- Vi vil hele tiden vurdere styrene etter det som ligger i eierskapsprinsippene. På generelt grunnlag er det er et vesentlig poeng for maktspredningen at vi ser på de som sitter i styrene med jevne mellomrom, sier kulturministeren til DN umiddelbart etter at hun hadde avviklet generalforsamling i Norsk Tipping torsdag.

Onsdag ble det kjent at kulturminsteren ville gjøre store endringer i styresammensetningen i den statlige spillmonopolisten. Torsdag kom bekreftelsen på at hele styret blir byttet ut. Widvey avviser at det kraftfulle grepet er en symbolhandling eller en del av en politisk retningsendring.

- Spillpolitikken ligger fast, men du utreder lisensiert spillmarked?

 - Ja, men under forutsetning at det ikke utfordrer enerettsmodellen, svarer Widvey og legger til at to rødrønne regjeringer i Sverige og Danmark gjør det samme.

- Forsøker å skape tvil

- Jeg ser at Arbeiderpartiet forsøker å skape tvil. Det kan de spare seg. Men man kan ikke være blind for utviklingen. Det viktige er at argumentet for å opprettholde enerettsmodellen var utifra å føre en ansvarlig spillpolitikk som ikk gir flere spillavhengige. Å påstå at styremedlemmene skal være talerør for våre regjering, om det er noe man insinuerer, er det uten rot i virkeligheten, sier Widvey.

- Hvordan skal kontinuiteten ivaretas?

- Nå har vi bevisst latt de to varamedlemmene være med fra tidligere. En av dem er fast møtende, og kontinuiteten er således ivaretatt, sier Widvey med referanse til at Dag Westby og Line Margrethe Rustad fortsetter.

Før jul fikk Norsk Tipping kritikk fra Riksrevisjonen. Det ble da stilt spørsmål til effektiviteten i spillselskapet.

- Har riksrevisjonens bemerkninger hatt noen betydning for beslutningen om å bytte ut styremedlemmene?

- Nei. Vi er opptatt av effektivitet. Det er vi uavhengig av hvem som sitter i styret.

Widvey påpeker at styret i NRK også gjennomgikk store endringer for kort tid siden.

- Da skiftet vi ut samtlige medlemmer unntatt en. Noe som ikke fikk i nærheten av samme oppmerksomhet.

Utredninger

I sin tid som kulturminister har Widvey bestilt to utredninger om Norsk Tipping og spillpolitikken. Den første, som ble levert i januar og omhandlet samfunnsøkonomiske konsekvenser, konkluderte med at det var lite å tjene på å bryte opp monopolet.

- Rapporten som er fremlagt nå taler ikke til fordel for en lisenseringsmodell, sier Widvey.

Den andre rapporten, som kommer i mai, tar for seg de sosiale konsekvensene.

-  Det er den vesentligste. Det er det hele enerettsmodellen koker ned til, sier kulturministeren.

Rigmor Aaserud (AP) reagerer på Widveys kommentarer.

- Da regner jeg med at Widney slutter å utrede en modell med lisensiering, sier Aaserud.

Hun synes det er pussig å utrede lisensiering til utenlandske spillselskaper samtidig som man forutsetter at eenerettsmodellen består.

- Litt monopol går kanskje an? Da legger vi forskjellige ting til grunn. Vi vil ikke a utenlandske spillselskaper skal kunne få lisens i Norge, sier hun.

Avtroppende styreleder i Norsk Tipping, Lars Sponheim tror på Widveys forklaring på hvorfor hele styret ble byttet ut.

Han tror ikke på spekulasjonene om at det skal være politikk bak avgjørelsen, slik Fremskrittspartiets Ib Thomsen har gitt rom for

-Jeg har registert at Ib Thomsen gir uttrykk for at dette er en politisk hevnaksjon. Det legger jeg tilside og stoler på det statsråden sier.

- Er det en god begrunnelse?

- Det er eierens suvurene rett å holde seg med det styret den vil. Jeg har selv byttet styrer som statsråd, sier Sponheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.