Kronefallet bare fortsatte å øke utover torsdag ettermiddag.

Kronen svekket seg på det meste til 7,95 mot euro, en svekkelse på mer enn 27 øre i løpet av dagens handel. Til sammenligning har kronen ikke beveget seg mer mot euro siden de ekstreme bevegelsene i tiden etter at finanskrisen slo til høsten 2008.

I skrivende stund koster en euro i overkant 7,92 kroner. Fallet er det tredje største mot euro noensinne.

Kan kutte renten
Bakgrunnen for kroneraset er Norges Banks overraskende prognose for den videre utviklingen i renten.

- Prisbevegelsen er ganske ekstrem. Rapporten viste en åpning mot rentekutt. Mange ventet at Norges Bank ville fjerne dette, så det var en stor overraskelse, sier valutastrateg Michael Sneyd i BNP Paribas til Bloomberg News.

En dollar koster i skrivende stund 5,98 kroner etter at kronen på det meste svekket seg til 6,02. Forrige gang dollaren var så dyr målt i norske kroner var i begynnelsen av august ifjor.

- Ikke bare noe Norges Bank sier
Kronen svekket seg markert etter at Norges Bank åpnet for rentekutt på torsdagens rentemøte. Økonomene tror det er utviklingen i Norge og i kronekursen som vil ha mest å si for Norges Banks neste rentebeslutning, og flere tror det kan gå mot rentekutt.

Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre tror særlig arbeidsmarkedet, inflasjonen og kronekursen vil være avgjørende for Norges Bank.





- Det er en réell sannsynlighet for rentekutt, det er ikke bare noe Norges Bank sier for å påvirke kronekursen. Med den kronekursen vi har i dag så tror jeg en renteheving er et godt stykke frem i tid, sier Furre til TDN Finans.

Sjeføkonom Erica Blomgren i SEB tror det som kan trigge et rentekutt er en sterk krone, og dersom nedgangen i norsk økonomi ikke er midlertidig.

Andre økonomer og analytikere TDN Finans har snakket med støtter synspunktene til Furre og Blomgren, og mener at det er fullt mulig med rentekutt i september hvis nøkkeltallene for norsk økonomi skulle forverre seg fra dagens nivåer.

LES OGSÅ:

<b>- Bankene kan øke rentene mer enn Norges Bank venter</b>

<b>Kraftig kronefall</b>

<b>- Nå skal det ekstremt lite til for at de kutter renten</b>

<b>- Uunngåelig at renten settes opp</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.