–Hallo? Er det Kaptein Sabeltann?

Pappa Even Mjøen må ta frem skuespilleregenskapene i Dyreparkens «Smokkarium». Kaptein Sabeltann er nemlig ikke tilstede, men Norah (3) blir likevel overbevist da pappa får telepatisk kontakt med ham via en sluse hvor barna kan donere smokkene sine slik at kapteinen skal passe på dem.

– Hun gråter jo ikke, hvisker mamma Cecilie Antonsen for ikke å bryte magien i det Norah lydig gir fra seg de kjære smokkene.

Deretter bærer det ned i Sabeltanns souvenirbutikk hvor det blir påspandert sko, sjørøverhatt og glitrende ringer. Totalinvesteringen for å få Norah til å gi opp smokken: to netter på hotell og tre dager i Dyreparken pluss teaterforestilling med Sabeltann selv.

VERDT PRISEN. Cecilie Antonsen (til høyre) og datteren Norah (3) har kost seg i Dyreparken i 3 dager. Familien Mjøen-Antonsen synes det er dyrt, men verdt prisen.
VERDT PRISEN. Cecilie Antonsen (til høyre) og datteren Norah (3) har kost seg i Dyreparken i 3 dager. Familien Mjøen-Antonsen synes det er dyrt, men verdt prisen. (Foto: Anders Martinsen)

Smokkeeffekten

DN har regnet på hvor mye Dyreparken tjener på å kunne tilby norske foreldre et sted å kvitte seg med barnas smokkeavhengighet. I høysesong er det 50–60 barn innom «Smokkariet» hver dag for å avlevere smokkene sine. Med seg har de familien, og mange overnatter på et av Dyreparkens to hoteller. Med bespisning legger en familie på fire igjen cirka 6500 kroner over to dager i Dyreparken og totalt strekker dette seg opp mot 20 millioner kroner i inntekter bare i høysesongen, ifølge regnestykket.

– Til mange foreldres trøst har det vært mulig å levere smokken sin til Kaptein Sabeltann, sier kommersiell direktør i Dyreparken Utvikling Reidar Fuglestad.

– Vi vet at dyrene våre og Kaptein Sabeltann er de to største trekkplastrene for besøket, men smokkeeffekten har vi aldri regnet på, sier Fuglestad.

«Trygt valg»

Dyreparken i Kristiansand er Norges dyreste underholdningspark målt i billettpris, men det lever sjefen godt med.

– Vi har høyest pris per inngangsbillett, men vi har også flest attraksjoner og størst areal. Vi er avhengige av at kundene kommer tilbake, og det hadde de ikke gjort hvis de ikke opplevde at de fikk valuta for pengene, sier Fuglestad.

Familien Mjøen-Antonsen synes det er dyrt, men verdt prisen.

– Det er et trygt valg i øvre prissjikt, sier pappa Even Mjøen.

Kaptein Sabeltanns «far», Terje Formoe, fikk ideen til «Smokkariet» da hans egen sønn skulle slutte med smokk.

FANS. Terje Formoe fikk ideen til «Smokkariet» da sønnen hans skulle slutte med smokk. Her blir han fotografert sammen med fan Arild Fostervold Rausland (10). Mamma Brit er fotograf.
FANS. Terje Formoe fikk ideen til «Smokkariet» da sønnen hans skulle slutte med smokk. Her blir han fotografert sammen med fan Arild Fostervold Rausland (10). Mamma Brit er fotograf. (Foto: Anders Martinsen)

– Jeg trengte en måte å fortelle de minste barna at Sabeltann var deres venn. Det er jo et ganske skummelt univers, sier Formoe.

Han tror ikke smokkeinnleveringen har noen stor effekt på Sabeltann-rekrutteringen.

– De er allerede fans når de er to år. Så når de skal slutte med smokk, vet de allerede godt hvem Sabeltann er, sier han.

25-årsjubileum

Dyreparken feirer Kaptein Sabeltanns 25-årsjubileum i år og har hatt utsolgte teaterforestillinger gjennom hele sesongen.

Inntektene for hele konsernet, som inkluderer hotelldrift og badeland, endte på 303 millioner kroner. Uværssommeren 2012 satte Dyreparken besøksrekord med en snau million gjester. Det gjør at resultatet før skatt ifjor fikk en reduksjon på syv millioner ned til 27 millioner kroner.

– Det er et nivå vi er komfortable med. Det lar oss fortsette å investere i parken og det gir oss muligheten til å betale utbytte, sier Fuglestad.

Den største nyinvesteringen blir 25 millioner kroner i parkområdet som skal bygges opp til å bli en kopi av Thorbjørn Egners Hakkebakkeskogen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.