Reitangruppen gir opp boksalg gjennom Interpress Norge på grunn av dårlig lønnsomhet, melder NTB, som viser til Aftenposten.

Dermed får Bladcentralen, som eies av de største bokforlagene, tilnærmet monopol på bokdistribusjon til kiosker og matbutikker i hele landet.

Forlegger Arve Juritzen
Forlegger Arve Juritzen

Får stor betydning

Nedleggelsen av Interpress' distribusjon vil få stor betydning for en rekke mindre forlag, som nå mister sin eneste mulighet til å få bøkene ut i andre kanaler enn bokhandlene.

Juritzen, Kagge og Bazar er blant forlagene som rammes.

Forlegger Arve Juritzen mener situasjonen er dramatisk.

– Dette er svært alvorlig for det frie ord, sier Juritzen til Aftenposten.

– Interpress-distribusjonen har gjort at alle har hatt tilgang til massemarkedet, altså salg av bøker utenfor bokhandel. For oss ligger mellom 10 og 20 prosent av omsetningen her, så dette er dramatisk økonomisk for oss, sier han.

Magnus Reitan, Reitangruppen.
Magnus Reitan, Reitangruppen.

- Utfordrende

Administrerende direktør Magnus Reitan i Reitan Convenience påpeker at det er ikke bærekraftig for Reitagruppen å fortsette å tape på bokdistribusjonsvirksomheten.

De to siste årene har vært vært svært utfordrende, ifølge ham.

- Vi synes det er veldig leit at vi ikke lenger kan være en utfordrer til Bladcentralen på distribusjon av bøker til massemarkedet, men vi må gjøre det som er best for selskapet og våre butikker. Kundene skal fortsatt få et bredt og variert utvalg av bøker i Narvesen, og vi stiller oss positive til et fortsatt samarbeid med Bladcentralen, samt til samarbeid med eventuelle nye aktører i markedet, sier Reitan en melding onsdag.

Reitan-toppen oversendte tidligere i år informasjon til Konkurransetilsynet om det han mistenker kan dokumentere ulovlig samarbeid mellom fire av forlagene som eier Blad­centralen.

Razzia

Etterforskningsstaben i Konkurransetilsynet slo så i også i april til mot de fire eier forlagene Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal og Schibsted Forlag.

Bakgrunn: - Burde være åpent for alle og - Alle er innstilte på å samarbeide

Mistanken er at forlagene står bak «avtalt eller samordnet forretningsnektelse i markedet for distribusjon av bøker i massemarkedet», altså til dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner.

- Neste skritt er å analysere det vi har tatt beslag i, både papir og databeslag. Det er foreløpig vanskelig å si nå om hvor lang tid dette vil ta. Det er databeslagene som utgjør størstedelen av beslaget, sadirektør Arild Oma i Konkurransetilsynets etterforskningsstab til DN da.

Bladcentralen har i dag en markedsandel på 90 prosent.

Les også: Reitan varslet tilsynet

  Asia i dag: USA kan utløse eiendomskrakk  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.