Noen demokratiske politikere og økonomer mener Det hvite hus og Kongressen kan vente til januar med å få på plass en løsning rundt budsjettstupet uten at det vil gjøre mye skade for økonomien. Kritikere mener imidlertid det kan lede til betydelig tillitssvekkelse i markedet.

Les også: Tror Wall Street kan falle 25 prosent

Det skriver The Wall Street Journal onsdag.

Å gå utenfor stupet, selv midlertidig, vil utløse en kombinasjon av økte skatter og utgiftskutt i starten av neste måned.

Senator Patty Murray var den første demokratiske lederen som sa at et midlertid stup var nødvendig, mens andre har lagt seg på samme linjene seneste par ukene. Republikanske politikere står fast på at alle skattekutt må forlenges, og at utsettelser vil skade økonomien.

The Wall Street Journal tar for seg tre elementer å vurdere dersom regjeringen velger å gå utfor stupet midlertidig:

  • Direkte økonomieffekter

Noen økonomier foretrekker uttrykket budsjettskråning fremfor budsjettstup fordi de direkte økonomiske effektene vil være gradvis. The Congressional Budget Office antar en resesjon neste år, kun dersom skatteøkningene og utgiftskuttene fortsetter i flere måneder.

Obama-administrasjonen har noe spillerom rundt å utsette utgiftskuttene og endre skatteavsetningen på lønninger dersom man venter å nå en avtale neste år.

  • Markedet

Dersom investorer begynner å tvile på at en løsning blir nådd kan konsekvensene bli betydelig og vanskelig å reversere. Det kan lede til bred salgspanikk samt at forbrukere og selskaper snevrer inn, som reduserer investeringer og nye jobber.

  • Tillit

Under fjorårets budsjettkrangel var forbrukertilliten stabil i størsteparten av perioden for deretter å falle en god periode etter avtalen var nådd.

Leder av Det hvite hus' Council of Economic Advisers Alan Krueger, advarer mot at en rask tur over kanten trolig skader tilliten og økonomien over tid. Men virkningene på husholdningenes forbruk av en midlertidig økning i skattesatser «er ikke så veldig stor» dersom forbrukerne vet at det er midlertidig, sier han til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.