Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kjemiprofessor Frode Rise på Blindern lytter til countrymusikk mens han jobber. Musikken finner han på nettradio, ikke fm eller dab. Foto: Aleksander Nordahl
Kjemiprofessor Frode Rise på Blindern lytter til countrymusikk mens han jobber. Musikken finner han på nettradio, ikke fm eller dab. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Medier

Forbannet over radiotvang

Kjemiprofessor Frode Rise hører radio på jobb-pc og misliker at han dermed gir regjeringen ammunisjon til å stenge fm-nettet. I april skal regjeringen ta stilling til fm-slukking i 2017.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kampen om dab

Digital audio broadcast (dab) er en digital radio­standard utviklet på 80-tallet.

NRK og P4 har fått grønt lys fra Stortinget for å bygge dab-nett i Norge.

Fordi publikum stort sett fortsatte å lytte på fm-radio, bestemte Stortinget i 2011 at fm-nettet skal slukkes 2017, og senest i 2019. I så fall blir Norge det første landet i verden som slukker fm-nettet.

Dermed blir millioner av fm-radioer, inkludert de som sitter i bil, ubrukelige, og folk tvinges til å kjøpe nye radioer.

Telenor har bygget det nye dab-nettet. NRK, P4 og Radio Norge har bundet seg til å betale totalt 4,3 milliarder kroner i dab-leie i en 20-års­periode frem til 2031.

Stortinget har vedtatt at et sett med slukkekriterier må være møtt per 1. januar 2015 dersom slukking skal skje. Kravene omfatter geografisk dab-dekning på et visst nivå, at tilbudet i det nye nettet skal ha en merverdi for lytteren, og at det finnes «tilfredsstillende løsninger for radiomottak i bil». I tillegg må minst 50 prosent av lytterne lytte daglig til en digital radioplattform. Før 2011 var kravet at 50 prosent av landets husstander skulle ha dab-radio.

Regjeringen skal ta stilling til fm-slukking i 2017 i april. Ved utsettelse skjer slukking uansett i 2019.

Vis mer
– Dette er jo helt dust!

Professor ved Kjemisk Institutt på Universitetet i Oslo gløtter fortørnet opp fra sin pc på kontoret på Blindern i Oslo. Han har akkurat oppdaget at hans lyttervaner på radio på jobben brukes av myndighetene som et argument for å slukke fm-båndet fra 2017.

Dette er bestemt, under påtrykk fra NRK og P4, for å tvinge lytterne til å kjøpe nye radioer som fungerer i et nybygd digitalt dab-nett. Da blir millioner av fm-radioer ubrukelige. Forutsetningen for et slikt skritt er at et stort nok antall mennesker også hører radio digitalt. Og det gjør Rise når han sitter på kontoret og på nettet hører på amerikanske country-kanaler i øretelefon for å konsentrere seg om kjernemagnetisk resonansspektroskopi.

– Jeg blir tatt til inntekt for noe jeg er sterkt imot. Hvis fm-båndet slukkes, blir det slutt på radio for min del. Å kjøpe ny dab-radio i min Toyota fra 2002 er uaktuelt, sier Frode Rise.

Han avviser også tanken på dingser, ledninger og ekstra antenner som, ifølge norske bil­importører, i større eller mindre grad vil få den gamle fm-radioen til å virke.

Ga seg for press

Frps mediepolitiske talsperson Ib Thomsen vil ikke slukke fm-nettet.
I snart 20 år har NRK og P4 presset på myndighetene for å få dem til å slukke fm-nettet. Motivet er at dab-radio vil gi rasjonalisering og det de mener blir et bedre radiotilbud. Men inntil slutten av 2000-tallet har ulike regjeringer og storting sagt at fm-slukking er uaktuelt før et flertall av landets husstander har nye dab-radioer i hus. Lytterne har forblitt ulydige, og i 2011 ga regjeringen Stoltenberg etter for radiokjempene og lempet på slukkekravet. Nå er det daglig lytting på «digitalt radioutstyr» som er slukkekriterium, det vil si både Frode Rises pc samt mobiltelefoner som brukes på bussholdeplassen for å sjekke NRKs nyhetssending. Siste måling, som NRK og P4 står bak, viser at med slik utvidet radiobruk tangeres slukkekravet på 50 prosent. Regjeringen skal ta stilling til fm-slukking i april.

Lyspunktet for Frode Rise er at han uansett vil få glede av radio i bilen på tur i utlandet.

– Vi kjører en del i Sverige, sier Rise.

Norge alene

Norge er så langt det eneste landet i verden som har satt en kategorisk dato for fm-slukking. For de fleste lands vedkommende er dab-utbygging kommet mye kortere, og fm-slukking er ikke aktuelt før langt ut på 2020-tallet – hvis dab-teknologi blir det man satser på.

