– Det har vært tre år siden det dramatiske fallet i oljeprisen som ledet til en enorm krise i markedet. Før fallet i oljeprisene var det klart for oss at det var et for stort tilbud av offshore skip og i riggsektoren var det for mange ordre på rigger, og vi visste dette før nedgangen kom, sier Wenche Nistad i Garantiinstituttet for norsk eksportkreditt (Giek).

Hun er første foredragsholder på Sparebank 1 Markets sin energikonferanse på Grand Hotel i Oslo sentrum.

Meglerhuset har samlet de store norske offshore- og energiselskapene, samt et knippe utenlandske giganter, for å diskutere veien fremover i markedet.

Nistad maler ikke det lyseste bildet av offshoresektoren.

Mange båter i opplag

– Vi ser at en stor del av gjeld er blitt skjøvet fremover og at det fortsatt er for stort tilbud. For oljeservicesektoren ser vi en ny runde restrukturering og forbereder oss på det. Selv om dere tror at ting går bedre, tror vi at vi trenger en ny runde restrukturering, sier Nistad.

Giek er underlagt Nærings- og fiskeridepartementet og gir statlige garantier for å fremme norsk eksport.

– Det er fortsatt veldig mange båter i opplag og ratene dekker stort sett bare drift. Ratene er ikke gode nok til å dekke normale avdrag, sier Nistad.

Hun sier at både de og bankene har skjøvet på gjelden siden oljeprisfallet i stedet for å konvertere gjelden.

– Det gjør at vi tror det kommer en ny runde til, men det behøver ikke å gjelde alle selskaper, sier hun.

Hun peker på at det er for mange forsyningsskip (PSV) og for mange ankerhåndteringsfartøy (AHTS), mens tilbudet av konstruksjonsskip ikke er like høyt.

Havila-sjefen har tro på sommeren

– Hva tror du en restrukturering vil føre til i Norge?

– Jeg vil håpe at vi får mer konsolidering. Det er mitt håp, men hvordan det skal foregå har jeg ingen løsning på i dag, sier Nistad.

Giek har tidligere hatt eierskap i rederiet Solstad Farstad, men solgte seg ut for litt siden. Nå har de kun eierskap i det kriserammede offshorerederiet Havila Shipping, hvor de er fjerde største aksjonær.

Administrerende direktør Njål Sævik i Havila var også på energikonferansen og snakket om selskapets erfaringer med restruktureringer.

– Dette er ikke noe du vil gjøre hvert år, sier han.

Når du får en nedtur som vi har hatt i industrien og du ser på restruktureringer som er gjort, har vi lært at man er for optimistisk til hvordan det kommer til å bli. Man legger ikke planer som er solide nok til å komme igjennom første fase, sier Sævik.

Havila har i dag fem skip i opplag av en flåte på rundt 20 fartøy.

Sævik har høye forventninger for forsyningsskip og ankerhåndteringsfartøy i 2018. Såfremt alle er disiplinerte.

– Det eneste jeg ser som kan gjøre at nordsjømarkedet ikke blir bra er at for mange av oss tar fartøy ut av opplag og inn i markedet. Har vi disiplin på det tror jeg sommeren blir bra oss som skipseiere, sier Havila-sjefen. (Vilkår)

Christian Ringnes om Hagens kunstkjøp: – Jeg er helt sikker på at det kunne passet på Ekeberg
Christian Ringnes åpner for å plassere Stein Erik Hagens selvlysende tre i Ekebergparken.
01:26 Min
Publisert: