Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv. Foto: Mikaela Berg
Sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv. Foto: Mikaela Berg les mer

Dagens Næringsliv

Fire nye tilfeller av plagiat oppdaget

– Jeg frykter at vi dessverre vil finne mer, sier sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er funnet tilfeller av plagiering i enda fire artikler skrevet av journalisten Daniel Butenschøn for Dagens Næringsliv (se faktaboks).

Til sammen er det nå oppdaget plagiat i syv artikler Butenschøn har skrevet for DN.

Flere plagiatsaker i DN

Det er oppdaget plagiat i fire nye saker. Alle er skrevet av den samme journalisten:

2015: I saken om arkitektenes stammespråk «Archispeak» fra april i år siteres den den amerikanske arkitekturhistorikeren Witold Rybczynski to ganger. Men DNs reporter har ikke intervjuet arkitekturhistorikeren. Sitatene er hentet fra et essay Rybczynski hadde skrevet, og som stod på trykk i magasinet Slate i 2011.

I den samme artikkelen blir en anonym kilde sitert på sin fortvilelse over arkitektens måte å prate på. Den anonyme kilden kjente seg ikke igjen i sitatene som kom på trykk. 

2013: I saken «Informasjons-dietten» som stod på trykk i DN Magasinet i januar 2013 er det begått plagiat. I artikkelen Butenschøn har skrevet for DN siteres blant annet Eric Siegel i konsulentselskapet Predictive Analytics World slik: «Det er en gylden tid for forskning på menneskelig oppførsel. Det er utrolig hva vi er i stand til å finne ut om folk uten at de vet det». Problemet er at Siegel ikke har blitt intervjuet av DN. Sitatet er stjålet fra artikkelen «How companies learn your secrets» som stod på trykk i The New York Times Magazine i februar 2012.

2013: I saken «Våpentvilen» som stod på trykk i DN Magasinet i august 2013, blir sjefen i NRA, Wayne LaPierre, sitert. Men LaPierre har ikke blitt intervjuet av DN.

2012: I saken «Tettbygde strøk» som stod på trykk i D2 i februar 2012 har Butenschøn også begått plagiat. En rekke kilder og sitater som tilsynelatende er gitt til Dagens Næringsliv er i realiteten hentet fra essayet «The city solution» av Robert Kunzig i National Geographic i desember 2011. DNs reporter har hverken snakket med Kunzig selv, Edward Glaeser, David Owen og Shlomo Angel som er sitert i artikkelen. I tillegg er Shlomo Angel tillagt et sitat som forekommer ordrett i «The City Solution», men der er sitatet tilskrevet Edward Glaeser.

Åpningssitatet i D2s sak er identisk med en tittel på en sak fra magasinet Time «In Hong Kong, even the dead wait in line»  fra 2009.  

Vis mer
– Dette er det vi har funnet foreløpig, men jeg frykter at vi dessverre vil finne mer etter hvert som vi får jobbet oss gjennom dette, sier sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv.

Kopierte The New Yorker og plasserte hendelsene i Norge

Saken begynte å rulle i etterkant av at DN Magasinet publiserte saken «Klagemuren». Artikkelen handlet om ansatte i serviceyrker og deres møte med tidvis vanskelige kunder.

Søndag ble det imidlertid kjent at deler av artikkelen var plagiert fra artikkelen «Standing by», publisert i The New Yorker i 2010

Utdrag fra The New Yorker-artikkelen var også brukt til å fabrikkere likelydende scener i Norge.

Filmdistributør og avisleser Øistein Refseth var den som avslørte jukset.

Blåste opp saker som også inneholdt ekte vare

– Det er på mange måter helt uforståelig at han har gjort det. Det er ofte snakk om saker hvor han beviselig har snakket med mange interessante kilder, men så har han også lagt på sitater hvor han rett ut plagierer fra andre medier og ikke har vært i kontakt med kildene selv, sier Djuve.

Mandag innrømmet Daniel Butenschøn å ha plagiert The New Yorker i artikkelen «Klagemuren» og beklaget. Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv beklaget også på vegne av avisen.

Den andre journalisten som var kreditert i saken var uvitende om plagiatet.

LES HELE BEKLAGELSEN HER.

Går gjennom alle artikler

I etterkant av avsløringen har DN nå iverksatt en systematisk gjennomgang av alle Butenschøns artikler. Per tirsdag ettermiddag jobber fem personer med saken. 

Allerede avdekkede plagiater

2015: I artikkelen «Klagemuren» i lørdagens DN Magasinet var det brukt sitater og passasjer fra magasinet The New Yorker og skribent David Sedaris, uten at dette fremkom eller ble kreditert i teksten. Plagiatet ble først oppdaget av Øistein Refseth som meldte om det på Twitter.

2011: Mandag kveld avdekket DN at samme journalist i 2011 under tittelen «Eggimellom» hadde skrevet en artikkel i fredagsmagasinet D2, der han hadde brukt beskrivelser og avskrift fra magasinet The New Yorker, uten å opplyse om dette.

2012: Fagbladet Journalisten avdekket mandag at Butenschøn i en artikkel i D2 om verdens billigste Michelin-restaurant i Hong Kong  benyttet beskrivelser som ikke var journalistens egne, men tatt fra nettstedet Traveller.com.

2005: Butenschøn ble i 2005, da som frilanser i Morgenbladet, avslørt for å ha plagiert samme amerikanske magasin i en artikkel om den daværende senatoren Barack Obama.

2003: Det har også kommet frem i Journalisten at en artikkel i Scandoil med byline Daniel G. Butenschøn har plagiert flere av avsnittfra en artikkel skrevet av Neela Banerjee i New York Times publisert 20. august 2002.

Vis mer
– Hva er grunnen til at du frykter dere vil finne flere saker?

 – At vi har en så stor treffprosent på det vi til nå har vært gjennom, sier Djuve.

Så langt er det funnet tilfeller av plagiat av over halvparten av sakene man har gått gjennom.

Mens det nå er iverksatt en systematisk gjennomgang, tok man først for seg saker hvor man mente det var høyere sannsynlighet for å finne plagiat.

Trekker seg fra Skup og ny jobb

Daniel Butenschøn sa tidligere i sommer opp sin stilling i Dagens Næringsliv etter å ha vært ansatt i avisen siden 2007.

Etter planen skal han tiltre som redaktør i Schibsted-eide Stiftelsen Tinius i løpet av den nærmeste fremtiden.

Nå trekker Butenschøn seg både som nestleder i SKUP-styret (Stiftlesen for kritisk og undersøkende presse), et verv han har hatt siden ifjor, og som redaktør i Stiftelsen Tinius.

Det var Journalisten som først meldte at Butenschøn hadde trukket seg fra jobben i Tinius-stiftelsen.

– Det jeg har gjort er helt uforenlig med norsk journalistikk og SKUPs idealer. Følgelig trekker jeg meg fra vervet i SKUP, sier han på stiftelsens egne nettsider.

Daniel Butenschøn ønsker ikke å kommentere saken overfor DN.

Etterbørs Dagens Næringsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.