– Satsingen på dab-radio er helt mystisk for meg. Fm-tilbudet er helt utmerket. Kanskje er det et utslag av noe som jeg oppfatter som en større utvikling i samfunnet: En kollektiv tendens til å overinvestere i avansert hverdagsteknologi. Jeg arbeider jo selv med teknologi, men ser ikke vitsen i dette tilfellet. Kanskje det bare er prestisje hos de ansvarlige, sier Frode Rise.

Frp protesterer

Da Stortinget gjorde sitt slukk-fm-vedtak i 2011, var Fremskrittspartiets representanter de eneste som opponerte og krevde at man i rimelighetens navn må måle lytting på dab-radio som kriterium, ikke bruk av pc og telefoner, dersom tiltaket er å erstatte fm-nettet med dab.

– Radioaktørene må gjerne utvikle nye plattformer, sier partiets mediepolitiske talsperson, Ib Thomsen.

Høyres statssekretær Bjørgulv Borgundvaag mener Thomsen vil møte døve ører.
– Men vi behøver ikke å slukke fm for det. Vi har tatt dette spørsmålet opp med statsråden jevnlig. Det kommer vi til å fortsette med, sier Thomsen.

Ifølge Høyres statssekretær Bjørgulv Borgundvaag vil Thomsen møte døve ører hos sin egen regjering.

«Slukkekravet ble formulert slik ...(fordi, red.anm.) det var antatt at bruk av en digital plattform viser hvor modent publikum er for å ta i bruk digital radioteknologi. Det er ikke aktuelt å legge slukkevilkårene frem for Stortinget på nytt», skriver Borgundvaag i en epost.

Vil ha svar om målinger

Oslo: Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson Arild Grande vurderer å be kulturminister Thorhild Widvey gi Stortinget orientering om faktagrunnlaget som ligger til grunn for et eventuelt vedtak om stenging av fm-nettet. I 2011 var Grande med på at alle partiene på Stortinget, minus Fremskrittspartiet, vedtok slukking av fm-nettet i 2017 med pålegg om målinger av publikums lyttervaner. Nå sier han at vedtaket ligger fast – forutsatt at slukkekriteriene er oppfylt. Og han vil følge nøye med på de vurderingene som den sittende regjeringen gjør på hvorvidt slukkekriteriene er oppfylt eller ikke. Et av kriteriene er resultater av lyttermålinger som den slukke-ivrige radiobransjen selv står for.

– Det skal ikke være tvil om at kravene er innfridd. Det er kulturministerens ansvar å kvalitetssikre troverdigheten i dette. Ved tvil, vil vi trekke i nødbremsen, sier Grande.

Radiolytting i Norge måles generelt med svært stor nøyaktighetsgrad elektronisk i såkalte PPM-målinger. I denne sammenhengen er det mer unøyaktige intervjuundersøkelser på telefon som er valgt som metode. I stortingsvedtaket heter det at det er lytteroppslutning på såkalt «digital lytting» per 1.1. 2015 som skal ligge til grunn for fm-slukking. Den skal være over 50 prosent. I TNS Gallups måling for perioden oktober til desember 2014 er dette tallet 53 prosent. Tar man feilmargin i undersøkelsen i betraktning tangerer dette slukkekriteriet. I høst lå tallet et stykke lavere. Da grep Kulturdepartementet inn:

1. Det instruerte Medietilsynet om at målinger for januar 2015 også skal telle med.

– Ved å kartlegge disse månedene får vi et mest mulig presist bilde av status for radiolytting per 1.1. 2015, sier statssekretær Bjørgulv Borgundvaag.

2. Panelet i undersøkelsen ble økt fra 800 til 1250 mennesker. Dermed faller feilmarginen og et lavere måletall kan hevdes å være akseptabelt.

– Det blir feil å hevde at dette har sammenheng med å ville gjøre et eventuelt slukkevedtak lettere. Generelt er det jo slik at jo flere respondenter en har, jo bedre blir treffsikkerheten, sier Borgundvaag.

Til nå har lyttermålingene skjedd på oppdrag fra NRK, P4 og SBS Radio og eies av dem. Den siste målingen, som altså inkluderer januar 2015, skal betales og eies av Medietilsynet.

– Begrunnelsen for dette er rent prinsipiell og knyttet til at rapporten vil utgjøre en del av det faglige grunnlaget for regjeringens endelige beslutning om eventuell fm-slukking, sier Bjørgulv Borgundvaag.

 

Les også:

- Skal lete lenge etter noen som vil jobbe for 970 kroner timen

Telia-ansatte fikk sparken for ulovlige pauser  

Dette er blitt verdens største Iphone-marked

Les hele avisen

Etterbørs Radio Medier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.