I flere dager har oljeanalytiker Amrita Sen fulgt opptakten til det kommende Opec-møtet i Wien. Eksperten fra London-baserte Energy Aspects tror møtet kan bli preget av den politiske spenningen mellom Saudi-Arabia og Iran. Opec-møtet kommer etter at nordsjøolje bare for noen uker siden ble handlet for over 80 dollar fatet. Torsdag morgen handles nordsjøolje til snaut 75 dollar fatet. De amerikanske truslene om ny toll på kinesiske varer og det kommende Opec-møtet presser prisen.

Sen tror Opec-møtet vil bli preget av store politiske motsetninger.

Store motsetninger

– Jeg tror møtet vil bli preget av store motsetninger. Det vil være et veldig politisk møte. Iran og Venezuela vil motsette seg produksjonsøkninger, mens Saudi-Arabia og Russland vil øke produksjonen. De amerikanske sanksjonene mot Iran bidrar til at dette blir et svært politisk møte, sier hun.

Saudi-Arabia og Russland har sagt at de ønsker å øke produksjonen og har signalisert et ønske om å øke med en million fat om dagen. I mai produserte Opec 31,9 millioner fat dagen, Saudi-Arabia står for produksjonen av rundt ti millioner av dem.

Irans oljeminister Bijan Zanganeh ba tirsdag Opec om å motstå ønske fra USA om en økning av produksjonen.

– Opec er ikke en organisasjon som skal motta instruksjoner fra president Trump, sa Zanganeh tirsdag i forkant av fredagens møte.

Mens Venezuela kjemper med en innenlandsk krise, rammes den iranske produksjonen av de amerikanske sanksjonene mot landet.

I tillegg til amerikanske sanksjoner mot Iran, kommer handelskrigen mellom USA og Kina. Mandag truet USA med ytterligere toll på varer til en verdi av 200 milliarder dollar.

– Folk begynner å bli bekymret for etterspørselen etter olje på grunn av tollen, sier Sen.

Selv legger Energy Aspects til grunn en etterspørselsøkning på 1,1 millioner fat dagen neste år. Oljeetterspørselen økte med 1,6 millioner fat i fjor, ifølge Det internasjonale energibyrået IEA. Neste år regner IEA med en vekst i etterspørselen på 1,4 millioner fat dagen.

Kan falle til 60 dollar fatet

Uavhengig av utfall på fredag vil tilbudet av olje øke, tror Sen.

– Jeg tror det kommer en produksjonsøkning på den ene eller andre måten. Hvis Russland og Saudi-Arabia ikke oppnår konsensus om en produksjonsøkning i Opec, vil de selv øke produksjonen, sier Sen.

Men hun peker på at selv om Opec kommer frem til en produksjonsøkning på en million fat dagen, vil ikke det bety at tilbudet i markedet vil øke tilsvarende. Flere Opec-land, som Iran og Venezuela, vil ikke være i stand til å fylle kvoten.

– Hvis ikke Opec klarer å komme frem til en enighet, vil markedet reagere, sier hun.

– Og hva vil skje med oljeprisen?

– Hvis det er et uryddig møte, kan prisen falle til 60 dollar fatet, sier Sen.(Vilkår)

– Jeg vil vise at jeg har guts, selv om jeg kommer fra en slik familie
Katharina Andresen skal ta familiebedriften Ferd videre, men ønsker ikke å bli satt i bås som en arving.
02:06
Publisert: