Regjeringen gjør et nytt forsøk på å kutte i pressestøtten. Støtten foreslås redusert fra 308 millioner kroner i 2014 til 258 millioner i 2015.

Kuttet er på 50 millioner kroner, eller litt over 16 prosent.  Samtidig foreslås de å kutte støtten til de samiske avisene med 4,1 millioner kroner.

I fjor foreslo også regjeringen kutt på 50 millioner i sine justeringer av Stoltenberg II-regjeringens siste budsjett, men det reelle kuttet fra 2013 ville blitt 26 millioner, siden Stoltenberg-regjeringen foreslo en økning.

I Stortinget tapte derimot regjeringen kampen, og støtten ble videreført på samme nivå som i 2013.

 

Kan måtte kutte 25-30 stillinger

Mentor Medier er Norges største mottager av pressestøtte, med til sammen 100 millioner kroner. Dagsavisen mottar 43 millioner kroner i produksjonsstøtte, Vårt Land mottar 44 millioner og Rogalands Avis om lag 13 millioner.

Dersom regjeringens forslag i budsjettet blir vedtatt, vil mentor Medier miste 17 millioner kroner i pressestøtte, et tap som vil gå direkte på bunnlinjen.

Det vil bety at administrerende direktør Helge Simonnes må kutte 25-30 journaliststillinger.

– Total ufølsomhet

– Vi håpet at kulturministeren hadde erkjent at det ble nederlag for dette i Stortinget i fjor, men hun velger å ta  en omkamp. Det er ikke tvil om at hun ønsker å kutte pressestøtten, og dette er et signal til hennes velgerne om at hun prøver å gjøre det. Men vi vet at det skal forhandles i Stortinget. Mellompartiene sto hardt mot dette i fjor, og vil trolig stå hardere på dette nå. Jeg er mindre bekymret i år enn i fjor, for vi har erfaringen fra fjoråret, sier Simonnes.

Han mener Kulturdepartementet viser manglende forståelse for at situasjonen for avisene er kritisk, med fall i annonseinntekter og lesere.

– Hvis vi skal ta signalene fra kulturministeren alvorlig, så viser hun en total ufølsomhet for hva som skjer i bransjen. Hun kopierer et forslag fra ett år tilbake, hun har bestemt seg for et tall, uansett hva som skjer i marked og utvikling. Det gir ikke bransjen den store tilliten til en minister, når hun kan være så ufølsom og ikke ta hensyn til det som skjer, sier Simonnes.

Stortinget sa nei ifjor

Men også Simonnes har god tro på at forslaget ikke vil få flertall i Stortinget, slik det ikke fikk det for ett år siden.

– Vi vet at det ikke er flertall for denne politikken på Stortinget, og har ingen grunn til å tro at dette har endret seg. Jeg har inntrykk av at politikerne på Stortinget ser det som viktigere enn noen sinne å føre en bevisst mediepolitikk, sier han.

Vil redusere avengigheten

– Regjeringen har som mål å redusere pressens avhengighet av statlige støttetiltak. Selv om vi har tradisjoner for å leve med en statssubsidiert, kritisk presse i Norge, vil større økonomisk uavhengighet også gi større redaksjonell uavhengighet, står det i Kulturdepartementets budsjettproposisjon.

Videre står det at man ser for seg en gradvis omlegging av mediestøtten. Nyheten kommer samtidig som Kulturdepartementet varsler en gradvis innfasing av felles lavmoms for papir- og e-aviser.

– Forverrer krisen

Kuttene i pressestøtten kommer samtidig som norsk mediebransje går gjennom sin største krise siden 60-tallet. Amedia skal kutte en halv milliard i kostander innen 2015 og de samlede kuttene i bransjen frem mot 2016 beløper seg til rundt én milliard kroner.

– Dette styrker krisen heller enn å dempe den, det virker som om finanspolitikken overstyrer kultur- og mediepolitikken, sier leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag (NJ).

Departementets argument om at større økonomisk frihet vil gi større redaksjonel frihet, har han lite til overs for.

– Med all repsekt å melde, det er tull. Dette er støtte til medier som aldri har kunnet overleve av markedet alene. Derfor har politikerne i førti år sagt at dette er en viktig støtte.

TROR PÅ OMKAMP: Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag tror Venstre og KrF på ny kan sette en stopper for Høyre og Frp's planer om å kutte i pressestøtten.
TROR PÅ OMKAMP: Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag tror Venstre og KrF på ny kan sette en stopper for Høyre og Frp's planer om å kutte i pressestøtten.
Tror på omkamp

I fjor måtte regjeringen gjøre retrett da Stortinget sa nei til kuttene i pressestøtten. KrF og Venstre ble den avgjørende garantisten for at støtten ble videreført på 2013-nivå, som kun tilsa et «kutt» på 2,1 prosent, siden man ikke justerte for prisvekst.

Spence i NJ tror det kan bli ny kamp i år.

– KrF og Venstre har vist en mye større forståelse for oppgaven mediene har. Jeg både håper, tror og forventer en omkamp, sier Spence.

 

Mediebransjen skuffet

Spences og Simonnes skuffelse får følge fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

– Dette er et skuffende budsjett for mediebransjen. Vi får ingen momsløsning i 2015, og i tillegg kuttes 50 milllioner i pressestøtten. Det virker som om kulturministeren ikke har forstått hvilken alvorlig situasjon medie-Norge er i, sier Didrik Munch, styreleder i MBL i en pressemelding.

 

Les også:

Mørk høst i avisene dnPlus

Turner Broadcasting nedbemanner

Tar over i Gambit H+K dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.