Den fiktive politimannen Harry Hole har vært en solid økonomisk støttespiller for Jo Nesbø de siste årene.

Fjorårets utgivelse, «Sønnen», var Nesbøs første politikrim uten Harry Hole i persongalleriet. Det vistes også igjen på inntektene i selskapet hans Skriveverkstedet.

Les også:
Nesbø-feber i USA

Kriminelt bra for Nesbø

Skriveverkstedet fikk inn 18 millioner kroner i inntekter i fjor. Det var et inntektsfall på 27 prosent sammenlignet med selskapets toppår 2013 da «Politi» ruvet på bestselgerlistene.

Ifølge årsberetningen bokføres det meste av royaltyinntektene løpende basert på avregninger som mottas fra forlagene.

I tillegg til royalty, hadde selskapet til Nesbø også 3,5 millioner kroner i avkastning på finansinvesteringer.

Nærmer seg 100 millioner

Skriververkstedet har bokført aksjer og obligasjoner med en virkelig verdi på 98 millioner kroner. Nåverdien på beholdningen er 13 millioner høyere enn anskaffelseskosten.

At Nesbø tjener penger på verdipapirer er kanskje ikke så rart, siden han er utdannet siviløkonom og finansanalytikker fra Handelshøgskolen i Bergen (NHH), og har tidligere jobbet som aksjemegler.

Få med deg anmeldelse av Nesbøs siste roman «Mere blod»: Utmerket same-western

Overskuddet på 14,4 millioner etter skatt ble i sin helhet brukt til å styrke egenkapitalen i selskapet.

Fra 2011 til 2014 hadde selskapet samlede inntekter på nærmere 80 millioner kroner. Samtidig har investeringene i verdipapir økt betydelig fra en bokført verdi på 1 million kroner i 2010 til 85,7 millioner kroner i fjor.

Obligasjoner

Nåverdien i aksjeporteføljen er 69 millioner kroner, mens den reelle verdien i obligasjoner og pengemarkedsfond er på 11 millioner kroner.

På eiersiden i selskapet har Nesbø med seg Birgitta Blomén (48) som minoritetsaksjonær. Aksjeposten til  Blomén, som Nesbø har felles barn med, er nå redusert til seks prosent.

Nesbø, som også har et enkeltmannsforetak, har ikke tatt ut utbytte fra Skriveverkstedet siden 2007.

 

Se klipp fra den nye tv-serien "Okkupert"
Basert på en idé av krimforfatter Jo Nesbø.
01:48
Publisert:
» 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.