatet.
Spår skarp prisoppgang
– Hva skjer når etterspørselen kommer til å øke med en million fat om dagen, spør hun.
Sen forklarer at vi ennå ikke har sett den fulle effekten av den lave oljeprisen vi har hatt fordi vi ennå ikke har merket kuttene i investeringer som ble gjort i årene like etter oljeprisfallet.
Hun sier at Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen er det eneste siste store prosjektet. Ellers har oljeselskapene kviet seg for å investere i store prosjekter, i tillegg til investeringer i olje og gass generelt på grunn av økt oppmerksomhet rundt fornybar energi og elektriske biler.
Antallet nye prosjekter som er planlagt i 2019 er ifølge Sen og Energy Aspects det laveste dette tiåret.
– Når effekten av manglende investeringer slår inn i markedet vil vi kunne få en ny, skarp oppgang i prisene, sier Sen.
Kan vare i to år
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets er enig.
– Når du slutter å investere kan den effekten bli mye større enn effekten av flat etterspørsel. Selv hvis vi skulle fått svakere etterspørselsvekst enn før, vil det ikke hjelpe noe for å unngå en brå prisstigning så lenge tilbudssiden faller enda raskere, sier Kjus.
Han sier kuttene vi så i årene 2014 til 2016 ikke har vist seg i tilbudssiden ennå fordi det er en såkalt ledetid på syv år.
– Den vegringen er der fortsatt med tanke på store frittstående prosjekter. De tør man fortsatt ikke å ta i. Det blir spennende å se hvordan verden kommer til å takle det, sier han.
Både Kjus og Sen mener det er vanskelig å si nøyaktig hvilken år en slik prisstigning vil skje, men er begge veldig sikre på at det vil skje en gang mellom 2019 og 2022.
– Jeg tror ikke det blir like langvarig som den forrige oppgangen. Da lå vi i fire år på 110 dollar fatet. Jeg tror det vil vare i ett eller to år, sier Kjus.
Hvor mange dollar man må punge ut per fat synes han er vanskelig å forutse, men anslår et sted mellom 75 og 80 dollar fatet avhengig av om man justerer for inflasjon eller ei.
«Hei, dere betaler aldri utbytte»
Det er ventet en enda større produksjon av skiferolje fra USA de neste årene. Det var økningen av skiferolje i markedet som sendte oljeprisen ned i 27 dollar fatet i startet av 2016.
Nå ser Amrita Sen at investorene begynner å stille krav til produsentene i USA, som kan stagge vekstraten i tilbudet av amerikansk skiferolje.
– Skiferprodusentene tjener egentlig ikke penger. De tjener ikke penger på 40 dollar fatet eller 100 dollar fatet. De har alltid en negativ kontantstrøm, og for første gang ser man at investorene forteller skiferprodusentene: «Hei, dere betaler aldri utbytte. Dere må begynne å tjene penger», sier Sen.
Hun tror at investorene nå begynner å tvinge oljeselskapene til å være nøytrale på kontantstrømmen og fokusere på retur til aksjonærene fremfor vekst, og at vi da kanskje ser en vekst i produksjonen på rundt 700.000–800.000 fat om dagen i stedet for over en million fat om dagen.(Vilkår)