Nerdrum står tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner i perioden 1998–2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen.

– Med den tyngden tall og papirer som blir belastet den enkelte borger i dag ville et moderne menneske ikke kunne male gammelmesterlige motiver, sukket Nerdrum i retten. Han gjentok flere ganger at han har problemer med tall og at han overlot informasjon til revisor.

Kunstneren nekter straffskyld. Han mener alt er innberettet og gjort opp, både til norske og islandske myndigheter.

Dårlig maling
Problemene startet med en rekke malerier som Nerdrum malte på 1980-tallet. Han brukte en spesiallaget oljemaling, som senere viste seg å tåle varme dårlig. Det førte til at malingen smeltet og begynte å renne på maleriene.

– Jeg tror ikke folk forstår hvilken tristesse det var for meg. Det var en skam, sa han.

Eierne av de skadede maleriene begynte etter hvert å kreve erstatning for dem. Nerdrum forsøkte å bøte på skaden ved dels å male nye bilder som skulle erstatte de gamle, og dels å legge til side midler som skulle brukes til erstatning.

Galleriet Forum i New York, som hadde formidlet Nerdrums kunstverk, foreslo i 1997 at en del av betalingen for bildene skulle plasseres i en bankboks i en østerriksk bank i en femårsperiode. Slik kunne pengene være tilgjengelig dersom det skulle komme nye erstatningskrav.

Sikker bankboks
Disse pengene stiller norske skattemyndigheter spørsmål ved. Aktor, politiadvokat Asbjørg Lykkjen lurte på om hensikten med å legge pengene i en bankboks i stedet for å sette dem inn på vanlig kontor, var å unngå skatt.

– Nei, vi valgte en bankboks fordi det er sikkert. Det var jo ikke mine penger da, de var i limbo. Jeg kunne ikke begynne å gamble med dem, forklarte Nerdrum. Han opplyste at det var han som disponerte bankboksen.

Han forklarte at det ble skattet av pengene da de ble tatt ut og fordelt mellom ham og galleriet i 2002.

Nerdrum anslo at salget i USA var på rundt 900.000 dollar. Tilsvarende sum i Norge de fem årene var på rundt 8 millioner kroner, mente han.

– Ikke uaktsom
Skattemyndighetene begynte å gjøre undersøkelser rundt Nerdrum etter et oppslag i Dagens Næringsliv i 2002.

Les den opprinnelige artikkelen her: Sitter igjen med 60 mill. fra USA-salg

Nerdrums forsvarer, advokat Tor Erling Staff mener saken dreier seg om to forhold. Det første er om skattemyndighetenes beregninger er riktige, det andre er spørsmålet om uaktsomhet.

– Aktoratet påstår at han har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger som han forsto eller burde ha forstått kunne føre til skattemessige fordeler. Påstand fra denne side er at han ikke har forstått. Det subjektive blir helt sentralt, sa Staff. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.