Tre grunneiere som krevde Nordlys Vindpark for 250 millioner kroner tapte rettssaken fullstendig. Nord-Troms tingrett mener grunneierne selv må ta ansvar for å ha inngått en dårlig avtale, og dømmer dem til å betale vindparkens saksomkostninger på en halv million kroner.

– Vi er fornøyde med utfallet. Dommen er som ventet. Vi er ikke overrasket. Vi håper alle får lagt saken bak seg nå, sier Stephan Klepsland i vindparken Nordlys Vind.

– Et søksmål på 250 millioner kroner skaper mye usikkerhet. Det er en sak vi har brukt mye ressurser på, både juridisk og i organisasjonen, legger han til.

Grunneierne krevde at avtalen med vindselskapet ble hevet og forlangte en erstatning på 255 millioner kroner for selskapets bruk av grunneiernes utmark. Ifølge grunneierne betalte vindselskapet en urimelig lav pris for bruk av fjellet på Kvaløya utenfor Tromsø.

Dommeren er enig i at betalingen er lav, men skriver at det er grunneiernes egen feil at de ikke sjekket bedre hva som var godtgjørelse i lignende prosjekter. Domstolen er også uenig med grunneierne at det er etablert en gjengs markedspris for utleie av eiendom til vindpark.

– En vanlig person som får en slik kontrakt ser ikke konsekvensen av det han underskriver på. Hadde vi visst det vi vet i dag hadde vi aldri skrevet under, sier Hans-Harald Habberstad, som er talsmann for grunneierne.

– Hadde vi ikke underskrevet hadde det blitt ekspropriasjon og skjønn. Da måtte de lagt rettspraksis til grunn, noe som ville gitt oss 250.000 kroner mer per vindmølle, legger han til.

Tapte på alle punkter

Grunneierne mente også at vindselskapet hadde gått fra løfter om å bygge vei opp fjellet og molo i værutsatte Buvika. Grunneierne sa i retten at de underskrev kontrakt om vindpark mot løftene om molo og vei, som kunne styrke næringslivet i den lille bygda.

Nord-Troms tingrett sier vindselskapet i kontrakten ikke har noen forpliktelse, men kun en rettighet, til å bygge molo og vei.

– Hva skal jeg si? Slike løfter om molo og vei er ikke verdt mye. Det er surt. Det er egentlig litt skummelt at det går an å drive på slik, sier Habberstad.

– Men det er storkapitalen som rår og lite en vanlig mann kan gjøre, legger han til.

Også grunneiernes anklager om at vindselskapet har tatt for mye løsmasser fra deres eiendom for å bygge vei til vindmøllene ble avvist av retten. De 40 andre grunneierne i området har avventet rettens avgjørelse på dette punktet, og Klepsland sier dommen har er en viktig prinsipiell avgjørelse for uttak av masser.

– Det er en del prinsipielle saker som er avgjort i dommen, som er til nytte for alle parter, sier Klepsland.

– Jeg håper alle parter kan slå seg til ro med dommen, legger han til.

Grunneierne har ikke avgjort om de vil anke saken.

– Vi har ikke snakket med vår advokat ennå. Vi er realister og visste dette kunne bikke begge veier, sier Habberstad. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fikk 31 enorme vindmøller i nærområdet sitt: – Etter utbyggingen har jeg ikke orket å være der i det hele tatt
For utbyggeren, derimot, føles det som å være med og redde verden.
09:57
Publisert: