Ingen artist ble spilt mer på verdensbasis i 2014 enn Taylor Swift.

Det viser tall fra den verdensomspennende interesseorganisasjonen for musikkindustrien, The International Federation of the Phonographic Industry (IFPI).

Trakk seg fra strømming da platesalget eksploderte

Selv om listen tar høyde for både digitalsalg, fysisk salg og strømming, vant Swift først og fremst gjennom de to første.

Den 25 år gamle amerikanske pop- og country-artisten trakk i november all musikken sin fra Spotify, verdenslederen på strømming.

Men da Swift trakk albumet fra Spotify, skjedde det samtidig som albumet hennes, «1989», knuste alle salgsrekorder for fysisk platesalg. Totalt solgte albumet seks millioner eksemplarer på verdensbasis (strømming ikke inkludert).

LES OGSÅ: Trekker seg fra Spotify

Prisbelønnet

Årets seier topper det som allerede er en rakettkarriere med fire multiplatina-album og syv Grammy-priser.

I 2012 var Taylor Swift nummer to på listen over årets mest solgte album (strømming og digital salg ikke inkludert) med «Red», kun slått av Adele og albumet «21».

Den gangen var det glidningen mellom pop og country som brakte henne nesten helt til topps. Med et enda renere poputtrykk har hun nå inntatt toppen.

 – På et tidspunkt tror jeg at hvis du jager to kaniner, mister du dem begge av syne, sa Swift til Dagens Næringsliv i desember ifjor, og siktet til overgangen fra countrypop til et renere poputtrykk.

LES D2s intervju med Taylor Swift her.

Norsk kor på platetoppen

Selv om Taylor Swift var verdens mest populære artist totalt sett, hadde hun ikke fjorårets mest solgte album.

Det hadde derimot lydsporet til Disney-filmen «Frozen», eller «Frost» som den het i Norge.

Og platen er full av nordmenn.

Det norske kvinnekoret Cantus fra Trondheim synger på to av sporene på albumet, og musikken de synger er komponert av norske Frode Fjellheim.

Milliardbutikk

Filmen spilte inn utrolige 10,2 milliarder kroner på kino og var med det den femte mesttjenende filmen i historien. Men også platesalget har vært rekordhøyt.

Med ti millioner solgte eksemplarer slo den Taylor Swift og «1989» med fire millioner, og overgår albumvinnerne i 2013 (One Direction med «Midnight Memories, 4 millioner) og 2013 (Adele med «21», 8,3 millioner) med god margin.

Fikk hilsen fra Disney

Jeg fikk en liten rapport med en platinaplakkett og en hyggelig hilsen fra Tom Macdougall (nestleder for Disneys musikkdivisjon jour. anm.). Så jeg skjønte at det var snakk om store summer, dette hadde jeg ingen anelse om, sier Frode Fjellheim når Dagens Næringsliv forteller ham at han har bidratt på verdens mest solgte album ifjor.

Fjellheim får royalty-inntekter fra platesalget. Og selv om han – ifølge ham selv – ikke vet nøyaktig hvor mye det er snakk om ennå, er det nok til at han nå kan finansiere sine andre prosjekter.

Finansierer den smalere musikken

– Det gjør at jeg kan holde på med mine andre prosjekter uten å gå gjennom altfor lange finansieringsprosesser.

Fjellheim ga senest i forrige måned ut en ny plate med Cantus, og har også nylig gitt ut plate med Anna Vada. Riktig nok for et litt mindre publikum og med lavere salgsforvetninger.

Fjellheim har siden 90-tallet bidratt på over 30 plateinnspillinger. Fjellheim er sørsamisk, og mye av musikken har røtter i samisk folkemusikk. Men han har også laget musikk innenfor jazz, rock og verdensmusikk.

– Platen jeg vant spellemannpris for, «Aejelies Gaaltije», har vel solgt noen tusen eksemplarer. Og er nok den som har solgt mest. Så dette gir armslag, sier Fjellheim.

LES OGSÅ: Her tar musikkstjernene tilbake makten

IFPI  legger i dag frem fasiten på hvordan det gikk med musikken i 2014: Les også:

Historisk vannskille i musikkindustrien

Dette tallet forklarer hvorfor Jay-Z, Apple og Google alle kaster seg på strømmebølgen i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.