Hele Europa fryktet energikrise denne vinteren. Prisene har langt høyere enn normalen, både i Norge og resten av Europa. Likevel har man så langt sluppet energirasjonering, som flere pekte på at kunne bli et alternativ.

Nå frykter flere europeiske energieksperter at man er langt unna å være ferdig med noe krise, og at problemene vil fortsette neste vinter – og muligens bli verre.

Allerede i starten av desember 2022 advarte en av Storbritannias mest respekterte energikonsulentselskap at prisene kunne forbli høye hele dette tiåret, ifølge Bloomberg.

Dr. Matthew Chadwick var en av de ledende forskningsanalytikerne i Cornwall Insght.

– Et plausibelt scenario er at eksporten av russisk gass vil bli ytterligere redusert denne sommeren. Vi kommer til å se at gassprisene holder seg over nivåene vi hadde før pandemien frem til minst 2030. Det er fordi markedet bruker tid på å tilpasse seg denne endringen i tilbud og etterspørsel, sier Chadwick.

Situasjonen i Europa er avhengig av hvor kaldt det er de neste tre månedene, sier eksperter. Dersom været blir uvanlig varmt, vil forbruket minke og dermed etterlate de europeiske gasslagrene med reserver som kan spares.

Med fylte lagre, vil kontinentet ikke være like avhengig av Russisk forsyning som man har vært til nå.

Nytt håp i vindkraft

Martin Young, senioranalytiker i Investec, sa at det også vil komme litt mer vindkraft på nett før neste vinter, noe som vil hjelpe med strømforsyningen i Europa fremover.

Samtidig er det flere land som satser på lng-terminaler. Lng-terminaler er en lagringsplass for flytende naturgass, dermed får man spart på energien som blir produsert – og bruke den om vinteren når produksjonen er lavere eller forbruket mye høyere.

I desember åpnet Tyskland sin første lng-terminal. Det signaliserer en massiv endring i energipolitikken ettersom det var sterkt bundet til russisk gassimport tidligere.

Allerede neste år skal Tyskland åpne to andre lng-terminaler.

Gass fra Norge og Storbritannias vil lette trykket ved å fylle opp Europas lagre i de varmere månedene når husholdninger og bedrifter trenger mindre energi.

Men selv om lng kan tilby en delløsning på gassforsyningen til Europa, vil det trolig ikke presse gassprisene ned til der de var før. Lng er en dyr måte å transportere gass på – det krever mye energi og dyrt utstyr for å få og holde det kaldt nok for tankskipene.

Og fordi lng-tankere kan reise hvor som helst de vil, for å sikre den vitale gassen de trenger, vil Europa måtte overby det kjøpere over hele verden er villige til å betale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.