Kulturminister Thorhild Widvey presentete torsdag sitt nye næringspolitiske råd. Rådets medlemmer skal komme med innspill til kulturministeren på hvordan man kan kommersialisere kunstnerisk innhold og bidra til økt verdiskapning i kulturfeltet.

Kvalifikasjon: tjene penger

Rådet skal bestå av 15 kulturpersonligheter mer kommersiell suksess, samt én sekretær.

Blant rådets medlemmer er Peter Aalbæk Jensen (59) og Tor Jonasson (37) to av de mest fremtredende navnene.

– Rådets medlemmer har erfaring og kommersiell suksess innen design, dataspill, arkitektur, litteratur, ikt og finans. De er eksempeler på hva vi ønsker å få utviklet mer av, sa Widvey da hun presenterte rådsmedlemmene.

Lars von Trier instruerer Kirsten Dunst på settet til «Melancholia» (2011)
Lars von Trier instruerer Kirsten Dunst på settet til «Melancholia» (2011) (Foto: Christian Geisnæs / Zentropa)
Skandinavisk nabohjelp

Danske Peter Aalbæk Jensen har i mer enn 20 år vært produsent for Europas kanskje mest toneangivende regissør i samme tidsrom, Lars von Trier.

Svenske Tor Jonasson er den litterære agenten til blant annet Jo Nesbø og en del av selskapet Salomonsson Agency, som også huser Jan Guillou, Liza Marklund og Anne Holt.

LES OGSÅ:  Nesbø-feber i USA

LES OGSÅ: Anmeldelse av «Uro»

Beskyldes for å stjele ideer fra Arbeiderpartiet

Da kulturministeren sammen næringsminister Monica Mæland i april annoserte opprettelsen av rådet, fikk de kritikk fra tidligere kulturminister Trond Giske for å blåkopiere Arbeiderpartiets ideer.

– Regjeringen gjør ikke annet enn å resirkulere våre ideer, sa Giske, med henvisning til bransjerådet den rødgrønne regjeringen opprettet i 2013 som ble nedlagt etter regjeringsbyttet.

LES OGSÅ: Anklages for å blåkopiere Ap's ideer

Kulturministeren avviste kritikken.

– Forrige regjering satte ned et nasjonalt bransjeråd få måneder før de gikk av, det har ikke vært naturlig for oss å videreføre forrige regjerings utvalg. Det forrige rådet hadde dyktige representanter, men alle var fra Norge. Vi ønsker å se bredere både med tanke på internasjonalisering og eksportmuligheter, og for bedre å kunne utvikle verdikjeden i kulturnæringene. Jeg registrerer at lederen av det gamle bransjerådet er positiv til disse endringene, sa Thorhild Widvey til DN i april.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.