Pressens faglige utvalg (PFU) mottok i går First Houses klage på Aftenposten som følge av politisk redaktør Harald Stanghelles kommentar «På svertetokt for kineserne?». Ifølge klagen mener First House at Stanghelle brøt både kravet til samtidig imøtegåelse og kildekritikk da han fremsatte beskyldninger om at First House skulle være leid inn av kinesiske interesser for å sverte Thorbjørn Jagland og påvirke sammensetningen av nobelkomiteen, med bakgrunn i «gode, men ubekreftede ryker».

I klagen skriver First House at «beskyldningen i ettertid er ettertrykkelig tilbakevist» og at «Aftenposten heller ikke har vært i stand til å dokumentere den».

«Det er en alvorlig beskyldning som fremsettes mot First House i den innklagede kommentarartikkelen, nemlig at «kinesiske interesser» skulle ha leid oss inn til en svertekampanje mot Thorbjørn Jagland og den norske Nobelkomiteen. Av artikkelen fremgår det at Harald Stanghelles kildegrunnlag for å bringe beskyldningen ut til et stort publikum, er «ubekreftede rykter», og Stanghelle har senere opplyst at ryktene stammet fra èn kilde. Dette er en kildekritikk som ikke er i tråd med Vær Varsom-plakatens punkt 3.2.», skriver First House i klagen som er signert av selskapets administrerende direktør Per Høiby.

Første klage fra First House

First House gjør i klagen også et poeng av at dette er første gang de klager noen fra mediene inn for PFU, til tross for at selskapet er omtalt 11 072 ganger i mediene, ifølge First Houses egne tall.

«Vi har ikke funnet grunn til å bringe noen av de 11 071 andre sakene inn for PFU, selv om vi mener at ikke alle har vært like korrekte, balanserte og nyanserte. Aftenpostens kommentarartikkel skiller seg vesentlig fra de øvrige sakene fordi den tydelig flytter grensene for hva som er et akseptabelt journalistisk kildegrunnlag, og for hvilke beskyldninger som utløser retten til samtidig imøtegåelse», skriver First House i sin klage.

– Ikke brudd

Sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten har lest klagen. Han står fast på at Stanghelle var i sin fulle rett til å stille tøffe spørsmål rundt rollen til First House.

– Han kunne ha innhentet tilsvar, men han behøvde ikke å gjøre det. Vi vet at First House har et standardsvar når det gjelder oppdragsgivere: De vil ikke kommentere hvem. Det er i den gråsonen de lever, sier Hansen, som mener saken må ses annerledes for et kommersielt selskap enn for enkeltpersoner med krav på et særlig vern.

– De lever i gråsonen mellom påvirkning av norske politikere og politikk, og rådgivning for internasjonale forretningsinteresser, sier Hansen.
Han er ikke overrasket over innholdet i klagen.  

– Jeg er enig med First House i at dette er en prinsipielt viktig sak, men jeg mener vi ikke har begått presseetiske brudd, sier Hansen.

Han vil i løpet av sommeren kontakte First House for å forsøke å finne en minnelig løsning. Ifølge PFUs vedtekter har Hansen da én uke på seg. Om forsøket ikke fører frem, har Aftenposten nok en uke på å levere et tilsvar til klagen.

– Jeg prøver alltid å finne en minnelig løsning, så jeg vil høre om det er grunnlag for det. Jeg regner med First House har poenger utover det som kommer til uttrykk i den skriftlige klagen, så er det opp til First House om de ønsker å møte meg, sier Hansen.

– Ingen kommentar

First House ser seg i klagen også nødt til å avklare at klagen ikke handler om «et forsøk på å tøyle den frie meningsdannelsen i norske medier» og skriver at «vi erkjenner fullt ut medienes soleklare rett til og oppgave knyttet til å ettergå fenomener i samfunnet med kritisk blikk.»

Administrerende direktør og partner i First House, Per Høiby, ønsker ikke å si noe om klagen utover en kort kommentar til Espen Egil Hansens uttalelser:

– Det er ikke First House sin forretningsvirksomhet, men Aftenpostens presseetikk vi har bedt PFU vurdere. Vi vil ikke prosedere i mediene, fordi vi har tiltro til at PFU gjør en forsvarlig og grundig behandling av saken, sier Høiby.

Dagens Næringsliv har også vært i kontakt med Harald Stanghelle, han viser til Espen Egil Hansens uttalelser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.