På tampen av oktober i fjor meldte Vår Energi at selskapets eiere, italienske Eni og private equity-selskapet Hitecvision, vurderte børsnotering av selskapet. Mandag morgen kom den offisielle bekreftelsen om at børsracet er i gang.

– Vi er veldig glade og veldig stolte, nærmest sprudler Vår Energi-sjef i teamsmøte med Dagens Næringsliv.

Av meldingen mandag morgen kommer det frem at de to eierne i forbindelse med den planlagte noteringen vil redusere sine eierposter i selskapet. Nøyaktig hvor store eierposter som vil bli solgt, kommer ikke frem utover at Eni vil beholde en majoritetspost.

– Det betyr 50 pluss, sier Rød.

Eni eier i dag 69,85 prosent av Vår Energi og Hitecvision resten.

Det er ikke mer enn et år siden Rød kom fra Equinor til toppsjefjobben i Vår Energi. I Equinor hadde han i en årrekke hatt lederposisjoner i sjiktet rett under konsernledelsen.

Ole Ertvaag, toppsjef i Hitecvision, har fått enorme utbytter fra Vår Energi som han selv la grunnlaget for i 2014.
Ole Ertvaag, toppsjef i Hitecvision, har fått enorme utbytter fra Vår Energi som han selv la grunnlaget for i 2014. (Foto: Marie von Krogh)

Tror på fortsatt skyhøye priser

Det er en gigantisk børsnotering som nå planlegges. Spiren til selskapet var sammenslåingen av tre mindre Hitecvision-selskaper. Siden ble amerikanske Exxons opererte felt i Norge kjøpt, en fusjonerte med Eni og til slutt ble Exxons ikke-opererte felt kjøpt i 2019.

Trolig er noteringen på Oslo Børs nå i 100 milliarder-pluss-klassen. Selv er Rød overbevist om at timingen er god, tross økt skepsis til olje- og gassaksjer hos investorer.

– Det er perfekt timing, sier Rød og viser blant annet til skyhøye priser på olje og gass.

– Oljeprisen er den høyeste på syv år og gassen har vi aldri sett høyere, sier Rød.

37 prosent av Vår Energis produksjon er gass, resten er oljeprodukter.

Rød tror gassprisen vil holde seg skyhøy også ide neste to årene.

– Vi tror at gassen vil holde seg høy i 2022 og 2023, sier han, og peker på en rekke faktorer som lave gasslagre, høy etterspørsel etter flytende nedkjølt gass (lng) i Asia, usikkerhet rundt russiske gassleveranser og EUs ny regelverk.

Store utbytter

De stadig høyere olje- og gassprisene de siste årene har gitt eierne Eni og Hitecvision mulighet for å ta ut høye utbytter. De siste tre årene har de to til sammen tatt ut 3,1 milliarder dollar, nærmere 28 milliarder kroner målt i dagens dollarkurs.

Allerede nå varsler selskapet en utbyttebetaling på minimum 700 millioner dollar i 2022. Tall i selskapets pressemelding viser en kontantstrøm på 3,5 milliarder dollar, over 31 milliarder kroner i fjorårets ni siste måneder.

Lover vekst

Etter fusjonen mellom Aker BP og Lundin vil Vår Energi bli det tredje største selskapet på norsk sokkel om en ikke regner med statlige Petoro. Vår Energi har i dag en produksjon på 247.000 fat dagene, en produksjon selskapet regner med vil øke til 350.000 fat ved utgangen av 2025.

Rød er overhodet ikke redd for at det ikke blir muligheter for vekst på norsk sokkel også langt utover 2025.

– Da jeg startet i bransjen var det halvparten igjen. Oljedirektoratets siste rapport viser at det fremdeles er halvparten igjen. Det viser potensialet på norsk sokkel, sier Rød.

Han peker på at selskapet fremover vil satse på leting, hovedsakelig rundt eksisterende felt, og økt utvinning.

– Det var ingen som fant mer på norsk sokkel i fjor, sier Rød og viser til selskapets King and Price-funn i Balder- området.

I Balder-området i Nordsjøen er også selskapets største investeringsprosjekt, det såkalte Balder Future-prosjektet som blant annet omfatter en oppgradering av produsjonsjonskipet. Prosjektet har allerede sprukket med 6,8 milliarder kroner viser de siste oppdaterte tallene i statsbudsjettet. Rød har ingen nye oppdateringer å komme med.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.