Stadig flere velger å strømme innhold til tv-skjermene sine. Trenden er særlig tydelig blant unge mennesker.

Mange velger å p Plomberer TV-en for å slippe lisensen .

Nå kommer elektronikkjeden Elkjøp med en tv spesialtilpasset denne målgruppen: En tv uten tv-mottager, eller en såkalt tv-tuner.

- Vi har sett over tid at kundenene våre har etterspurt et tv-produkt der de kan se på innholdet når de vil og hvor de vil. Da trenger de i utgangspunktet ikke tv med NRK-lisens, sier Andreas Westgaard, Elkjøp-direktør for forbrukerelektronikk.

Strømmer 45 prosent

- Når vi selger en tv med tuner er vi pliktig til å rapportere det til NRK. Disse tv-ene har ikke innebygd tuner og utløser altså ikke lisens, konstaterer kommunikasjonsdirektør Åshild Indresøvde i Elkjøp.

Les også: Registrerer ip-adressene til norske brukere av Popcorn Time

I en fersk undersøkelse fra revisjonsfirmaet Deloitte svarte de mellom 14 og 25 år at de bruker 45 prosent av tv-tiden sin på å se strømmede programmer.

De mellom 49 og 67 år svarte at 11 prosent av tv-tiden brukes på strømmetilbud. Selv blant de over 68 oppgir at de ser på strømme-tv seks prosent av tiden.

Netflix er en kanal

- Massemarkedet har skjønt at Netflix er en kanal. Tidligere var det skjermstørrelsen som var den viktigste motivasjonen når folk kom inn i butikken for å kjøpe ny tv. Nå er det tilgang på smart-tv, sier Westgaard.

Les også: Selskapet bak «71° nord» varsler permitteringer

Den nye tunerløse tv-en Elkjøp har utviklet i samarbeid med tv-produsenten Grundig kommer med strømmetjenesten Netflix ferdig installert.

I utgangspunktet har Westgaard bestilt fem tusen apparater, med henholdsvis 42, 49 og 55 tommers skjermer. Prisen starter på 6000 kroner.

Les også: Dommen klar: Pirate Bay blokkeres i Norge

En viktig målgruppe for det nye tv-apparatet (som ikke er en tv) er unge nyetablerte studenter.

- De som ikke eier noe tv fra før. De er storkonsumenter av innhold som film og musikk, og da passer det kanskje ikke så godt med NRK-lisens. Da kan du kjøpe en tv uten tuner, sier Westgaard.

Trussel for NRK

I Norge blir alle som kjøper et apparat med innebygd fjernsynsmottager eller fjernsynstuner registrert og plikter å betale kringkastingslisens til driften av NRK.

Men ordningen er under press, fordi svært mye tv-innhold etterhvert konsumeres uten å gå veien om tv-kontakten på baksiden av tv-apparatet.

Både NRKs eget nett-tv-innhold, TV 2 Sumo, Viaplay, Netflix, HBO og Youtube er det mulig å få tak i uten tv-mottager.

Dette har medført at stadig flere kutter tv-kabelen og strømmer alt innhold over nettet.

Det er kunder som vil basere seg på denne typen tv-innhold som er Elkjøps målgruppe.

Og jo flere som velger denne «moderne» måten å se tv på, jo mindre lisensinntekter får NRK til rådighet.

Skal utredes

Kulturminister Thorhild Widvey fremla før sommeren en stortingsmelding om allmennkringkasting.

Les også: Mener NRK er «miles away»

En av anbefalingene var at det skal nedsettes et ekspertutvalg for å se på ulike offentlige finansieringsmodeller for NRK i fremtiden.

Widveys statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag viser til at antall lisensbetalere har økt de siste årene til tross for at det har eksistert teknologi som gjør at man kan slippe å betale kringkastingsavgift.

- Vi ser derfor ikke noen grunn til å endre på det løpet som er lagt i stortingsmeldingen om allmennkringkasting. Kringkastingsavgiften skal videreføres i denne stortingsperioden mens en ekspertgruppe vurderer ulike modeller for å finansiere NRK. Etter at vurderingen er gjort vil regjeringen eventuelt foreslå en lovendring om ny finansieringsmodell for Stortinget, sier Borgundvaag.

Les også: Bilen koster over to millioner. Skal du ha radio som virker etter 2017 koster det 3270 kroner til

Må være rettferdig

Åshild Mathisen, direktør for samfunnskontakt i NRK, sier det å være allment tilgjengelig er en av grunnpilarene i NRKs samfunnsoppdrag. Dette er bakgrunnen for at NRK tilpasser seg nye medievaner som ikke innebærer tradisjonell kringkasting.

