Klagen gjelder TV 2s omtale av et forskningsprosjekt ved Oslo universitetssykehus. Forskningsprosjektet ble stoppet av sykehuset etter at Statens helsetilsyn ble varslet om prosjektet i et anonymt brev i fjor.

– 4.000 etiske brudd
Den historisk lange klagen lister opp 4.000 påståtte presseetiske brudd i 70 nyhetssaker på TV 2, ifølge mannens rådgiver Anders Cappelen. Han leverte klagen til Pressens Faglige Utvalg (PFU) klokken 14 onsdag.

– TV 2 beskyldte ham for å ha lurt tilnærmet friske mennesker inn i et forskningsprosjekt ved å gi dem uholdbar informasjon om risiko, sier Cappelen til NTB.

I tillegg til klager legen på fremstillingen av at han har ødelagt livet til to pasienter, at en ble liggende i koma og at en tredje kanskje døde som følge av prosjektet, at han skal ha hatt privatøkonomiske motiver tilknyttet prosjektet.

Avviser beskyldningene
– Disse påstandene og beskyldningene er uten rot i virkeligheten, men de ble gjentatt i nesten samtlige av de 70 nyhetssakene, sier Cappelen.

– Han er en internasjonalt ledende nevrokirurgisk forsker og trolig Norges dyktigste nevrokirurg. Han har gjort vel 4.000 hjerneoperasjoner, mange av dem meget avanserte og risikofulle, sier Cappelen.

– God dokumentasjon
Nyhetsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther, angrer ikke på kanalens dekning av saken.

– Dette er en sak der helsetilsynet har gått inn og stoppet et forskningsprosjekt fordi flere pasienter har fått alvorlige hjerneskader. Da er det selvfølgelig naturlig og viktig at TV 2 omtaler prosjektet. Vi har god dokumentasjon for det vi har presentert, sier Årsæther til NTB.

Han mener den historiske lengden på klagen er irrelevant.

– Alle er velkomne til å klage på vår journalistikk igjennom PFU. Det er den vaktbikkja som er satt til å passe Vær varsom-plakaten. Størrelsen på klagen er irrelevant i spørsmålet om vi har fulgt god presseskikk eller ikke, sier Årsæther.

NTB er også klaget inn til PFU av Cappelen på vegne av legen. Klagen omfatter påståtte presseetiske brudd for artikler om forskningsprosjektet. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.