Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet la i dag frem Hamarutvalgets rapport om pengespill i Norge for kulturminister Thorhild Widvey. Kulturdepartmentet blir blant annet anbefalt å forby reklame for utenlandske spillselskaper på norsk tv.
Direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet la i dag frem Hamarutvalgets rapport om pengespill i Norge for kulturminister Thorhild Widvey. Kulturdepartmentet blir blant annet anbefalt å forby reklame for utenlandske spillselskaper på norsk tv. les mer

Pengespill

Vil forby spillselskapenes tv-reklame

..., kaste dem ut av Oljefondet og stoppe dem med statlig eierskap. Men Widvey avfeier allerede ett av forslagene som uaktelt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det går mot en opptrapping i kampen mot utenlandske spillselskaper som opererer i Norge.

Kulturminister Thorhild Widvey mottok i dag en rapport fra et ekspertutvalg, ledet avdirektør Atle Hamar i Lotteri- og stiftelsestilsynet, om pengespillenes fremtid i Norge. Der foreslås det flere aggresive grep for å redusere utenlandske spillselskaper plass i det norske markedet.

Det norske pengespillmarkedet utgjør i dag cirka 50 milliarder kroner, hvorav mellom 11 og 15 av disse går til pengespill i utlandet.

Vil forby tv-reklame

Blant tiltakene som foreslås er et forbud mot reklame på norske tv-kanaler for utenlandske spillselskaper.

– Det bør blir satt igang prosedyrer etter tv-direktivet for å stanse reklame på norsk tv for utenlandske spillselskaper uten løyve i Norge, skriver ekspertutvalget i sin rapport til Kulturdepartementet.

Utvalgets forslag er altså å teste lovligheten av spillselskapenes reklamer innenfor dagens lovverk. Den såkalte omgåelsesparagrafen sier blant annet at «direktivet åpner for at mottakerlandet kan iverksette «egnede tiltak» dersom den aktuelle kringkasteren har etablert seg i senderlandet med den hensikt å omgå de strengere regler som gjelder i mottakerlandet».

Hamarutvalget

Disse har sittet i ekspertuvalget som har vurdert hvorvidt utenlandske pengespill utfordrer den norske monopolmodellen og om gjeldende lovgiving er tilstrekkelig for å regulere nye former for pengespill.

Leder: Atle Hamar

Jørgen Tharaldsen, Artplant                     

Bente Øverlie, Forbrukarombodet                       

Torgeir Waterhouse, IKT Norge                                       

Thomas Haugan Hepsø, Medietilsynet                                  

Carl Fredrik Stenstrøm, Norsk Rikstoto                                  

Jan Peder Strømslid, Norsk Tipping                              

Ingvild Myhre, Rådgiverne AS                                

Anita Fjærem, Technobigo Scandinavia 

Silvija Seres, Teknologirådet                               

Rune Mentzoni, Universitetet i Bergen

Vis mer
Med selskaper uten løyve menes så godt som alle andre enn Norsk Tipping, Rikstotto og en del bingovirksomhet i Norge.

– Uaktuelt å bruke statlig eierskap

Et av de mer drastiske forslagene til utvalget, er å benytte seg av statens eierskap i Telenor, som igjen eier både Riks-TV og Canal Digital.

Utvalget foreslår å «aktivt bruke (statens journ. anm) direkte og indirekte eierskap i medie- og tv-selskap som et virkemiddel for å oppnå de samlede og overordnede målene i pengespillpolitikken».

– Uaktuelt, var kulturministerens kontante svar knappe minutter etter at hun offisielt hadde fått rapporten i hendene.

Liberaliseringsulten regjering mot kontrollsøkende utvalg

For når det kommer til spørsmålet om hvorvidt utvalgets forslag vil bli realiteter, er det verdt å merke seg at mellom oppnevnelsen av utvalget og fremleggelsen av konklusjonen, har Norge byttet regjering. 

Rapporten ble bestilt av Widveys forgjenger, Hadia Tajik (Ap), som ville ha et utvalg til å se på hvorvidt utenlandske pengespill utfordrer den norske monopolmodellen og om gjeldende lovgiving er tilstrekkelig for å regulere nye former for pengespill.

Solberg-regjeringen har på sin side tatt til orde for en utredning av konsekvensene av en mulig liberalisering av spillpolitikken i Norge.

Ut av Oljefondet

Samtidig som staten forsøker å begrense utenlandske spillselskapers posisjon på det norske markedet, tjener staten penger på investeringer i flere av de samme selskapene, gjennom Oljefondet.

Et av forslagene fra ekspertutvalget er at Oljefondet nå bør avstå fra å investere i pengespillselskaper «som norske styresmakter har slått fast at driver ulovlig virksomhet i Norge».

KrF har i flere år krevd at spillselskaper som Ladbrokes, Unibet og Betsson settes opp på Etikkrådets liste over selskaper oljefondet ikke bør investere i.

DN skrev allerede i 2009 om hvordan Oljefondet den gang hadde aksjer for over 440 millioner kroner i ulike spillselskaper

– Dette er selskaper som har en uetisk forretningsdrift og som spekulerer i folks skjebner. Regjeringen har gått hardt ut mot denne typen selskaper, derfor blir disse investeringene komplett uforståelige. Her møter regjeringen seg selv i døren, sa daværende finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i KrF.

Finansdepartementet har også tidligere innrømmet at oljefondets investeringer i spillselskapene representerer et dilemma. Kulturministeren varslet allerede under overrekkelsen av rapporten, at hun vil sende utvalgets forslag om Oljefondet videre til Finandsdepartementet.

Etterbørs Betsson Unibet Thorhild Widvey Kulturdepartementet Pengespill
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.