Dedikerte aksjonister og juridisk bistand finansiert av laksegründer Gustav Witzøe klarte ikke å stoppe Frøya vindpark i lengden. Onsdag ga formannskapet i Frøya opp all motstand etter at kommunen siden begynnelsen av april har hevdet at en dispensasjon gitt til prosjektet var gått ut på dato.

- Vi har vært tydelige hele veien på at det har vært et ugyldig vedtak, sier Trønderenergi-sjef Ståle Gjersvold, som sier seg veldig fornøyd med at kommunen nå har snudd.

Selskapet har tidligere i brevs form varslet erstatningsansvar for kommunen, og Gjersvold står på at de reelle tapene utgjør «titall millioner kroner».

- I praksis er vi nesten ti uker forsinket, sier han.

Rekker ut hånden

Frøya-ordfører Berit Flåmo (Ap) håper å roe gemyttene etter at kommunens forsøk på å stanse vindparken ble klubbet ned først av Fylkesmannen og siden av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Vi vil strekke ut hånden, sier hun.

Opprinnelig hadde kommunestyret ved flere anledninger vært positiv til vindkraftutbyggingen. En utbyggingsavtale ble for eksempel inngått i 2016, en avtale som innebar at kommunen skulle få kompensasjon og avbøtende tiltak verdt 11,4 millioner kroner knyttet til prosjektet. Vindparken hadde også fått endelig konsesjon fra Olje- og energidepartementet. Først i vår snudde kommunestyret etter at en lokal folkeavstemning viste stort flertall mot prosjektet. Flåmo mener likevel kommunestyret har opptrådt ansvarlig.

- Husk at vi har ikke sagt nei til vindparken, men vi har sagt at fristen ikke var overholdt, sier hun.

Hun håper fortsatt at kommunen skal få kompensasjon i henhold til utbyggingsavtalen fra 2016, og at utbygger slår en strek over eventuelle erstatningskrav.

- Jeg håper selvfølgelig, men vet ikke.

Fortsetter kampen

Vindkraftmotstandernes aksjonsleder Eskil Sandvik på Frøya håper fortsatt på at den fulle kommunestyrebehandlingen av saken skal resultere i en klage til Sivilombudsmannen. Oddsene er dårlige.

- Det er mye som skal til nå for å stanse anlegget på Frøya, medgir Sandvik.

Han har likevel festet øynene på større mål. Sandvik og hans medsammensvorne jobber med å starte en nasjonal organisasjon for vindkraftmotstandere. De vil reise seg mot både kraftselskaper og Norges vassdrags- og energidirektorat, og bremse vindutbyggingstempoet.

- Dette er blitt en nasjonal sak, og vi har kanskje nådd enda lenger ut i verden. Vi har vært i kontakt med journalister fra Tyskland og Danmark. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.