Organisasjonen Maat Foundation for Peace, Development and Human Rights leverte for få uker siden inn et sivilt søksmål til en domstol i Egypt, med krav om at NRKs nåværende korrespondent, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, og staben får inndratt sin lisens til å drive journalistikk i Egypt. Også regjeringens informasjonsmyndigheter og direktøren for senteret for utenlandske journalister skal ha fått krav om å utvise NRK.

– Vi er kjent med at det skal ligge et sivilt søksmål mot NRK, men det er vanskelig å få klarhet i hva det konkret består i og hvor i det egyptiske rettssystemet det befinner seg. Vi har inntrykk av at saken ligger på et tidlig punkt i systemet, sier Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør i NRK.

– Vi har ikke mottatt noe brev eller kopi av brev fra dem som står bak søksmålet, og jobber nå herfra med våre egne undersøkelser av hva dette kan være.

Påstand om partisk dekning

Bakgrunnen for søksmålet er at NRK, ifølge Maat, skal ha drevet partisk og urettferdig journalistikk mot den norskregistrerte menneskerettighetsorganisasjonen Global Network for Rights and Development (GNRD), som er siktet for hvitvasking av penger i Norge.

GNRD melder selv om søksmålet på sine nyhetssider.

– Jeg kjenner ikke til detaljene i hva som har foregått i Egypt med tanke på et eventuelt søksmål. Vi har mer enn nok å gjøre med saken her i Norge, sier GNRDs advokat, Erik Torall.

I søksmålet mot NRK vises det ifølge GNRD til at Maat og 173 andre, egyptiske organisasjoner 17. juni 2015 skrev under et opprop til støtte for GNRD, kort tid etter at norsk politi satte i gang etterforskning. NRK skal i likhet med andre medier ha sådd tvil om disse organisasjonenes troverdighet, og saksøkerne hevder at GNRD er offer for en ondsinnet, systematisk kampanje.

– Vi mener vi ikke har vært partiske, og vil fortsette å drive med undersøkende journalistikk. Våre medarbeideres sikkerhet vil alltid være viktigst, men vi kan ikke la en sint organisasjon stanse oss i å drive vanlig journalistikk i Egypt. Til menneskerettighetsorganisasjon å være, virker det som om GNRD er påfallende lite opptatt av pressefrihet, sier Per Arne Kalbakk.

Konspirasjonsteorier

GNRD har selv publisert presseskriv om at myndighetene i den oljerike staten Qatar har fått det norske Økokrim, en journalist og tidligere Midtøsten-redaktør i The Guardian og en navngitt journalist i Dagens Næringsliv med på en konspirasjon som har til hensikt å sverte GNRD.

GNRD har i løpet av sommeren organisert flere demonstrasjoner mot norske myndigheter, deriblant utenfor FN-kontoret i Genève, og har varslet søksmål på opp mot 20 milliarder kroner mot den norske staten.

– Vi er kjent med at GNRD internasjonalt forsøker å gi en feil fremstilling av Økokrims etterforskning av organisasjonen. Dette er beklagelig. Jeg ønsker ikke å spekulere i hva GNRD ønsker å oppnå med denne feilinformasjonen, sier pressetalsmann Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet.

GNRD og Maat, som formelt står bak søksmålet mot NRK, har fra før et tett samarbeid. GNRD og organisasjonens grunnlegger og president, norskpalestineren Loai Deeb, som også er siktet for hvitvasking av store pengebeløp, har gjentatte ganger rost arbeidet Maat driver med og vice versa.

De to organisasjonene skrev ifjor en felles, begeistret rapport om presidentvalget i Egypt, der general og kuppmaker Abdel Fattah El-Sisi fikk 96,9 prosent av stemmene. De anerkjente og seriøse valgobservatørene i verden har takket nei til å bistå under det forestående valget i Egypt, fordi situasjonen i landet er usikker og uforutsigbar, men andre takket ja. To av dem er GNRD og Maat.

Egyptiske myndigheter har strammet inn pressefriheten forut for valget, som etter forsinkelser nå skal holdes i oktober. Landets nye terrorlover åpner for å straffe journalister som rapporterer annerledes enn regimets egen versjon om den pågående krigen mot terror. For to uker siden ble tre medarbeidere i den arabiske tv-kanalen al-Jazeera dømt til tre års fengsel for angivelig å ha spredt falske nyheter.

Palestinsk gruppe

Økokrims etterforskning mot GNRD og president Loai Deeb har nå vart i fire måneder. Mellom 100 og 200 millioner kroner som har endt opp i GNRD skal ifølge Økokrim ha blitt vasket gjennom fire ulike selskaper i De forente arabiske emirater. Organisasjonen har i løpet av sommeren sendt de ansatte på lange ferier, og organisasjonen er mindre operativ enn før. Unntakene er på sosiale medier, der Deeb og GNRD tilsynelatende har flere millioner følgere.

Loai Deeb og hans ledergruppe på fire-fem personer, de fleste palestinere, har etter det DN erfarer isolert seg fra de andre ansatte, som får vite svært lite om hva som har skjedd og kommer til å skje i og rundt organisasjonen.

Etter at Deeb, som på sosiale medier fremstår som en av verdens ledende menneskerettighetsforkjempere, ble intervjuet i Dagens Næringsliv kort tid før siktelsen mot ham, har han nektet å la seg intervjue av alle norske medier som har tatt kontakt.

Det har ikke lyktes DN å komme i kontakt med rette vedkommende i Maat for kommentarer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen