Du husker kanskje kjolen som i vinter delte verdensveven i to.

En selskapskjole som i noens øyne så blå og svart ut, mens andre hardnakket påsto at den var hvit- og gullfarget.

Bildet av kjolen ble først sendt av en vordende skotsk bruds mor til datteren som ikke ble enig med sin vordende brudgom om fargen. Paret la bildet ut på Facebook, som derfra ble spredt som ild i tørt gress og fikk 28 millioner kommentarer.

Selv den amerikanske nyhetskanalen CNN omtalte kjolen og forklarte den vitenskapelige årsaken til at mennesker så kjolen forskjellig.

Kjoledebatten var et klassisk eksempel på et såkalt viralt fenomen, det vil si noe som gjennom hyppig deling på sosiale medier lever sitt eget liv på nett.

Ikke bare kuriosa

Mellom 25 og 40 prosent av all trafikk til norske nettaviser kommer fra Facebook, ifølge analysebyrået Retriever. Dermed er det i økende grad viktig for redaksjoner å gjøre sine artikler fristende på sosiale medier.

Så langt i år er TV 2 det nettstedet som ligger på topp hva deling i sosiale medier angår. VG Nett kommer rett bak.

– Det er fordi vi bruker mye tid og energi på å forstå hva våre følgere ønsker, sier frontsjef Derek André Bjølgerud i TV 2.

Fargen på denne selskapskjolen skapte debatt på Twitter, og fikk 28 millioner kommentarer. Foto: Joe Giddens, PA/AP/NTB Scanpix
Fargen på denne selskapskjolen skapte debatt på Twitter, og fikk 28 millioner kommentarer. Foto: Joe Giddens, PA/AP/NTB Scanpix (Foto: Ap)
Ifølge frontsjefen er det imidlertid ikke kun kuriosa som deles godt.

– Det er overraskende stor spredning også på andre typer saker. Det er de opplagte virale sakene, som alt fra kjolen til dagens sak om katten i trappene der det er vanskelig å se om den går opp eller ned, men vi ser også at eksklusivt TV 2-innhold går veldig bra. Vi har tilgang på Farmen-deltagere og nyheter fra Premier League som gir oss saker som deles godt.

Ydmyk overfor leseren

– Går ønsket om viralitet på bekostning av seriøse nyhetssaker?

– Nei, vi opplever egentlig at selv om det er mange viralsaker som spres mye, så er det slik at gode og relevante nyhetssaker også engasjerer. Det tror jeg skyldes at vi er ydmyke i presentasjonen av sakene, slik at selv kompliserte saker gjøres tilgjengelige for våre lesere gjennom tittel og billedbruk, sier Bjølgerud, som ikke ønsker å gå nærmere inn på hvilken strategi TV 2 har på sosiale medier.

– Men det er ikke rakettforskning. Man bruker klassiske virkemidler for å få oppmerksomhet i jungelen av informasjon på sosiale medier.

Emosjonell deling

Ifølge analysesjef Kristina Nilsen i Retriever er det vanskelig å si nøyaktig hva oppskriften på delbart stoff er.

Analysesjef Kristina Nilsen i Retriever.
Analysesjef Kristina Nilsen i Retriever.
– Det skapes nye trender på dette området hele tiden. Dette er noe redaksjonene nå forsøker å lære seg på rekordtid, i takt med endringene. Hvis man går til de klassiske nyhetskriteriene, så treffer disse sakene veldig godt på noen av dem, nemlig identifikasjon og sensasjon. Mens vesentlighet, som er viktig i den klassiske journalistikken, må sies å være fraværende, sier Nilsen.

Den enkeltsaken som har fått størst oppmerksomhet i sosiale medier så langt i år, er dog kronikken «Til min landsmann mulla Krekar» ført i pennen av den norskkurdiske aktivisten Mahammad Rah.

I teksten som først ble publisert hos Fritanke.no, tar han et personlig oppgjør med Krekar. Ifølge Nilsen er sakene som blir mest delt mer emosjonelle enn tradisjonelle nyhetsartikler.

– Identitet er et viktig stikkord for saker som spres i sosiale medier, og det ser vi for eksempel i artikkelen om plassering i søskenflokken, sier Nilsen.

Hun forteller at Retriever opplever mye større interesse hos kundene for hvilke nyhetsartikler som deles i sosiale medier.

– Hvis to bedrifter er omtalt i 100 medieoppslag i løpet av en måned, så kan det likevel være enorm forskjell på gjennomslaget. Den ene bedriften kan oppleve at nesten ikke noe av dette innholdet er delt i sosiale medier, mens den andre opplever at et par artikler med god profilering av produktene går sin seiersgang på sosiale medier.

Og kjolen? Den var blå og svart.

Les hele avisen

Disse DN-sakene har blitt delt mest på sosiale medier så langt i år:

 

Les også: Mislykket, uglesett og oversett. Men de kan redde Norge «etter oljen»

Tungsolgte herskapshus

Ser lyset i skogen

- På tide å droppe klassisk langrenn(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.