Et forslag til løsning som begge parter kunne anbefale ble lagt fram om lag tre timer på overtid.

– Dette er et ansvarlig og rettferdig resultat, som tar hensyn til arbeidsplassene og bedriftene, som sikrer kjøpekraften og gir lavlønte et ekstra løft, sier LO-leder Roar Flåthen i en kommentar.

Ramme på 3,4 prosent
Forslaget innebærer 75 øre i timen i generelt tillegg til alle, samt kroner 1,40 i ekstra lavlønnstillegg til alle på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Tilleggene vil ha virkning fra 1. april.

Rammen på lønnsoppgjøret er på rundt 3,4 prosent, og ligger dermed under prognosene fra Norges Bank, Finansdepartementet og SSB for årets lønnsvekst.

– Dette er et oppgjør hvor partene leverer, som er fornuftig med hensyn til den økonomiske situasjonen, og som alle andre grupper må forholde seg til. Vi er glad for at vi med bistand fra Riksmekleren har kommet fram til et godt og ansvarlig resultat for norske arbeidstakere og bedrifter sier Flåthen.

NHO tilfredse
– Vi er tilfredse med resultatet og er fornøyd med å ha fått forståelse for behovet for moderasjon. NHO-fellesskapet har i hele prosessen stått samlet bak vår posisjon, det har vært en viktig styrke i forhandlingene, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund.

– Resultatet vi har kommet fram til i dag er et godt grunnlag for en ytterligere lavere årslønnsvekst i 2013 enn vi har hatt de siste årene. Dette bidrar til et nødvendig taktskifte som er svært viktig for konkurranseevnen til norsk næringsliv, sier NHO-sjefen.

– Konkurransesituasjonen er meget krevende for store deler av norsk næringsliv; både for eksportbedrifter og i hjemmemarkedet. Det moderate lønnstillegget vi nå gir sentralt er et godt grunnlag for at også de lokale oppgjørene blir moderate, sier Skogen Lund.

Les også:
Europa har ingen plan B
Sp vil kreve utmelding av Schengen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.