- Vi må treffe publikum der de er. Så tror vi fortsatt at kringkastingsavgiften vil gi oss relativt stabile inntekter noen år til. Husk at fortsatt står tv på gamlemåten for om lag 80 prosent av seingen – og bare rundt to prosent av norske husstander har tv uten tuner, sier Mathisen.

Men NRK er også opptatt av hvordan finansieringen av NRK skal skje i fremtiden.

- Samtidig ser vi at medieutviklingen på sikt kan gjøre det nødvendig å endre vårt finansieringsgrunnlag. Derfor anerkjenner vi behovet for en gjennomgang av NRKs fremtidige finansiering. Det som da er viktig sett fra NRKs ståsted, er at vi sikres uavhengighet, forutsigbare inntekter, at finansieringen er robust over tid og oppleves som rettferdig i befolkningen, sier Mathisen.

Erstatter plombering

Dersom du ønsker å slippe unna NRK-lisensen, men likevel vil beholde tv-en, har eneste mulighet hittil vært å plombere tv-apparatet.

Her skulle det vært to utganger til tv-kabel. Uten disse og en tuner kan ikke NRK kreve lisens for denne tv-en. Foto: Gorm K. Gaare
Her skulle det vært to utganger til tv-kabel. Uten disse og en tuner kan ikke NRK kreve lisens for denne tv-en. Foto: Gorm K. Gaare (Foto: GORM K GAARE)
Les også: Plomberer TV-en for å slippe lisensen

Dette er en operasjon som tv-reparatører gjerne tar mellom 1000 og 1500 kroner for. Deretter må du sende beskjed til NRKs lisensavdeling om at du ikke lenger har en tv.

Les også: Tjener godt på sene betalere

Førstegangsetablerere

Elkjøp anser at tunerløse tv-er er aller mest interessant for yngre førstegangsetablerere.

- Utfordrer dere ikke med dette en veldig etablert avgiftsordning?

- Nei, vi møter en etterspørsel i markedet hos våre kunder. Så ser vi selvfølgelig at det kan utfordre. Men vår ambisjon er å la kundene slippe å betale 1000 kroner ekstra for å plombere tv-en på et verksted. Vi vil gjøre ting enklere for kundene, sier Indresøvde i Elkjøp.

Hun beskriver det pågående trendskiftet i hvordan unge mennesker ser på tv som «voldsomt».

- De som er unge i dag og ser tv på alle andre typer skjermer, er morgendagens største tv-kunder. De forventer egentlig at vi skal kunne tilby dette.

Les også: Ser NRK helt lovlig på tv - uten å betale lisens

Fra neste uke vil Lefdal, Elkjøps søsterkjede, gå ut med en innbytteordning der kunder som leverer inn en gammel tv får rabatt på en ny, tunerløs og lisensfri tv.

- Da lokker dere jo rett og slett folk til å kutte lisensen?

- Vi har ganske ofte innbyttekampanjer, for folk har mange gamle produkter liggende. Men her er det jo ekstra relevant. Hvis du skal få det godet som kan følge med den nye tv-en, må du jo kvitte deg med den gamle. Så det er egentlig ikke for å lokke folk ut i lisensfritak, men for å få ut informasjon om et nytt produkt, sier Indresøvde.

- Vi har ikke noe ønske om å gå i strupen på nrk. Men mange unge sier allerede i dag at de ikke har tv engang. Det er ikke en utvikling vi ønsker. Da må vi svare ved å lage produkter som er relevante for dem, sier Indresøvde.

Krever skikkelig opprydding

Elkjøp understreker at husstander som ønsker å si opp NRK-lisensen er nødt til å kvitte seg med samtlige apparater som inneholder en tv-tuner.

Det betyr at både gamle VHS- og DVD-spillere, tv-dekodere fra Altibox, Get og Canal Digital, samt pc-er med tv-kort må ut.

Laptop uten tv-kort, Apple TV og Chromecast-pinne fra Google kan du beholde og bruke til å hente tv-innhold fra nettet.

- Hva gjør dere hvis politikerne endrer reglene og disse tv-apparatene blir lisenspliktige igjen allerede fra nyttår?

- Hvis vi kan bidra til å modernisere lisensmodellen er vel det bra, sier Indresøvde.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Tjener godt på sene betalere

NRK-sjef går: «Nå mente han det var på tide med et direktørskifte»

Norgie rundt

 

NRK-sjefen: Kan utfordre vår finansiering

NRK-sjefen: - Jeg har ingen moralsk pekefinger
Thor Gjermund Eriksen om lisens-debatten.
01:46
Publisert:

«Det trengs ikke veldig mye for å være youtuber». Nå har hun 1,35 millioner abonnenter

Master i finans og mester i Youtube
Sara (28) er den første i landet som har rundet én million abonnenter på Youtube.
02:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.