Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Musikk

Kan hun ta livet av Spotify?

Adele boikotter strømmetjenestene med sitt nye album – og har satt salgsrekord kun ved salg av cd-er, vinylplater og Itunes-nedlastinger.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Adele slo denne uken boybandet Nsyncs rekord fra 2000. Albumet «25» har solgt over 2,4 millioner eksemplarer på under én uke. Det er gode nyheter for Adele. Men ikke alle er enige i at det er et klokt valg å boikotte strømmetjenestene.

Adele

  • London-fødte Adele Laurie Blue Adkins (27) er en av verdens største artister.
  • Har valgt å utelate sitt nye album «25» fra strømme­tjenester som Spotify og Tidal.
  • Satte denne uken ny rekord med flest solgte album den første uken etter albumslipp.
  • Har solgt mer enn 2,4 millioner album i USA.
  • Over 700.000 cd-plater ble solgt de to første dagene.
Vis mer
Kultur- og teknologikommentator John Seabrook i The New Yorker skrev denne uken en kommentar der han stiller spørsmålet om hvorvidt Adeles boikott kan bety slutten for tjenester som Tidal og Spotify.

– Hvis plateindustrien holder musikk tilbake fra strømmetjenestene, vil de klare å ta knekken på strømming, og spesielt modellen Spotify er basert på? Hvor mange slike trekk fra de store artistene kan Spotify overleve, spør Seabrook i sin kommentar.

The New Yorker-skribent John Seabrook mener strømming er fremtiden.
Han er opptatt av at strømming – og ikke platesalg – er fremtiden. Seabrook skriver at Adele heller burde brukt sin makt til å øke antall strømmeabonnenter, og at det er det eneste som gavner musikkbransjen som helhet.

Tror ikke Spotify trues

Tonje Kaada i norske Gramart er imidlertid ikke bekymret.

– Det er bare artister som er i en slik posisjon som Adele som kan vinne noe på å gjøre det på denne måten. Jeg tror ikke det representerer en trussel for strømmetjenestene, da de kundene som allerede bruker Spotify og Tidal vil bruke de uansett om de må kjøpe et album ved siden av eller ikke, sier Kaada.

Ifpi-sjef Marte Thorsby tror Adeles album vil bli tilgjengelig for strømming etterhvert.
Hun får støtte av Marte Thorsby, sjef i bransjeorganisasjonen Ifpi, som er sikker på at Adeles album også vil bli å finne på strømmetjenester etterhvert.

– Dette vil i det store bildet ikke påvirke strømmetjenestene. Strømming utgjør nå over 80 prosent av markedet for salg av musikk i Norge, og tallet vokser hver måned, sier hun.

Musikkanmelder Audun Vinger tror ikke noen få artister kan velte hele strømmemodellen.
«Kommet for å bli»

Ifølge Kaada er det også norske artister som har valgt å gå samme vei som Adele, men ingen av de store kommersielle har fått et voldsomt albumsalg som følge av det.

– Jeg vil ikke anbefale artister å ta avstand fra strømmetjenestene. Jeg tror at denne formen for musikkformidling har kommet for å bli, men vi håper jo selvfølgelig at inntektene vil øke og at flere blir betalende brukere av slikte tjenester, sier Kaada.

«All-timer»

Dagens Næringslivs musikkanmelder, Audun Vinger, mener Adele ikke kan sammenlignes med noen andre i dagens popindustri.

– Hun er både en gammel sjel og en artist unge mennesker respekterer. Hun er en «all-timer», en klassisk artist som kunne passet i enhver epoke. Således kan gammeldagse kjøpsritualer blusse opp igjen for en stakket stund. Cd-utgaven hennes er noe i våre dager så sjeldent som en potensiell julegave! Taylor Swift har også noen av disse evige kvalitetene, i utstråling og musikalitet, men det spørs vel om disse stjernene er nok til å velte hele strømmemodellen, skriver han.

Les hele avisen

Etterbørs Adele Strømming Spotify Musikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.