Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Politikk

Rasende av «kvalmende skryt» fra First House

Fylkesmann og tidligere SV-stats­­­­råd Øystein Djupedal truet med å sabotere Arendalsuka hvis ikke pr-byrået First House ble fjernet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den årlige Arendalsuka i august er på kort tid blitt en viktig møteplass for politikere, næringslivsledere, journalister og pr-folk. Fjorårets arrangement ble nesten ødelagt av en bitter feide mellom Aust-Agders fylkesmann og leder av programkomiteen, Øystein Djupedal, og styreleder i First House, Leif Monsen, som inntil i høst var medlem av program­komiteen i Arendalsuka.

Arendalsuka

Møteplass for næringsliv og politikk hver sommer. Arrangeres for fjerde gang i år.

Alle partilederne pleier å stille til partilederdebatt under uken. Ifjor var fredsprisvinner og leder av FNs klimapanel Rajendra K. Pachauri hovedgjest. I år er Gro Harlem Brundtland annonsert som gjest.

Øystein Djupedal, fylkesmann i Aust-Agder, leder ukas programkomité.

Arendal er vertskommune, regnskapsfører og revisor for uka. I tillegg til Arendal kommune bidrar Aust-Agder fylkeskommune, Vest-Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune og private sponsorer økonomisk.

Vis mer
Konflikten sto om hvem som skulle ha æren for Arendalsuka og hvordan Djupedal og hans kolleger ville fjerne alle spor etter landets mest omstridte pr-byrå. Først ble First House’ logo fjernet.

First House

Pr-byrå i drift fra januar 2010. Vakte oppsikt da det ble startet, på grunn av at tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen og statssekretær Jan-Erik Larsen gikk inn som partnere.

Daglig leder Per Høiby kom fra jobben som administrerende direktør og partner i JKL Group. Tidligere var han rådgiver for forsvars­ministrene Kristin Krohn Devold og Anne-Grete Strøm-Erichsen. Andre sentrale ansatte med solid politisk bakgrunn er Torbjørn Giæver Eriksen, Morten Wetland, Tor Mikkel Wara og Morten Andreas.

Har skapt mye debatt på grunn av at flere av de ansatte har kommet fra sentrale politiske verv og at kunnskap om de politiske prosessene er en av tjenestene pr-byrået selger.

Ble ifjor sommer klaget inn inn for bransjeorganisasjonen Komm av pr-nestor Hans Geelmuyden, som oppfordret Økokrim til å etterforske First House’ rolle i Troms Kraft-saken. Ble senere frikjent.

Vis mer
Deretter ble Monsen fjernet fra programkomiteen. Og til sist – i oktober ifjor – ble historien om hvordan First House-sjef Per Høiby sammen med Veidekke-direktør Kai Krüger Henriksen tok initiativet til Arendalsuka, slettet fra arrangementets nettsider.

«Det ekleste jeg vet»

10. mars 2014: Like før midnatt trykker Arendalsukas program­­komitéleder Øystein Djupedal på send-knappen. Den tidligere SV-statsråden er rasende på First House, pr-byrået hvor Leif Monsen er styreleder. Monsen og Djupedal jobbet på dugnad i flere år for å etablere Arendalsuka.

I eposten skriver Djupedal: «Det er en belastning at mange i First House later som dette er et arrangement de har noe med å gjøre (...) Jeg blir kvalm når jeg hører hva First House har sagt på byen hvor viktig de er (...) Med tanke på hva jeg og andre bidrar med, så er valget enkelt – hvis ikke Leif får stoppet First House sin kvalmende skryt, kan jeg ikke være en del av dette. Jeg føler meg misbrukt og er rasende! (...) Jeg tuller ikke, jeg bruker min tid på min grunnfestede tro på folke­styret, og kontrasten til det ekleste jeg vet, å tjene penger på demokratiet.»

Les innholdet i eposten her: «Så - meget alvorlig» (+)

Djupedal slår fast at hvis han ikke får viljen sin, så «kommer jeg til å skrive en mail til alle jeg har invitert i år, og alle jeg kjenner om å ikke delta».

Blant dem som får eposten, er Arendals ordfører Einar Halvorsen. Han er leder for Rådet, Arendalsukas øverste organ. Rådmann Harald Danielsen, sekretær i Rådet, mottar den også, i likhet med de to andre i programkomiteen, Leif Monsen og redaktør Stein Gauslaa i Agderposten.

Trakk tilbake ordene

I 2008 var Djupedal på jobbjakt etter at han måtte slutte som statsråd i 2007 og stortingsperioden gikk mot slutten. Djupedal hadde samtaler med Per Høiby om en eventuell jobb i pr-byrået JKL, der Høiby var sjef. Men mot slutten av 2008 ble Djupedal bedt av regjeringen om å søke fylkesmannsjobben i Aust-Agder. Der startet han i oktober 2009. Den første sommeren som fylkesmann satte han seg igjen ned med Høiby, som da var blitt sjef i First House, for å diskutere et forslag fra Høiby og Veidekke-sjef Kai Krüger Henriksen: en Arendalsuke, inspirert av den svenske suksessen Almedalsveckan.

Tirsdag denne uken spurte DN Djupedal hvorfor han sendte eposten.

Administrerende direktør Per Høiby (til venstre) og styreleder Leif Monsen i First House. Foto: Thomas T. Kleiven

– Det er en privat epost, sendt fra min private epostadresse. Dere har bedt om innsyn i den, og det har Kommunaldepartementet avslått fordi de mener den er en privat epost. Jeg kommenterer derfor ikke eposten, sier Djupedal.

– Hvorfor er det en privat epost når den omhandler Arendalsuka?

– Arendalsuka er ikke omfattet av offentlighetsloven. Det er et dugnadsprosjekt. Leif Monsen har drevet et aktivt arbeid for å distribuere den for å sverte Arendalsuka som prosjekt.

To dager etter eposten skriver Djupedal en sms til mottagerne og sier at eposten ble sendt ved en feil – at den ble skrevet i affekt. De harde ordene ble trukket, men budskapet var vanskelig å komme unna.

I dag benekter Djupedal, Einar Halvorsen og Stein Gauslaa at eposten var årsaken til at Monsen gikk.

Men Gauslaa erkjenner at han kjente til eposten fra Djupedal da kan kommenterte konflikten i Fædrelandsvennen ifjor.

– Den eposten var et ledd i en løpende diskusjon omkring temaet som vi hadde stått i i årevis, sier Gauslaa.

Ville fjerne alle spor

Allerede i Arendalsukas første år, i 2012, ble det stilt spørsmål ved hvilken rolle First House spilte. Selv om programkomiteen og alle involverte insisterte på at pr-byrået ikke hadde noen innflytelse på innholdet, ble det etablert et inntrykk av at Arendalsuka på en eller annen måte var en del av First House. Firmaets logo sto oppført sammen med de andre samarbeidspartnerne på grunn av Monsens dugnadsinnsats, på samme måte som Fylkesmannens logo er oppført på grunn av Djupedals innsats. Ingen av dem fikk betalt. Men spørsmålene fortsatte også året etter. Og det var vanskelig å komme utenom arrangementets opprinnelse. Som det inntil ifjor sto på Arendalsukas nettside under tittelen «Slik ble Arendalsuka til»: «Per Høiby var den som lanserte tanken (...) Han luftet ideen for Kai Krüger Henriksen (...)»

 

 

Våren 2014 gjaldt det å fjerne First House. En uke før politikerne, pressen og pr-folket inntok Arendal, ble det kjent i VG at Djupedal på eget initiativ hadde fjernet First House-logoen fra nett­sider, programhefter og plakater.

Da Rådet oppsummerte arrangementet i september, ble også Monsen fjernet. Rådmann Harald Danielsen foreslo det formelt i et notat, og Monsen fikk muntlig opplyst at Djupedal hadde stilt et ultimatum. Han ville trekke seg dersom Monsen fikk fortsette. Før møtet i Rådet begynte, tok Monsen konsekvensen av presset og trakk seg.

– Han trakk seg frivillig, sier Djupedal.

– Du skriver i din epost at First House må ut. Hvis ikke trekker du deg, og du vil ringe alle du kjenner og oppfordre til ikke å delta på Arendalsuka. Da er det vel ikke frivillig, men en trussel?

– Han trakk seg frivillig. Jeg kommenterer overhodet ikke den eposten.

Monsen var ute. Logoen var borte. Nå gjensto bare Arendals­ukas egen beskrivelse av Høiby og Monsen på nettsidene. I oktober forsvant den historien også. Rådmann Danielsen tar ansvaret for det.

– Vi ble veldig opptatt ifjor av å fjerne all mulig grunn for misforståelser og tvil om tilknytning til First House. Det arrangementet vi nå kjører, er på alle måter uten en slik kobling, sier han.

– Dere ville fjerne alle spor av First House?

– Ja. Vi ville ikke bli assosiert med First House.

Flekk på dressen

Pr-veteran Hans Geelmuyden tror det var nødvendig for Arendalsuka å ta avstand til First House fordi selskapet er så lukket. Ifjor klaget Geelmuyden konkurrenten inn for brudd på bestemmelsene om åpenhet i pr-byråforeningen Komms etiske regelverk, men tapte.

– For Arendalsuka var forbindelsen med First House problematisk fordi det alltid kunne reises spørsmål ved temavalg og hvem som ble invitert som foredragsholdere – fordi vi ikke vet hvilke interesser First House representerer. Dette ville over tid ha svekket Arendals­ukas legitimitet, og derfor tror jeg alle bånd måtte kuttes. Jeg forstår opprydningen veldig godt. Hvem vil gå rundt med flekk på dressen?

​– Dette har jeg absolutt ingen kommentar til, svarer Per Høiby.

- Jeg ble lei meg

Oslo: Styreleder Leif Monsen i First House sier han ble lei seg da Djupedal angrep ham. Inntil september var han medlem av programkomiteen i Arendalsuka.

Monsen oppfatter Djupedal som emosjonell i konflikten med First House, og undrer seg over at han og Djupedal har så ulik oppfatning av saken og Arendalsukas forhistorie.

– Jeg ble lei meg. Dette er noe jeg har engasjert meg i i mange år, med de aller beste intensjoner, sier Monsen.

– Djupedal hevder du har løpt rundt og lekket hans private epost. Hva sier du til det?

– Den eposten han henviser til, var ikke av privat karakter. Han sendte den som leder av programkomiteen i Arendalsuka, og innholdet handlet om Arendalsuka. Derfor mente jeg den var relevant for råds­­­medlemmene i Arendalsuka. Det var også derfor jeg la den ved min redegjørelse til rådet i september ifjor, sier Monsen.

Til tross for å ha blitt intervjuet i Agderposten under tittelen «Arendalsukas far», avviser administrerende direktør Per Høiby i First House at han har skrytt av byråets tilknytning til Arendalsuka.

– Jeg har aldri opplevd at Djupedal har sagt noe om dette til meg ansikt til ansikt. Hva han har sagt i andre sammenhenger, der jeg ikke har vært tilstede, vet jeg ikke noe om. Dette var jo også en idé jeg fikk før First House var påtenkt, sier Høiby.

 

Les også:

- Dieselforbudet er et paradoks

Slik finner du din egen x-faktor

På dette polet oppstår trendene først

Les hele avisen her.

Etterbørs Kommunikasjon Arendalsuka First House Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.