Den siste tiden har Dagensit.no satt søkelyset på den storstilte utbyggingen av fibernett eller såkalt superbredbånd i det ganske land. Teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom mener landets energiselskaper har latt seg rive med av en vekkelsesbølge da beslutningene om å bygge fibernett ble fattet. Aarønes og flere med han mener den jevne forbruker kunne klart seg fint med internett over kabeltv-kablene, også kalt koax-kabler.

Nå ser det ut som den samme hallelujastemningen som rådet da utbyggingsbeslutningene ble fattet, også var fremtredende da salgskorps ble rekruttert og markedsføringsmateriell utarbeidet.

De siste årene har tilbyderne av superbredbånd vært svært aktive i sin jakt på å få flest mulig kunder. Når hele byggefelt har fått fiber til døren har det vært viktig for utbyggerne å være sikret flest mulig brukere fra første stund. Enkelte selskaper har gått fra dør til dør for å snakke rosende om eget produkt og samtidig rakke ned på konkurrentene.

Grep inn
Etter en konkret klage fra Telenor-eide Canal Digital på Viken Fibernett valgte Forbrukerombudet å se grundigere på hvordan bransjen gikk frem. Det de fant var en svært aggressiv kundejakt, med metoder de ikke kunne akseptere. Resultatet ble en pressemelding der de advarte mot cowboy-tilstander.

Ombudet reagerer på mye uriktig informasjon i markedsføringen. De mener mange aktører har overdrevet sitt eget produkts fortreffelighet samtidig som de har rakket ned på konkurrentene på en måte som ikke er lov.

Forbrukerombudet tar ikke stilling til om den ene teknologien er bedre enn den andre. For ombudet er det vesentlige at påstandene man kommer med i markedsføringen skal kunne dokumenteres.

- Jeg er ikke teknolog, jeg er jurist. Utfordringen for mange forbrukere er både fiber og koax er gode alternativer i dag. Så blir spørsmålet hvor lenge inn i fremtiden begge vil være det. Det henger sammen med tjenesteutvikling og hvilke tjenester vi skal benytte oss av på hvilke plattformer, sier Petter Ravne Bugten hos Forbrukerombudet som har vært saksbehandler for ombudets gjennomgang.

Kamp på kniven
Han mener det er flere årsaker til at nettilbyderne har gått i strupen på hverandre. Han trekker frem at fiberteknologien er en relativt ny teknologi sammenlignet med koax, og at noe av bråket skyldes at fiberaktørene prøver å selge seg inn i områder hvor det allerede finnes koax.

- Det nye er at det på en storstilt måte tilbys borettslag og hele villaområder. Konkurransesituasjonen gjør at selskapene er veldig ivrige på å selge sitt produkt, forteller han. I tillegg er det krevende for forbrukerne å sammenligne tilbudene fordi det er tilnærmet umulig å spå hvilken båndbredde man vil trenge x-antall år i fremtiden.

Bugten vil ikke trekke frem noen av aktørene som verstinger.

- Det vi har sett er at både enkelte fiber- og koaxaktører trenger å ta seg sammen. Det er mange som er flinke, men det er noen som går over streken.

- Er dette barnesykdommer fra en umoden bransje eller er det god gammeldags svindel?

Bedre, men ikke i mål
- Mange har tatt en grundig gjennomgang av alt salgs- og markedsføringsmateriell. Vi har også sett dette gjennom at det er blitt færre henvendelser til oss. Jeg sier ikke at alt er i orden, men det virker som det har blitt bedre, sier juristen før han trekker frem at det finnes både fiberaktører og koax-aktører har ikke moderert seg så mye som de burde.

Kan vente seg kontroller
1. mars trår den nye bransjeloven i kraft. Da blir det lettere å sammenligne tilbudene fra de forskjellige aktørene. I den forbindelse har forbrukerombudet hatt kontakt med flere aktører som har spørsmål og har hatt ønske om å forbedre seg.

- Det går på å gi forbrukerne et riktig bilde av hva man kan forventet å få hos dem og ikke gi et galt bilde av hva forbrukerne kan få hos konkurrentene, sier forbrukernes vaktbikkje. I brevet fra Forbrukerombudet kommer det frem at bransjen må regne med kontrollaksjoner. Det vil tidligst skje etter at den nye bransjenormen er trådt i kraft.

Les Dagensit.nos artikler om den norske fiberboomen:

<b>Pris per kunde: 30.000 kroner </b>
<b>Er dette verdens dyreste bredbånd? </b>
<b>- Like viktig som bygging av strømnett</b>

<b>Stopp i super-bredbånd </b>
<b>- Disse marginene bør dobles</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.