Den 21. og 22. september ble Skandinavia rammet av stormen «Knud». På Sørlandet ble deler av hustak blåst bort, fritidsboliger og båter ble skadet mens trær måtte gi tapt for værgudene. Bare på Sørlandet mistet 50.000 husstander strømmen.

Stormen rammet også Danmark og Sverige, men ble ikke så kraftig som meteorologene spådde. Men «Knud» ble likevel historisk.

Nordisk rekord

Stormen «Knud» ga i forrige uke ny nordisk vindkraftrekord. Aldri før er det blitt produsert så mye kraft basert på vind som i uke 38.

– Vindkraftproduksjonen sto for en femtedel av den samlede nordiske kraftproduksjonen i uke 38. Det er historisk, sier Raghav Gogia, overingeniør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Mesteparten av vindkraften i Norden produseres i Danmark og Sverige. Totalt utgjorde vindkraftproduksjonen i Norge, Sverige, Danmark og Finland i uke 38 1,34 TWh – tilsvarende en milliard og 340 millioner kilowatt-timer.

– Det er ny rekord, sier Gogia.

Vindkraftproduksjonen i Norden i uke 38 var større enn det samlede kraftforbruket i Tromsø for hele 2017, som var på 1,2 TWh.

Stormen «Knud» ga i forrige uke ny nordisk vindkraftrekord. Aldri før har det blitt produsert så mye kraft basert på vind som i uke 38.
Stormen «Knud» ga i forrige uke ny nordisk vindkraftrekord. Aldri før har det blitt produsert så mye kraft basert på vind som i uke 38. (Foto: Carina Johansen)

Overingeniøren legger til at «Knud» ga enda en ny rekord.

– Den timen det ble produsert mest vindkraft i Norden noensinne var mellom klokken 10.00 og 11.00 den 22. september i år. Da ble det produsert 13,9 GWh – tilsvarende 13,9 millioner kilowatt-timer, sier Gogia.

Stormen «Knud» knuste dermed to rekorder på en gang.

– Den forrige vindkraftrekorden målt i timeproduksjon ble satt den 15. januar 2018 med en produksjon på 11,1 GWh, mens den forrige rekorden av vindproduksjon i en uke ble gjort i uke 49 i 2017 på 1,2 TWh, opplyser Gogia.

Mer norsk vind

Vindkraft har vind i seilene også i Norge.

«Vindkraft er den raskest voksende formen for kraftproduksjonen i Norge. Ved utgangen av 2017 var det mer vindkraft under bygging i Norge enn det som er i drift fra før, og det ventes en flerdobling av vindkraftproduksjonen», heter det i NVEs vindkraftproduksjonsrapport for 2017.

I 2017 ble det produsert 2,85 TWh vindkraft i Norge, en økning på 0,8 TWh fra året før.

Fortsatt utgjør vind en liten del av den norske kraftproduksjonen.

Produksjonen i 2017 utgjorde 1,9 prosent av Norges totale forbruk, ifølge tall fra NVE.

Sverige hadde i fjor den største vindproduksjonen i Norden med 17,27 TWh, mens Danmark produserte nest mest med 14,75 TWh. I Danmark utgjorde vindkraft 45,48 prosent av det totale kraftforbruket i 2017, ifølge Entso-e. Det er en europeisk interesseorganisasjon som får tall fra Statnett, Svenska Kraftnett, Energinet.dk og Fingrid, SSB og Nord Pool.

Totalt ble det i fjor produsert 39,67 TWh vindkraft i Danmark, Norge, Sverige og Finland. I de fire landene utgjorde vindkraftproduksjonen 10,26 prosent av den samlede kraftforbruket.

«Kommer mer vind»

Overingeniør Raghav Gogia i NVE understreker at det bygges mer vindkraft i Norge. Per andre kvartal er 7,4 TWh ny vindkraft under bygging i Norge.

– Det vil komme mer vindkraftproduksjon i Norge og Sverige i de nærmeste årene, sier Gogia.

Han legger til at stormen «Knud» ga full uttelling for vindkraftprodusentene.

– Det var høye vindhastigheter som korrelerte bra der vindturbinene ligger.

– Kan vindkraften komme opp i langt mer enn 20 prosent av Nordens kraftproduksjon?

– Det tør jeg ikke spekulere i, men vind vil utgjøre en større andel av kraftproduksjonen, sier Gogia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norske næringslivstopper: Slik inspirerer Obama oss
Mange norske næringslivstopper ville høre Barack Obama snakke under Oslo Business Forum. Hvilke likhetstrekk ser de mellom seg selv og ekspresidenten?
03:52
Publisert: