Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
REAGERER. Elise Larsen Håvoll (27) synes det er «sykt» at Facebook vil lese tekstmeldingene hennes. Foto: Thomas Kleiven
REAGERER. Elise Larsen Håvoll (27) synes det er «sykt» at Facebook vil lese tekstmeldingene hennes. Foto: Thomas Kleiven les mer

Medier

Facebook vil lese sms-ene dine

Facebook ber om å få lese tekstmeldingene dine og gjøre endringer i kalenderen din, når du skal oppdatere til siste mobilversjon. Datatilsynet har mottatt henvendelser fra bekymrede brukere.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Sosiale medier skal ha så mange rettigheter, særlig når det gjelder tilgang til deg som privatperson. De kontrollerer deg til slutt. Det er vanskelig å skjønne hva Facebook skal bruke informasjonen til, sier Elise Larsen Håvoll (27).

­SMS-ER. ­Konsernsjef i ­Facebook Mark Zuckerberg vil at det sosiale nettstedet skal kunne lese ­brukernes tekstmeldinger. Foto: Manu Fernandez, Ap/NTB Scanpix
Hun leser gjennom de nye tilgangene Facebook ønsker på telefonen din, etter siste oppdatering av programvaren:

Lese tekstmeldingene dine

Lese og skrive kontaktene dine

Legge til eller modifisere arrangementer på en kalender

Lese arrangementer fra kalenderen og konfidensiell informasjon

– Sykt, kaller Håvoll det.

Uavhengig av mobiltype

Facebooks pr-byrå kan ikke fortelle om vilkårene er identiske for Iphone- og Android-telefoner, men det er Googles operativsystem som har beskrevet tillatelsene over. Den samme ordlyden vil derfor brukes hvis en annen applikasjon vil ha de samme tilgangene. Ifølge pr-byrået gjenspeiler ikke nødvendigvis formuleringene måten applikasjonen blir brukt på.

Personvern på Facebook

Facebook mottar data om deg hver gang du bruker nettsamfunnet, for eksempel når du publiserer en ­statusoppdatering, laster opp et bilde eller kommenterer hendelsen til en venn.

Dette omfatter også når du legger til en venn, liker en side eller et ­nettsted, legger til et sted for ­hendelsen din eller angir at du er i et forhold.

Navn, profilbilder, forsidebilder, kjønn, nettverk, brukernavn og ­bruker-ID behandles på samme måte som informasjon som du velger å ­gjøre offentlig.

Fødselsdatoen gjør at Facebook for eksempel kan vise deg alders­tilpasset innhold og annonser.

Når du publiserer ting som bilder eller videoer på Facebook, kan ­Facebook motta ytterligere relaterte data (eller metadata), for eksempel klokkeslettet, datoen og stedet der bildet eller videoen ble tatt opp.

Når du logger deg inn på Facebook registreres IP-adresse og mobil­nummeret ditt, samt internett­leverandør, operativsystem, sted, type nettleser enheten din bruker ­(inkludert identifikatorer), eller ­sidene du besøker.

Facebook utleverer bare data til annonsepartnere eller kunder etter at det har fjernet navnet ditt og all annen informasjon som kan brukes til å identifisere deg, eller har slått ­dataene sammen med data fra andre personer på en måte som gjør at de ikke lenger kan identifisere deg.

Vis mer
– Applikasjonen trenger disse tilgangene for å fungere, og selv om du tror du ikke vil bruke en bestemt funksjon, er det ikke mulig å ha justerte vilkår innenfor operativsystemene. Facebook må derfor ha vilkår som dekker alle funksjonaliteter som brukes, sier Frida Löwengren i Northern Link PR.

Selv om Facebook etter beskrivelsen kan lese tekstmeldingene dine, forsikrer Löwengren at det ikke er Facebooks intensjon med de nye tillatelsene. Listen med eksempler inneholder visstnok ikke alt Facebook bruker disse tillatelsene til, men Löwengren kan ikke komme med ytterligere eksempler til hva nettsamfunnet skal bruke sms-tilgangen til. På hjemmesidene står det at Facebook vil kunne «lese tekstmeldingene dine for å kunne bekrefte telefonnummeret ditt automatisk ved å sende deg en bekreftelseskode på sms».

Tilgangen du må godkjenne er ikke direkte beroligende – det skjønner selv Facebook.

«Vi er klar over at disse tillatelsene kan høres skumle ut, og derfor vil vi gi deg mer informasjon om hvordan vi bruker dem», står det under fanen «Facebook for Android».

