NRKs grep om seerne sviktet merkbart i november.

Det passer bra for de kommersielle tv-kanalene, som er avhengige av sterk oppslutning denne måneden for å levere mange nok seere til annonsørene.

Tv-sjef Morten Wiberg i medie­byrået Carat synes det er vanskelig å peke på en hovedgrunn til at statskanalen mister andeler i november.

– Vi vet at «Farmen» leverer bra på TV 2, mens TV3 har løftet hele sitt produkt, så samlet tar nesten alle de kommersielle kanalene andeler fra NRK. Det er en positiv utvikling for dem etter at de mistet mange seere til NRK i januar-februar, sier Wiberg til DN.

Les også: Bitter krangel om dødssyk mediemilliardær

Analysesjef Kristian Tolonen i NRK peker på fjorårets sjakk-vm når han skal forklare seernedgangen for statskanalen i november.

- Det er to hovedårsaker: Den ene er at vi ikke hadde sjakk-VM i år. Sjakk-sendingene i fjor var lange og hadde mange seere. Totalt sett blir det mange minutter. Den andre er «Stjernekamp» som gikk langt inn i november i fjor. I år var finalen i oktober, sier Tolonen.

- Derfor tror jeg ingen her på huset er overrasket over at vi går litt ned, legger han til.

NRK til debatt

Politikerne diskuterer for tiden NRKs rolle og finansiering med utgangspunkt i kulturminister Thorhild Widveys stortingsmelding om allmennkringkasting.

Les også - Grådighet er aldri vakkert dnPlus (DN+)

Mange i de kommersielle mediene mener NRK, med 5,2 milliarder kroner i årlige lisensinntekter, er blitt for dominerende i mediemarkedet.

To utvalg er nedsatt for å se på NRKs fremtidige finansiering og hvordan staten kan bidra til å styrke mediemangfoldet.

 

NRK faller

Markedsandeler i november (prosent)

 

Kilde: TNS Gallup/TV 2. Gjelder seere 12+

 

Se DNtv: Ble kastet ut av Snapchat:

Ble kastet ut av Snapchat
Da bestemte NTNU-gründerne i Gobitech seg for å lage sin egen bildedelings-app. Nå har de fått Trøndelags yngste milliardær med på laget.
01:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.