Hellas utstedte torsdag 10-års statsobligasjoner for 5 milliarder euro. Interessen var enorm, obligasjonene møtte en etterspørsel på 15 milliarder euro fra utenlandske investorer. Årsaken var enkel, Hellas tilbyr en rente på statsobligasjonene man ikke engang finner på høyrentekontoer.

- Selv om vi ikke skal overdrive denne interessen, ettersom Hellas betaler så godt som 6,25 prosent rente, så føler vi likevel at grekerne bestod den første syretesten, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbankens morgenrapport.

Dobbel rente
Renten er mer enn dobbelt så høy som tilsvarende tyske obligasjoner.

Men grekerne trenger langt større lån i tiden fremover. Innen april trenger Hellas 10 milliarder euro, 20 milliarder euro innen mai og 53 milliarder euro innen året er omme.

Det var ventet at den greske regjeringen ville prøve å ta fordel av den positive markedsreaksjonen etter at landet varslet nye kostnadskutt. Tidligere i uken varslet Hellas at landet øker momsen, fryser pensjoner og kutter offentlige bonuser - grep som skal bedre statsfinansene med 4,8 milliarder euro.

- Veldig, veldig god handel
Greske myndigheter sier seg fornøyd med salget av statsobligasjoner, tross den høye renten.

- Dette var en veldig, veldig god handel, sier Petros Christodoulou, som er leder for byrået som styrer den greske statsgjelden.

- Vi måtte innføre noen tøffe tiltak som kom som et sjokk på mange grekere, men det var det som måtte til for å få tilbake tilliten i kredittmarkedene, sier han ifølge New York Times.

Fredag møter den greske statsministeren George Papandreou den tyske kansleren Angela Merkel. Det er ventet at Tyskland vil måtte trå til for å hjelpe Hellas ut av gjeldsproblemene, og med fredagens møte kan det komme nye signaler om hvordan Tyskland kan hjelpe grekerne ut av uføret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.