Löwengren presiserer at selskapet ikke fysisk leser kalenderen din, men at det trenger tilgang for å kunne integrere kalenderfunksjoner. Ønsker man som bruker å avslå tilgangen kan man velge å ikke installere oppdateringene, eller klage til det irske datatilsynet, som Facebook ligger under.

«Bør være klarere»

Selv om Facebook kanskje ikke prøver å få oversikt over kjærlighetserklæringene du sender til kjæresten eller hemmeligheter du har delt med venner, mener Datatilsynet det bør komme tydeligere frem hva man faktisk gir det sosiale mediet tillatelse til.

– Facebook-appen er blant dem som ber om flest tilganger. Utfordringen blir derfor å forklare hvorfor, og gi brukerne korrekt informasjon. Hvis selskapet ikke gjør det, vil det slå dårlig ut for den tilliten Facebook prøver å bygge opp. Facebook bør være klarere på hva det vil med de nye tilgangene, for det skal ikke være en utfordring å finne hva det dreier seg om, sier fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet.

Han forteller at Datatilsynet har fått en rekke henvendelser den siste tiden, særlig av medlemmer som ikke vil at Facebook skal lese tekstmeldingene deres.

– Folk blir selvsagt bekymret, sier han.

Årnes kaller beskrivelsene som ofte blir gitt «tekniske og uklare», og mener det kan være vanskelig å forstå hva tilgangene egentlige innbefatter.

– Det er ikke lett for brukere å vite hva de samtykker til. Når dette er vanskelig å forstå, eller krever mye for at man selv skal kunne få forståelse, klikker man isteden «godkjenn» for å komme raskt i gang igjen med bruken av appen, sier han.

Facebook presiserer at brukerbehov og tillit er selve nøkkelen, og at nettsamfunnet er bygget på den tryggeste og sikreste måten sett fra en brukerperspektiv.

Hva synes du om de nye tilgangene Facebook vil ha på telefonen din?

Petter Andresen.
Petter Andresen (57)

– Dette har jeg ingen problemer med. De har allerede tilgang til det samme på Facebook Message, og vet ofte hvor jeg befinner meg. Denne terskelen har vi gått over for lenge siden. Alt du legger på nett, må tåle dagens lys, det er en del av spillereglene.

Eirik Eide.
Eirik Eide (48)

– Jeg er ikke tvangsinnmeldt i Facebook. Jeg er frivillig medlem. Da er det opp til meg å godta vilkårene. Jeg sier konsekvent nei. Det er vrient å sette en grense for slikt, for eksempel kan jeg ikke bruke alle Googles funksjonaliteter hvis jeg ikke godtar lignende betingelser.

Irma Olsen.
Irma Olsen (14)

– Nei, det har jeg ikke lyst til at de skal gå inn og se, særlig ikke sms-er. Jeg tenker ikke særlig over disse tingene når jeg opp­daterer appen, men jeg synes ikke det skal være nødvendig for Facebook å ha all den ­informasjonen.

Facebook – en egen verden

OSLO: Facebooks pr-byrå ­presiserer at alle data det sosiale nettstedet krever kun blir brukt til å levere en best mulig tjeneste.

– Facebook har ingen ­interesse av å lagre informasjon, med mindre det kan bli brukt til å levere tjenester brukeren selv har ønsket. Både myndighetene og brukerne kan være sikre på at dataene deres er trygge, sier pr-sjef Jan Fredriksson i Northern Link PR.

Allikevel er selskapet ­Facebook blitt så stort at ­Datatilsynet mener ordene mister verdi.

– Felles for personvernreglene til alle internasjonale aktører er at de bruker dataene for å bedre sine tjenester. De beroliger deg med at ikke leverer til noen utenfor selskapets verden. Men mange av selskapene er blitt så enormt store. Facebook har kjøpt WhatsApp og Instagram, og er blitt en verden i seg selv, sier Atle Årnes i Datatilsynet.

I 2011 gjorde Datatilsynet en kartlegging av personvernutfordringer med tittelen «Hva vet appen om deg?». Årnes mener funnene er aktuelle i dag.

– Appene avgrenser sjelden hva de ber om. Fra et brukerståsted kan man se på det som å åpne en låvedør inn til telefonen. Når først låvedøren er åpnet vil ikke brukeren vite sikkert hvilke opplysninger som går igjennom den, men må velge å stole på at det ikke hentes ut mer enn avtalt.

Forbrukerombudet har ikke sett på brukervilkårene til nettsamfunnet, ettersom Datatilsynet har tatt på seg ansvaret.

Etterbørs Personvern Datatilsynet Facebook Medier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.