Regjeringssjefen har måttet tåle en skur av kritiske spørsmål etter at fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) brøt regjeringens sikkerhetsregler i forbindelse med en reise til Iran i sommer. Sandberg trakk seg denne uken.

– Det finnes ingen gode grunner til at en statsråd skal bryte gjeldende sikkerhetsregler, skriver Solberg i et brev til Stortinget fredag.

Hun viser til tidligere svar i saken og slår fast at hvert enkelt departement har ansvar for å vurdere sikkerhetsrisiko og sårbarheter i sitt daglige virke, blant annet ved å benytte PSTs trusselvurdering.

Solberg slår fast at man som statsråd er ansvarlig for å følge lover og regler, herunder sikkerhetsloven.

– Det er viktig å skille mellom behandling av informasjon som er sikkerhetsgradert etter sikkerhetsloven og annen informasjon. Informasjon som er omfattet av sikkerhetsloven, behandles på særskilt utstyr som er godkjent til dette formålet, skriver statsministeren, og legger til:

– Tidligere fiskeriminister Per Sandberg har i sitt svar på spørsmål nr. 2020 fra Terje Aasland opplyst at dokumenter gradert etter sikkerhetsloven ikke lå på hans tjenestetelefon.

Det er Rødt-leder Bjørnar Moxnes som spør om det er noen grunner til at en statsråd skal kunne bryte sikkerhetsinstruksen fra Statsministerens kontor og potensielt risikere å overføre informasjon til en fremmed makt.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bahareh Letnes: - Per er arbeidsledig. Hva skal jeg med Per da, hvis jeg er spion?
Her er noe av det som ble sagt under Per Sandberg og Bahareh Letnes’ opptreden under Arendalsuka tirsdag.
02:31
Publisert: