Nordområdekonferansen Arctic Frontiers arrangeres denne uken for niende gang i Tromsø med klima og energi som hovedtema. Konferansen karakteriseres som den viktigste norske arenaen for nordområdene – en arena der politikere, forskere og næringsliv har en felles møteplass.

Finsk offensiv

I år bruker Finland konferansearenaen på universitetet i Tromsø til en offensiv overfor Norge. I april i fjor tok den daværende finske statsministeren Jyrki Katainen initiativ til å få utredet nye utviklingsmuligheter for svensk-finsk-norsk næringsliv i nord.

– Dette var et godt initiativ. Det er alltid godt å la seg utfordre av andre til å se på nye måter å tenke samarbeid på. De tre landene har et godt samarbeid fra før, men vi har kanskje ikke hatt et så fordypet samarbeid rundt det som skjer mellom de tre landene når det gjelder utviklingen i nord, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Fire samarbeidsområder

Sammen med Katainens etterfølger, Alexander Stubb og den svenske samarbeidsministeren Kristina Persson mottar hun tirsdag anbefalingene fra vismannsgruppen som ble satt ned i april i fjor.

– Vi vil presentere fire områder for utvikling av næringsliv og noen redskaper for å lette samarbeidet i nord mellom de tre landene, sier universitetsrektor Anne Husebekk ved UiT Norges Arktiske Universitet. Sammen med lederen for det finske handelskammeret, Risto Pintilä og fylkesmann i Västerbotten, Magdalena Andersson, utgjør Husebekk vismannsgruppen som gir råd.

Viktige områder

Ifølge Husebekk handler det om utnyttelse av gass, utvikling av bergverksindustri, turisme og klimateknologi, i utgangspunktet i is, men også teknologi som er til nytte for utvikling av infrastruktur i arktiske strøk.

– Vismannsgruppen har arbeidet et knapt år med gode ideer. Så vil vi kunne plukke hva det er lettest å jobbe videre med. Vi skal ikke lage nye samarbeidsstrukturer etter dette. Men dette blir en viktig påpekning av områder vi kan samarbeide mer på. Vi har en ja-holdning til nye næringer og for oss er det viktig å kunne dra nytte av den kompetanse og kunnskap som også finnes i våre naboland, sier Solberg til NTB.

Arktiske utfordringer

Det er imidlertid utenriksminister Børge Brende (H) som åpner konferansen mandag sammen med prins Albert II av Monaco og den singaporske innenriksministeren Sam Tam.

Sammen med USAs spesialutsending for Arktis, Robert Papp og den canadiske lederen av Arktisk Råds embetsmannsgruppe, Vincent Rigby, diskuterer Brende og Papp Arktis i en internasjonal sammenheng på åpningsdagen.

Ikke Russland-plattform

Styreleder Salve Dahle i Arctic Frontiers sier seg fornøyd med oppslutningen om konferansen som i år har større asiatisk deltakelse enn noen gang. Men det er en ting han savner.

– Den spente internasjonale situasjonen med vestlige sanksjoner mot Russland gjør at vi i år nesten ikke ser spor av det som har vært konferansens varemerke, nemlig Arctic Frontiers som kanskje den viktigste arena for samarbeid og felles industriprosjekter mot Russland, sier Dahle.

Han er derfor spent på hva den markante polarhelten Arthur Tsjilingarov, Putins spesialutsending til Arktis, sier når han runder av hovedsesjonen om klima og energi mandag ettermiddag. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.