Partnerskapet i Johan Sverdrup har nå besluttet videreføring av fase 2 av Johan Sverdrup-utbyggingen og tildeler kontrakter til Aker Solutions, Kværner og Siemens, opplyser Statoil i en pressemelding. 

Kontraktene er av typen FEED, som står for «Front End Engineering Design», og er en kontrakt for gjennomføring av forhåndsstudier. 

  • De Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapene Aker Solutions og Kværner får kontrakter for arbeid med prosessplattformen og stålunderstell
  • Siemens får kontrakt for kraftforsyning fra land

Aker Solutions-kontrakten utgjør 300 millioner kroner, som en del av en tidligere rammeavtale.

Kværner-kontrakten er et avrop på rammeavtalen som ble inngått mellom Statoil og Kværner i 2014, og har en verdi på rundt seks millioner kroner med opsjoner på tilleggsstudier for å utrede alternative installasjonsmetoder. Det opplyser Kværner i en pressemelding. 

– Denne kontrakten er svært viktig for Kværner, sier konserndirektør med ansvar for jackets, Sturla Magnus, i meldingen. 

Første fase i gang

Første fase av Johan Sverdrup er under utbygging med planlagt boring av 28 brønner, produksjonsstart sent i 2019 og en prosesskapasitet på 660.000 fat olje per dag, opplyser Statoil. 

– Når vi jobber med Johan Sverdrup må vi tenke i et generasjonsperspektiv. Sammen med partnere og myndigheter har vi nå en plan for fase 2 som maksimerer verdiene for samfunnet, industrien og rettighetshaverne, sier Statoils prosjektdirektør for Johan Sverdrup, Kjetel Digre i meldingen. 

25 dollar fatet

Statoil opplyser også at break-even-prisen, oljeprisen som trengs for å gjøre et prosjekt lønnsomt, på oljefeltet i andre fase er under 30 dollar per fat. For feltet som helhet vil break-even utgjøre under 25 dollar fatet. Samlede oljereserver vil ifølge Statoil være mellom to og tre milliarder fat oljeekvivalenter. 

Under et oljeseminar forrige uke pekte Statoil-sjef Eldar Sætre at Statoil har fått ned break-even fra rundt 70 dollar fatet til under 30 dollar fatet på en portefølje som utgjør mer enn tre milliarder oljefat.

Johan Sverdup-feltet, allerede anerkjent som verdens kanskje mest lønnsomme offshore-felt når det kommer i produksjon, har en break-even under 20 dollar fatet i første fase, ifølge toppsjefen.

«Gledelig» trend

- Mange av kontraktene som allerede er tildelt har gått til leverandører i Norge. Det er gledelig å se at denne trenden fortsetter ved dagens tildeling. At leverandørene lykkes også framover er viktig for titusenvis av arbeidsplasser, for kompetansen i næringen og den langsiktige verdiskapingen fra våre store olje- og gassressurser, sier Søviknes, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (FrP)i en kommentar til DN.

Han kaller Johan Sverdrup for «Norges største og viktigste industriprosjekt». Søviknes har tidligere uttalt at det er altfor tidlig å snakke om å redusere olje- og gassproduksjonen. Han er fornøyd med det han kaller et grunnlag for å hente ut lønnsomme ressurser i Johan Sverdrup frem mot 2070. 

- Gjennom valget av utbyggingsløsning for byggetrinn to på Sverdrup er en ny milepæl passert. Utbyggingen av Sverdrup skaper store ringvirkninger på fastlandet, er svært lønnsom og vil medføre store inntekter til fellesskapet når det kommer i produksjon, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fulgte neon-drømmen i Texas: - Nå har han noen av verdens største stjerner som kunder
Jeg har drømt om å bli kunstner siden jeg var liten gutt, forteller Todd Sanders. Tilfeldigheter brakte ham til Austin, og byens sjel inspirerte han til å følge drømmen.
03:55
Publisert: