Det var håp blant bransjeaktører om at kulturministeren i dag ville presentere en løsning på krisen filmfestivalene og cinematekene befinner seg i.

De må smøre seg med tålmodighet. Regjeringen gir et engangstilskudd på 14,5 millioner kroner, men vil fortsatt ikke si noe om hvordan finansieringen skal løses på lengre sikt.

Les også: NRK får ingen lisensøkning

Faser ut støtte innen 2016

Cinematekene og filmfestivalene lever på lånt tid på grunn av en finansieringsmodell som frem til nå har basert seg på dvd-salg.

Norsk kino- og filmfond mottar pengene som kommer fra avgiften på dvd-salget, hvorav en del er blitt brukt på festivalene, cinematekene og filmtiltak i den kulturelle skolesekken. Avgiften er på 3 kroner og 50 øre per solgte dvd, og i 2012 ga avgiften 47,7 millioner kroner.

Men siden den gang har dvd-salget stupt bratt. Bransjeorganisasjonen Film & Kino, som forvalter fondet, meldte i fjor høst at støtten til alle tre formålene ville bli faset ut innen 2016.

Fikk redningspakke

I mars i år viste alvoret i situasjonen seg, da Film & Kino meldte at inntektene deres i 2014 ville bli tilnærmet halvert sammenlignet med 2013.

I fjor gikk Kulturdepartementet inn med en midlertidig redningspakke på 11,2 millioner. 3,7 millioner til cinematekene utenfor Oslo og 7,5 millioner til filmfestivalene.

Søtten fra Film & Kino til filmfestivalene var også på 7,5 millioner i 2014, men reduseres til 4,2 millioner i 2015, og blir altså helt borte i 2015. Økningen i årets engangstilskudd demmer opp for nedgangen, men hva som skjer i 2016 er fortsatt uvisst.

VARSLET SVAR: Kulturminister Thorhild Widvey har varslet en avklaring om cinematekene og filmfestivalenes økonomiske fremtid. Her er hun sammen med Haugesunds ordfører Petter Steen jr. og statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag før førpremieren på «Beatles» på film­festivalen i Haugesund i august. Foto: Berit Roald /
VARSLET SVAR: Kulturminister Thorhild Widvey har varslet en avklaring om cinematekene og filmfestivalenes økonomiske fremtid. Her er hun sammen med Haugesunds ordfører Petter Steen jr. og statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag før førpremieren på «Beatles» på film­festivalen i Haugesund i august. Foto: Berit Roald / (Foto: NTB scanpix)
Ingen klar plan

Hva som skal bli filmfestivalene og cinematekenes nye finansieringsgrunnlag har vært usikkert i flere år.

Widvey har sagt at regjeringen «vil snu alle stener» for å finne den beste løsningen for videre drift av festivalene og cinemateket. Foreløpig har det kun vært to alternativer på bordet: Strømmeavgift eller overføring av finansieringsansvaret til staten.

Forventer avklaring i 2015

Leder Svein Inge Sæther ved Cinemateket i Trondhiem er glad for at krisestøtten videreføres.

– Vi er glade for at det blir bevilget midler i 2015 også. Ut over det ser vi frem til å fortsette dialogen med KUD, mange av tilbakemeldingene statsråden har gitt generelt om film i år har pekt mot den nye stortingsmeldingen. Med forslaget som er lagt frem i dag, er vi en medvirkende part i filmlivet i Norge også neste år, sier han.

Sæther vil ha en avklaring om fremtiden i løpet av neste år.

– Målsetningen er en mer definitiv avklaring i 2015, så det forventer jeg at vi får.

Varslet løsning

I et innlegg i Dagens Næringsliv 20. august i år, sa også kulturminister Thorhild Widvey at tiden er moden for å finne en langsiktig løsning.

– Det har også vært mye oppmerksomhet rundt finansieringen av filmfestivalene og cinematekene, som er viktige filmformidlere. Da gebyrinntektene var på sitt høyeste fikk Film & Kino flere nye oppgaver av forrige regjering. Problemene som oppsto fordi dvd-salget stupte, har vært kjent i flere år. Vi har i 2014 gitt et engangstilskudd til filmfestivaler og cinematek over statsbudsjettet, nå må vi avgjøre hvordan disse filmkulturelle oppgavene best kan løses og finansieres fremover, skrev Widvey.

 

 

 

Les også: Mørk høst i avisene dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.